Новини‎ > ‎

Отчет на бибилиотеката за 2019 г.

публикувано 14.01.2020 г., 1:37 от Milena Kayakchieva   [ актуализирано 14.01.2020 г., 1:38 ]

    Винаги по това време Училищната библиотека отчита своята дейност за изминалата година.

    Новите читатели за  2019 са 106 , само с 3 повече от миналата година. Потенциалните читатели са 802, а реалните са 455,  с 95 повече от миналата година.Библиотеката е посетена 4312 пъти като 2419 са посещенията от начален и среден етап и 1893 от горен етап, учители и служители. Посещенията  на ден са 25,  запазили са се, колкото и миналата година. Мъжете, посетили библиотеката са 827, а  жените са 3485. Малките ученици и техните учители по-често посещават библиотеката. За сметка на това ученици и учители от среден и горен етап по- често ползват компютрите на библиотеката за изработване на тестове и проекти. Тази година те са 115 посещения за около 200 души.

    През изминалата година 26 души са дарили  книги на стойност 886 лв, а закупените със средства от членски внос са на стойност 112,69 лв. Ограничихме постъпленията поради липса на място.

    Едно от най-големите събития за Библиотеката е състезанието по четене в 1 клас, което по традиция се провежда на 9 май. След Празника на буквите първокласниците стават наши членове и цял месец четат книги и се готвят за състезанието. В своите класове излъчват по трима участници. Явиха се 12 деца. В първия етап победителите в собствените класове са : 1 А – Белослава, 1 – Борис, 1 В -Йоан, 1 Г – Симеон. Победителите се състезаваха помежду си в четенето на приказки. Симеон от 1 Г клас беше избран за най-добър четец  в първи клас за учебната 2018/2019 г. от журито. Симеон заедно с Йоана от от 1 Б клас получиха и награда за най-много прочетени книги от училищната библиотека. Всички получават награди книги и списания, а снимките им се поместват в сайта на училището.

    Тази година Седмицата на четенето беше посветена на Деня на бащата. В начален етап четоха стихове, посветени на темата. Учениците на госпожа Минчева поканиха бащи да им прочетат любими произведения, а второкласниците им направиха описание с послание.

    На 13 декември начален етап се срещнаха с нашата колежка и преподавател в СУ по руски език Илка Бирова, която представи своята книга “7 приказки за за всеки ден“. Писателката прочете откъси от книгата си, отговори на въпроси, раздаде автографи и дари книги на библиотеката.

    В същия месец Библиотекарката присъства на вълнуваща среща с автора на любимата книга на много ученици – Джеф Кини – автор на „Приключенията на един Дръндьо“. Зкупи новата книга „Снегояд“ с автограф от автора .

    Една библиотека е интересна с книжния си фонд и с обстановката да е крепост на книгата и оазис за релакс и набиране на полезна информация. С усилията на ръководството, дарителите и средствата, набирани от читателите от членски внос- 1 лв на година сме набавили най-необходимото от всички жанрове. С това успяваме да поддържаме интереса. За да стане Училищната библиотека привлекателно място тази година Библиотекарката осигури дарение от Американска фирма два мощни компютъра и един лаптоп. Това привлече и учители и ученици. Но се оказа, че за да бъдем на съвременно ниво  трябва да предложим и необходимата обстановка. Библиотеката е тясна, липсва и въздух и простор, а читалнята е в отделна стая, която е пълна с руска литература и практически не се ползва. Не е във възможностите на училищния библиотекар да реши всички проблеми и за това ги поставяме на вниманието на всички.

                                                                                    Иванка Георгиева