Новини


Ден на християнското семейство

публикувано 23.11.2018 г., 4:30 ч. от Milena Kayakchieva   [ актуализирано 28.11.2018 г., 3:05 ч. ]

 

 
 

Денят на християнското семейство и младеж бе отпразнуван подобаващо в 95. СУ „Проф. Иван Шишманов“.  Отец Николай  от храм  „Св. вмч Димитър“ отслужи водосвет за здраве, успех и благоденствие на ученици, учители и персонала на училището. По стара традиция това обикновено се прави на 17 сетември, но тази година то съвпадна с откриването на учебната година, затова Празникът на християнското семейсво бе подходящ за събитието. Госпожа Рецкова каза няколко думи за празника и ролята на семейството.

В същия ден и по същия повод 1.А и 1. Б класове изслушаха историята на празника и обсъждаха важността на семейните ценности. Направиха картички изненада за своите семейства като рязаха, лепиха и оцветяваха, а 1. В клас подготвиха постер с пъстри картинки и интересни текстове. В Актовата зала децата от 2. В клас изнесоха концерт, посветен на семейството като доказана ценност.

Световна седмица по предприемачество

публикувано 23.11.2018 г., 1:03 ч. от Milena Kayakchieva   [ актуализирано 23.11.2018 г., 1:04 ч. ]

 
 
 

Седмицата 12-18 ноември беше обявена за Световна седмица по предприемачеството. В нея с удоволствие се включиха учениците от 1. Б клас. В клас те рисуваха и споделиха със съучениците си своите мечтани професии. С голямо вълнение темата продължи в съвместно преживяване на децата и техните родители. Малките ученици се запознаха с родителите на другите деца, разговаряха с тях, разпитваха ги за професиите им. След внимателно изслушване, рисуваха важните за професиите им неща, а след това представиха наученото пред всички. Възрастни и деца се забавляваха и се видяха в различна светлина. Родителите се радваха на децата си, слушаха и ръкопляскаха. Децата откриха нови поводи да се гордеят с родителите си, научиха нови професии, убедиха се, че за да работиш мечтаната работа, трябва  много да се трудиш.

Виолета Минчева – класен ръководител на 1. „Б“ клас

Фестивал на руската поезия „ Поэзия–моя держава, я верный поданный ее”

публикувано 22.11.2018 г., 0:41 ч. от Milena Kayakchieva   [ актуализирано 22.11.2018 г., 0:44 ч. ]

 
 
 

На 17.11. 2018 г. в Московския културно-делови център „ Дом Москвы в Софии” се проведе фестивал на руската поезия „ Поэзия – моя держава, я верный поданный ее”. Събитието бе уважено от културния аташе на Русия в България г-н Новоселов и Борис Громов, директор на Дома на Москва. На фестивала участваха Биляна Малджиева, Кристина Мизинска, Мария Дучева и Илияна Бориславова от 9. „б” клас на нашето училище, като представиха произведения на Ф. И. Тютчев и А. А. Фет. По време на коктейла те имаха възможност да общуват на руски език със свои връстници от Руския лицей и от Посолското училище на Руската Федерация.

        Срещата приключи с много идеи за съвместно сътрудничество.

         Мадлена Иванова – преподавател по руски език в 95. СУ

Родителска среща

публикувано 20.11.2018 г., 3:47 ч. от Milena Kayakchieva   [ актуализирано 20.11.2018 г., 4:39 ч. ]

На 04.12.2018 г. (вторник) от 18:00 часа 

каним всички родители 

на учениците от 1. до 12. клас 

на родителска среща.

Очакваме Ви!
От Ръководството на 95. СУ

БУКВИТЕ НА БЪЛГАРИЯ – АЗБУКА НА ЕВРОПА

публикувано 8.11.2018 г., 23:10 ч. от Milena Kayakchieva   [ актуализирано 23.11.2018 г., 1:05 ч. ]

 
 
 

В чест на Деня на будителите на оградата на 95 СУ „Проф. Иван Шишманов” в столичния квартал „Хаджи Димитър” гостува една впечатляваща изложба.  Събитието развълнува учители и ученици от училището, съкварталци и всички, които минават по улица „Васил Кънчев”.

Инициативата на училището се подкрепи от Международното триенале на сценичния плакат и лично професор Божидар Йонов съдейства за мащабната акция. В навечерието на 1 ноември, Деня на будителите, изложбата бе едно от най-интересните събития в София. Тя е част от културния календар на столицата и е направена със съдействието на Столична община и Министерство на културата.

