Новини

На вниманието на родители, бивши ученици и приятели - открива се група за начинаещи любители на народни танци

публикувано 17.01.2020 г., 6:08 от Milena Kayakchieva   [ актуализирано 17.01.2020 г., 6:08 ]


Отчет на бибилиотеката за 2019 г.

публикувано 14.01.2020 г., 1:37 от Milena Kayakchieva   [ актуализирано 14.01.2020 г., 1:38 ]

    Винаги по това време Училищната библиотека отчита своята дейност за изминалата година.

    Новите читатели за  2019 са 106 , само с 3 повече от миналата година. Потенциалните читатели са 802, а реалните са 455,  с 95 повече от миналата година.Библиотеката е посетена 4312 пъти като 2419 са посещенията от начален и среден етап и 1893 от горен етап, учители и служители. Посещенията  на ден са 25,  запазили са се, колкото и миналата година. Мъжете, посетили библиотеката са 827, а  жените са 3485. Малките ученици и техните учители по-често посещават библиотеката. За сметка на това ученици и учители от среден и горен етап по- често ползват компютрите на библиотеката за изработване на тестове и проекти. Тази година те са 115 посещения за около 200 души.

    През изминалата година 26 души са дарили  книги на стойност 886 лв, а закупените със средства от членски внос са на стойност 112,69 лв. Ограничихме постъпленията поради липса на място.

    Едно от най-големите събития за Библиотеката е състезанието по четене в 1 клас, което по традиция се провежда на 9 май. След Празника на буквите първокласниците стават наши членове и цял месец четат книги и се готвят за състезанието. В своите класове излъчват по трима участници. Явиха се 12 деца. В първия етап победителите в собствените класове са : 1 А – Белослава, 1 – Борис, 1 В -Йоан, 1 Г – Симеон. Победителите се състезаваха помежду си в четенето на приказки. Симеон от 1 Г клас беше избран за най-добър четец  в първи клас за учебната 2018/2019 г. от журито. Симеон заедно с Йоана от от 1 Б клас получиха и награда за най-много прочетени книги от училищната библиотека. Всички получават награди книги и списания, а снимките им се поместват в сайта на училището.

    Тази година Седмицата на четенето беше посветена на Деня на бащата. В начален етап четоха стихове, посветени на темата. Учениците на госпожа Минчева поканиха бащи да им прочетат любими произведения, а второкласниците им направиха описание с послание.

    На 13 декември начален етап се срещнаха с нашата колежка и преподавател в СУ по руски език Илка Бирова, която представи своята книга “7 приказки за за всеки ден“. Писателката прочете откъси от книгата си, отговори на въпроси, раздаде автографи и дари книги на библиотеката.

    В същия месец Библиотекарката присъства на вълнуваща среща с автора на любимата книга на много ученици – Джеф Кини – автор на „Приключенията на един Дръндьо“. Зкупи новата книга „Снегояд“ с автограф от автора .

    Една библиотека е интересна с книжния си фонд и с обстановката да е крепост на книгата и оазис за релакс и набиране на полезна информация. С усилията на ръководството, дарителите и средствата, набирани от читателите от членски внос- 1 лв на година сме набавили най-необходимото от всички жанрове. С това успяваме да поддържаме интереса. За да стане Училищната библиотека привлекателно място тази година Библиотекарката осигури дарение от Американска фирма два мощни компютъра и един лаптоп. Това привлече и учители и ученици. Но се оказа, че за да бъдем на съвременно ниво  трябва да предложим и необходимата обстановка. Библиотеката е тясна, липсва и въздух и простор, а читалнята е в отделна стая, която е пълна с руска литература и практически не се ползва. Не е във възможностите на училищния библиотекар да реши всички проблеми и за това ги поставяме на вниманието на всички.

                                                                                    Иванка Георгиева 

Базар и изложба за Коледа в 95. СУ

публикувано 5.01.2020 г., 7:56 от Milena Kayakchieva   [ актуализирано 5.01.2020 г., 8:15 ]

 
 

 


    Учениците от 5, 6 и 7 клас под ръководството на г-жа Нора Лозанова се включиха в коледния базар на 95.СУ. В базара участваха и учениците на г-жа Виолета Минчева и г-жа Даниела Божилова. 
    На всички ученици и на техните ръководители, участвали на базара, изказваме нашата голяма благодарност и им пожелаваме весели празници!

 
 
 

Учениците от 1.А и 1.Б от клубовете по интереси и тяхното участие в коледния базар с ръководители Т.  Неделчева и Ж. Атанасова.


