Новини


Най-добрия четец в първи клас тази година е Даная от първи В клас

публикувано 10.05.2018 г., 3:30 ч. от Milena Kayakchieva   [ актуализирано 10.05.2018 г., 3:32 ч. ]

 
 
 

    На знаменаталната дата 9 май 2018 в читалнята на училищната библиотека се проведе традиционното състезание в първи клас. Явиха се 12 ученици - по 6 момчета и момичета от всеки клас. Жури, както винаги бяха Иванка Георгиева, библиотекаря на училището, Нели Велкова – психолог. Гост на събитието беше Силвия Илиева - ресурсен учител. 
    В първия етап, когато участниците се състезаваха по четене в собствения си клас резултатите са: - първи А- Кристиян Томов - първи Б - Кристина - първи В - Даная - първи Г- Павел 
    Във втория етап се състезаваха победителите от отделните класове. Четоха се различни приказки. Убедителен победител се оказа Даная Малакова, която взе и награда за най-много прочетени книги от училищната библиотека. Подготовката за това състезание започна още от Празника на буквите като бяха приети 59 нови членове на библиотеката сред първокласниците.Тук е мястото да се каже, че още преди това учениците на г-жа Ирена Терзиева и г-жа Антоанета Христова се записваха самостоятелно и до състезанието усилено четяха. 
    Побетителят в състезанието Даная Малакова се представи блестящо и поради факта, че тя за един месец прочете 18 детски книжки и енциклопедии. Нека този добър пример да послужи и на всички останали ученици, защото „Днешният читател е утрешният лидер“ – Маргарет Фулър. 
    Благодарим на всички участници и победители и на журито за поддържането на тази традиция в навечерието на 11 май – Училищния празник и на Деня на библиотекаря. 
    Иванка Георгиева - библиотекар

Открит урок-състезание в седми клас

публикувано 10.05.2018 г., 3:28 ч. от Milena Kayakchieva   [ актуализирано 10.05.2018 г., 3:29 ч. ]

    На 9 май 2018 g. Илка Черкезова проведе открит урок по български език и литература в седмите класове в присъствието на Евелина Николова - зам. директор и Иванка Георгиева - библиотекар. 
Урокът бе състезание под наслов: „Знам и мога" като учениците умело бяха въведени в преговор - обобщение на изученото в седми клас и своеобразна подготовка за предстоящата матура.
    Имаше два отбора и публика. По дадено от автора портретно описание се познаваха герои или по речта им. Героите се откриваха и по специфичните им действия в литературните произведения, също и по мястото им на действие. Учениците работиха с желание, беше им интересно да откриват изразните средства. Остроумните въпроси на г-жа Черкезова ги караха да мислят, например :" В кои произведения се говори за болест, или къде преобладава жълтия цвят?" Всички бяхме удивени, че навсякъде се говори за любов във всичките й измерения. Преговориха се и биографични специфики, теми, фразеологизми. Използваха се много разнообразни методи, та нямаше скучаещи. След беседа, превръщане пряка в непряка реч, после имаше рецитация на част от ,,Неразделни" от П. Славейков, Глория изпя чудесна родопска песен, имаше и модерен танц. Всичко бе динамично и разнообразно - къде е кулминацията в отделни творби? Кои географски обекти представят родината. По дадени изрази от литературни творби се съставяха тези и пролича умението на някои ученици като Мартин и Катрин да обобщават. Много емоционални бяха диспутите на тема: защо човек не обича да му казват не и защо парите правят човека щастлив? Времето протече бързо и резултатът от състезанието беше равен, защото вички работиха много активно и им беше интересно от ситуациите, в които ги бе поставила учителката.
    Мисля, че наблюдаваното бе добър урок за педагогическото майсторство на г-жа Черкезова и може само да се съжалява, че колегите й не бяха свободни да. наблюдават този урок-състезание.

    Иванка Георгиева - библиотекар.

Йовковите уроци за милосърдието и спасението

публикувано 10.05.2018 г., 3:27 ч. от Milena Kayakchieva   [ актуализирано 10.05.2018 г., 3:27 ч. ]

     На 30 април 2018 г. в присъствието на членовете на ръководството г-жа Михова и г-жа Николова и учителката по български език и литература – г-жа Лили Младенова се проведе открит урок по литература в шести клас. Темата на занятието: "Йовковите уроци по милосърдие и спасение в разказа „Серафим" от Й. Йовков" бе представена от г-жа Татяна Петрова. Целите на урока бяха задълбочаване познанията за художествен образ, откриване и разбиране на хуманистичното послание на текста, задълбочаване и обогатяване способностите на учениците да коментират въпроси свързани с етиката и естетиката на човешкото.