„Буквите на България – азбука на Европа” e плакатна акция на Международното триенале на сценичния плакат, в която участват изявени художници от различни страни и континенти. Състои се от 30 плаката, колкото са буквите на българската азбука. Всеки художник е автор на един плакат – буква, определена с жребий по време на  международното журиране на петото триенале през октомври 2007 в София. Една от буквите - “Ь” e създадена след конкурс между младите български художници и студенти, в който участваха повече от 60 проекта на автори до 35 годишна възраст.

Всички плакати са цветни,  с формат: 70 х 100 см и с еднакво типографско оформление. Колекцията e отпечатана в ограничен тираж .

Международната плакатна акция & изложба  “Буквите на България – Азбука на Европа” обединява усилията на 30 художника от 20 страни (27 именити световни плакатисти + 3-ма български автори, единият от които дебютант) за създаване на колекция от постери, посветени на България и нейната култура през темата за уникалността и универсалността на българската азбука – една от трите писмености на Европа.

Акция на Международното триенале на сценичния плакат - София е пръв опит за активиране на широк кръг изявени артисти от цял свят за създаване на цялостен съвременен художествен  продукт, популяризиращ българската култура, използвайки една от нейните емблеми – буквите.

 Люсиена Крумова– преподавател по БЕЛ в 95. СУ


Седмицата на четенето в 95. СУ

публикувано 6.11.2018 г., 11:32 ч. от Milena Kayakchieva   [ актуализирано 8.11.2018 г., 0:23 ч. ]
 

 

Седмицата на четенето в 95. СУ

Тази година седмицата на четенето мина без особено напрежение. Забеляза се усилено посещение на ученици от всички етапи,  а пети В клас дойдоха всички заедно с класната си ръководителка Славейкова. Запознаха се с историята на училищната библиотека и правилника. Новите ученици станаха читатели, а старите си върнаха книгите. Новост на тазгодишната седмица беше включването на родителите от първи Б, но за това подробно ще разкаже г-жа Минчева, при която това се случи.

Четвъртите класове под ръководството на госпожите Неделчева и Атанасова четоха приказки пред първокласниците, на които им предстои да се ограмотят и да се готвят за традиционното състезание по четене след празника на буквите в навечерието на Патронния празник.

Известно е, че днешните ученици са обсебени от новите технологии и за учителите е голямо предизвикателство да поддържат интереса към книгите и четенето, паралелно със следването на учебните програми. Но сега след празника на будителите да си спомним, че тяхната сила беше в дръзновението да повдигат духовете и да са пример за подражание.

Благодарим на всички,които се отзоваха и подканяме всички колеги и ученици да ползват богатството на училищната библиотека, която е на разположение не само за преснимане. Тя непрекъснато се обогатява и сега включихме и последното дарение на актрисата от Народния театър Теодора Духовникова, която е наша приятелка и всяка година ни дарява нови книги.

До нови срещи в крепостта на книгите.

Иванка Георгиева - библиотекар в 95. СУ


 
 
 

Национална седмица на четене в 1. Б клас

Отмина поредната Национална седмица на четенето. В нея активно се включиха учениците от 1. Б клас. Те още не могат да четат, защото са изучили само 5 букви. В тяхна подкрепа с удоволствие се включиха родителите им, като доведоха в клас своите любими герои от класическите детски романи. В продължение на 4 дни учениците започваха деня си с историите на Ян Бибиян, Пипи Дългото чорапче, Малкият принц, Емил от Льонеберя.

Децата слушаха с огромно удоволствие, участваха активно в дискусиите след четенето, благодариха на родителите си, продължаваха да коментират постъпките на героите.

Във финал на седмицата се превърна състезание по краснопис. Учениците се забавляваха, четейки изречения от компютърно приложение, а после преписваха внимателно.  Трудна се оказа задачата на журито, защото всички се постараха много.

Благодарим на учениците от 4. Б клас, които прочетоха своя любима народна приказка.

Благодарим на всички родители, които ни подкрепиха и се надяваме всички да се включат активно и в следващите ни инициативи.