 
 
 Вълнуваща среща

публикувано 5.01.2020 г., 7:33 от Milena Kayakchieva   [ актуализирано 5.01.2020 г., 7:40 ]

 

 

 

    На 13 декември 2019 г. учениците от начален етап се срещнаха с университетската преподавателка Илка Бирова, която представи своята книга "7 приказки за всеки ден". Това е поучително четиво за малките ученици и всяка приказка може да бъде продължена от читателя, с което да развие въображението му. Някои от илюстрациите могат да се оцветяват, което е допълнителен бонус. Това не е първата книга на авторката. Библиотеката ни притежава и друго заглавие: " През моите очи". Книгите, които тя дари вече се разграбиха, а и много си закупиха и получиха автограф. Госпожа Бирова беше учител по руски език в нашето училище, а и децата й са наши възпитаници. Това беше една много полезна предколедна среща за всички участници.
    Иванка Георгиева – библиотекар в 95. СУ

Коледен турнир в София по Куадратлон Таекуон-До

публикувано 15.12.2019 г., 13:22 от Milena Kayakchieva   [ актуализирано 15.12.2019 г., 13:33 ]

 
 
 

На 30.11. и 01.12.2019г. се проведе ежегодният турнир по Куадратлон Таекуон-До в малката зала на Арена Армеец. Участие взеха 503-ма състезатели от 8
държави. Представителите от залата на ЦПТК 95 СУ бяха деветима и успяха да спечелят следните отличия:

Изабелла Богданова – I място в дисциплината индивидуално форма;

Елеонора Герина – II място в дисциплината индивидуално форма;

Кристиян Бориславов – II място в дисциплината индивидуално форма;

Амелия Цветкова – III място в дисциплината индивидуално форма;

Неда Крумова – II място в дисциплината индивидуално форма, III място в дисциплината индивидуално спаринг, III място в дисциплината индивидуално специална техника.

С нетърпение очакваме бъдещи мероприятия, за да продължим да представяме достойно 95 СУ „Проф. Иван Шишманов“.

                                            От залата на Централен полицейски Таекуон-До клуб 95 СУ

Математика без граници

публикувано 12.12.2019 г., 3:24 от Milena Kayakchieva   [ актуализирано 12.12.2019 г., 3:24 ]

 
 

 Поздравления за отличното представяне на учениците от 2. А клас в състезанието Математика без граници - 1 златен, 3 сребърни и 7 бронзови медала! Поздравления и за учениците от 2.Б и 3. Г клас за достойното им представяне. Пожелаваме ви успех и на следващите състезания!

Международна седмица по предприемачество

публикувано 12.12.2019 г., 3:17 от Milena Kayakchieva

 
 
 

    Всяка година през една седмица на месец ноември се обявява Международна седмица по предприемачество. И тази година учениците и родителите от 2.б клас се включиха в инициативата. Темата на събитието беше „Моят град в бъдещето“. Разделени на екипи участниците рисуваха своите идеи за промяна на градската среда. С много цвят и смях се родиха прекрасни предложения за цветни дървета с бонбони, автобуси, които създават дъга, летящи къщи, градини върху цветни сгради и дори вулкан, който произвежда ... зеленчуци. И както можете да се досетите и сами – няма никъде мръсен въздух, отпадъци, неподходящи сгради. Има много зеленина, цветя, чистота, летящи хора, усмивки, щастие. Учениците доволни представиха своите решения пред всички. Дали кметската институция ще се заинтересува от нашите идеи? Едва ли, но ние ще продължим да променяме света около себе си.

Виолета Минчева – класен ръководител на 2. „Б“ клас

Седмица на четенето и бащата

публикувано 12.12.2019 г., 2:50 от Milena Kayakchieva   [ актуализирано 12.12.2019 г., 3:01 ]

 
 
 
    Учениците от 2.б клас се включиха активно в обявената седмица на четенето и на бащата с различни инициативи. Стартирахме с гостуване на смелите ни татковци. Започвахме учебния ден с прекрасни срещи с различни произведения, представяни от татковците. Продължихме с гостуване при малките ни приятели от 1.б клас. 

Там показахме читателски умения, представихме две любими наши приказки и показахме прочетени вече книжки, за да ги мотивираме да положат усилия да се 

научат да четат и да споделят прочетеното. Завършихме със създаване на писмено описание на татковците и превръщането му в послание към тях. Дали са се 

разпознали? Надяваме се, че приятно сме ги изненадали, като са се видяли през очите на своите деца и са усетили безкрайната детска обич. Благодарим на 

татковците за вниманието, отделеното време и срещата с любимите им произведения.

Виолета Минчева – класен ръководител на 2. „б“ клас

Учителят оcвен инoвативен, тpябва да е cтpог, cмята 62-годишен жypналиcт-педoгог

публикувано 12.12.2019 г., 2:39 от Milena Kayakchieva   [ актуализирано 12.12.2019 г., 3:27 ]

Вижте интервюто с Григор Илиев - преподавател по история в 95. СУ 
във вестник 24 часа - https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7922082?fbclid=IwAR05lFHkhmNi_QcLEtCxrjgaysqsGUdMAYHeH_gEf01RZpc5Lko9ZzseJMI

Родителска среща

публикувано 28.11.2019 г., 4:43 от Milena Kayakchieva   [ актуализирано 28.11.2019 г., 5:59 ]

На 3.12.2019 г. от 18:00 часа ще се проведе родителска среща с родители на  ученици от 1. до 12. клас.
Ще се разглеждат въпроси за успеха и поведението на учениците, както и други важни теми. 
Ще бъдат предоставени и кодовете на родителите за електронния дневник на училището.

Присъствието е задължително!
От Ръководството на 95. СУ

1-10 of 63