Новини‎ > ‎

Отново среща с потомък

публикувано 24.04.2019 г., 5:51 ч. от Milena Kayakchieva   [ актуализирано 24.04.2019 г., 5:53 ч. ]
 
 
 

    На знаменателната дата 23 април – Международния ден на книгата в Актовата зала се състоя среща с Асен Дипчев правнук на Райна Княгиня и внук на най-малкия й син, носещ същото име.

     Главният организатор госпожа Л. Величкова откри с кратки думи тържеството и сподели основни неща от подвига на Райна Попгеоргиева.

    Директорката госпожа Рецкова говори за родовата памет и за значението на светлите личности в нашата история, които са ни дарили свободата.

    Силве от 5 В клас прочете биографията на героинята, за да припомни на присъстващите  факти от историята и мястото й в нея.    Гостът разказа интересни моменти от живота  на своята родственица, защото в пресата и Интернет се разпространяват някои пикантерии и той изясни кое е истина и кое измислица. Разказа са своя дядо, който, както и баща му и всичките синове на Райна Княгиня е бил офицер.

    Самият Асен Дипчев има строително образовение, но е автор на 12 стихосбирки и е избран за Будител на 2011 г. Подари ни последната си стихосбирка „Вода и кръв” и прочете стихове от нея. Сподели интересен факт, че кв. Орландовци е носил името на неговата прабаба, а в Панагюрище има паметник, улица и детска градина на нейното име, запазена е и  бащината й къща. Съпругът на знаменоската на Априлското въстание е бил също участник във въстанието и пръв кмет на Панагюрище.

    Сподели, че братът на героинята Анастас Футеков,  е завършил образованието си в Русия, живял е там и е загинал в Първата световна война в Полша.

    Присъстващите си взеха автографи от гостенина и го изпратиха с овации.

    Събитието се осъществи със съдействието на училищната библиотека, където се изработиха табла със снимки и копия от документи по темата.

                   Ив. Георгиева- училищният библиотекар