Виолета Минчева- кл. ръководител на 1. Б клас

 

 

СЕРТИФИКАТИ ЗА ДИГИТАЛНИ КОМПЕТЕНТНОСТИ

публикувано 17.10.2018 г., 1:28 ч. от Milena Kayakchieva   [ актуализирано 6.11.2018 г., 11:48 ч. ]


 
 
 


На 16.10.2018 г. помощник-директорът на 95. СУ „Проф. Иван Шишманов“ г-жа Велина Михова и г-жа Милена Каякчиева – РКК връчиха сертификати за дигитална компетентност на ученици от 11.а и 11. б клас. Сертификатите удостоверяват самостоятелно ниво на владеене по Европейската референтна рамка за оценяване.

Учениците участваха в миналата 2017-2018 учебна година, НВО по дигитални компетентности, където показаха своите знания и умения.

Най-добре  се представиха учениците от 11.а клас (общо 19 от 23 ), а сред тях с най-добър резултат се отличи Любомир Димитров  - 78%. Следващият по резултат е Мартин Митев от 11. б клас  - 77%.

Училищното ръководство  награди  двамата най-добре представили се със слушалки.

Милена Каякчиева - ръководител направление ИКТ

График на поправителната октомврийска сесия

публикувано 25.09.2018 г., 5:17 ч. от Milena Kayakchieva   [ актуализирано 25.09.2018 г., 5:17 ч. ]

ГРАФИК

 

за провеждане на изпитите от октомврийска поправителна сесия на учениците

от прогимназиален и гимназиален етап на обучение


Предмет

Датa, час  и кабинет на провеждане

Английски език

03.10.2018г

от 13.30 ч

404  kабинет 

Биология и здравно образование

04.10.2018г

от 13.30 ч

404  kабинет 

Химия и опазване на околната среда

05.10.2018г

от 13.30 ч

404  kабинет 

 

Български език и литература

08.10.2018г

от 13.30 ч

404  kабинет

Математика

09.10.2018г

от 13.30 ч

404 kабинет

 

 

 

О Б Я В А ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРС ПО ДОКУМЕНТИ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПЕДАГОГИЧЕСКИ ДЕЙНОСТИ

публикувано 25.09.2018 г., 3:11 ч. от Milena Kayakchieva   [ актуализирано 25.09.2018 г., 3:11 ч. ]

О Б Я В А

ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРС ПО ДОКУМЕНТИ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПЕДАГОГИЧЕСКИ ДЕЙНОСТИ

Във връзка с Правила за осъществяване на извънкласни дейности в общинските училища на Столична община, приети с Решение №136 на Столичния общински съвет от 06.04.2017г., и с решение на педагогически съвет на 95.СУ „Проф.Иван Шишманов” се обявява конкурс по документи за следните допълнителни педагогически услуги:

 

1.    Шахмат  

2.   Модерни танци    

Допълнителните педагогически услуги се осъществяват от физически и/или юридически лица, регистрирани съгласно Търговския закон и Закона за търговския регистър, или юридически лица с нестопанска цел, регистрирани съгласно Закона за юридическите лица с нестопанска цел, които имат за предмет в учредителния акт извършването на стопанска дейност при условията на чл.3, ал.4 и ал.5 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел.  

І. Необходими документи за участие в конкурса:

 1.Списък на документите, съдържащи се в офертата;

2. Заявление за участие;

3. Заверено от участника копие на документа за регистрация или единен идентификационен код, съгласно чл. 23 от Закона за търговския регистър, когато участникът е юридическо лице или едноличен търговец, а когато е физическо лице – копие от документ за самоличност. Когато не е представен ЕИК, съгласно чл. 23 от Закона за търговския регистър, участниците са длъжни да представят удостоверение за актуално състояние – оригинал или нотариално заверено копие. Участник, който е сдружение с нестопанска цел следва да представи съдебно решение за регистрация и заверено копие от устава /устройствения правилник/ съгласно Закона за юридическите лица с нестопанска цел;

4. Декларация, че няма конфликт на интереси между кандидата и институцията, пред която се кандидатства;

5.Свидетелство за съдимост /за преподавателите/ - в срок на валидност;

6. Документи за квалификация и правоспособност на преподавателите;

7. Референции;

8. Проект на договор Приложение № 1 (попълват данните на кандидата и се подписва от него)

9. Оферта, която да съдържа:

а) документи, удостоверяващи квалификация на преподавателите;

б) документи, удостоверяващи професионалния опит на кандидата в предлаганата област на извънкласната дейност;

в) програма за обучение на учениците в извънкласната дейност;

г) индивидуална цена за обучение на ученик;

д) социална отговорност - процент ученици от група, които ще ползват безплатно предлаганите извънкласни дейности;

е) размер на отстъпката в % от събраните такси, който Изпълнителят ще превежда по банковата сметка на 95.СУ „Проф.Иван Шишманов”

е) срок, за който ще бъде предоставена извънкласната дейност.

  

Срок за подаване на документите за участие в конкурса - от 25.09.2018 г. до 28.09.2018 г.

 

ІІ. Критерии за оценка на офертите:

·                 ниво на квалификация на преподавателите;

·                 професионален опит в предлаганата извънкласна дейност;

·                програма за обучение на децата;

·                цена за обучение на децата за 1 учебен час;

·                размер на отстъпката в % от събраните такси за обогатяване      на материалната и дидактична база;

·                социална отговорност.

 ІІІ. Начин за провеждане на конкурса

 1.       По документи от комисия, определена със заповед на директора на 95.СУ „Проф.Иван Шишманов”  в състав:

-        учители от 95.СУ „Проф.Иван Шишманов”;

-        представител на Обществения съвет към 95.СУ „Проф.Иван Шишманов”

2.       Контролът по изпълнение на заповедта се осъществява от директора.

3.       Конкурсът се провежда по документи след представяне на минимум две оферти.

4.       Документите за участие в конкурса, с оглед гарантиране на анонимността, се поставят в два плика:

  А/ в плик „А” се поставят документите т.1 до т.7 от раздел І

    Б/ в плик „Б” с надпис „Оферта” се поставя попълнената оферта .

    В/ двата плика се поставят в голям непрозрачен и запечатан плик.

Пликовете се номерират по реда на постъпването със съответния входящ номер от Дневника за входяща кореспонденция с посочена дата.

Комисията не допуска до участие в конкурса кандидат, в случай че установи непълнота в представените документи или неспазване на изискванията по точка.

   Ако за участие в конкурса няма постъпили оферти или е постъпила само една оферта, срокът за подаване на оферти се удължава с 5 дни. Информацията за удължаване на срока се поставя на видно място в сградата на 95.СУ „Проф.Иван Шишманов”.

   Ако за участие в конкурса, и след удължаване на срока по т. 6, няма подадени оферти или има подадена само една оферта, комисията провежда конкурса или го прекратява със Заповед на директора.

 Конкурсната комисия заседава в едноседмичен срок от изтичане на срока за подаване на документите, като съставя Протокол с класираните, съобразно предварително обявените критерии и методика за оценка.

   В тридневен срок от получаване на протокола, директорът издава Заповед за и определяне на спечелилия конкурса кандидат. Заповедта се връчва лично срещу подпис или по пощата с препоръчано писмо с обратна разписка на спечелилия кандидат, а всички останали участници се уведомяват писмено.

Със спечелилия кандидат/юридическо лице/, избран за извършване на допълнителната педагогическа услуга се сключва договор за една учебна година, съгласно типов образец, предоставен от учебното заведение при подаване на документите за участие в конкурса. Договорът се сключва между директора на 95.СУ „Проф.Иван Шишманов” и фирмата – изпълнител след извършен предварителен контрол за законосъобразност, съгласно чл. 13, ал. 3, т. 5 от ЗФУКПС.

Допълнителните педагогически услуги се провеждат във време извън задължителните регламентирани и нерегламентирани педагогически ситуации по образователни направления, съгласно ДОС и следва да бъдат съобразени с възрастовите и индивидуални възможности и потребности на децата.

Преподавателите, осъществяващи ДПУ носят отговорност за живота и здравето на децата по време на образователната дейност, вземат и предават децата лично на учителя/родителя.

ІV.Място за подаване на документите:

 София

ж.к. ”Хаджи Димитър”

ул. ”Ангел войвода” №.66

95.СУ „Проф.Иван Шишманов”

от 25.09.2017 г. до 28.09.2017 г.

от 09:00 до 16:00 часа

телефон за контакт: 02/9450365

  

     Директор:

               / М. РЕЦКОВА /

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

публикувано 19.09.2018 г., 22:57 ч. от Milena Kayakchieva   [ актуализирано 19.09.2018 г., 22:58 ч. ]


1-10 of 77