    Учителката умело насочваше учениците да откриват по детайли от произведението качествата и характеристиките на главния герой, доказващи милосърдието му и съпричастността му към чуждата болка. Основен акцент се постави на епизода с Павлина.От съпоставката между образите на Серафим и Еньо се достигна до противопоставянето на милосърдие и егоизъм. С помощта на г-жа Петрова учениците търсеха синоними и ключови думи. Направиха се изводи, че бедните хора са съпричастни на чуждото страдание и че милосърдието изисква деликатност и не трябва да се извежда на показ.
    Шестокласниците показаха умения за вникване в същността на художествената творба и детайлите, разкриващи характера на главния герой. Госпожа Петрова водеше беседата развълнувано и емоционално и.правеше връзки с други изучени произведения. Шестокласниците и тяхната учителка успяха да покажат, че душевната щедрост и добротворството са едни от най-ценните човешки качества винаги.

    Лили Младенова - учител по БЕЛ


Съобщение за неучебни дни през месец май

публикувано 3.05.2018 г., 6:13 ч. от Milena Kayakchieva   [ актуализирано 4.05.2018 г., 1:17 ч. ]


XX ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН УЧЕНИЧЕСКИ ПРАЗНИК „ЗА ХЛЯБА НАШ...“

публикувано 2.05.2018 г., 2:10 ч. от Milena Kayakchieva   [ актуализирано 2.05.2018 г., 2:16 ч. ]

 
 
 


На 20 и 21 април 2018 г. група ученици от 9. до 12. клас участваха  за пореден път в традиционния фестивалЗа хляба наш  в град Благоевград  с драматизацията Вечността на традициите. Сценарият, както и други години бе написан от самите ученици.  Всеодайният им труд бе отличен от журито  с „ Поощрителна награда“ .

На 23.04.2018 г. г-жа Рецкова, директор на 95. СУ,  поздрави учениците в учителската стая, в присъствието на преподавателите  за постигнатия успех на фестивала и им пожела да продължат да работят все така упорито и всеотдайно за постигане на по-добри резултати.  

Участниците  продължиха доброто  сътрудничество и приятелства от миналите години за съвместна работа между ученици от различни класове.

              Г-жа Галя Русанова – ръководител на групата 

Национална олимпиада по история и цивилизация

публикувано 27.04.2018 г., 1:56 ч. от Milena Kayakchieva   [ актуализирано 27.04.2018 г., 1:56 ч. ]

 
 
 

Представителна изява на клуб Арт-студио "Работилница за идеи"

публикувано 27.04.2018 г., 1:39 ч. от Milena Kayakchieva   [ актуализирано 27.04.2018 г., 1:43 ч. ]

 
 
 


        На 19.04.2018 г. се проведе представителна изява на клуб Арт-студио "Работилница за идеи", който работи по проект "Твоят час". Ученици от работилницата засадиха люляково дърво в двора на училището. Гости на събитието бяха учениците от 5-б клас, заедно с госпожа Дафинка Петкова, които с голям ентусиазъм взеха участие и помогнаха на учениците от клуба. Основната цел бе информираността на децата в училище за важността на дърветата и природата, както и подобряването и опазването на околната среда. 
            Ръководител: Нели Велкова - психолог

Приложно изкуство и техники за рисуване

публикувано 27.04.2018 г., 1:37 ч. от Milena Kayakchieva   [ актуализирано 27.04.2018 г., 1:38 ч. ]

 
 
 

Учениците от 3. в клас на 95. СУ с радост работят по проект ,,Твоят час". Ръководител на проекта: Бойка Златанова

Прием на ученици в първи клас

публикувано 13.04.2018 г., 2:00 ч. от Milena Kayakchieva   [ актуализирано 13.04.2018 г., 2:03 ч. ]

Подаване на заявления
от родителите за прием на ученици в първи клас
 -
 
от 16.04.2018 г. до 16.05.2018 г. включително
в кабинет  
№ 107
от 8:00 ч. до 18:00 ч. всеки работен ден.

Празник на буквите

публикувано 13.04.2018 г., 1:54 ч. от Milena Kayakchieva   [ актуализирано 13.04.2018 г., 2:17 ч. ]


 
 
 
 

    Учениците от 1.Б“ и 1.“В“ клас празнуват! Те вече са грамотни! В актовата зала на училището първокласниците направиха Празник на буквите, с който изразиха радостта си, че вече могат да четат и пишат! Родителите също споделиха с присъствието си това вълнуващо събитие!

    Антоанета Христова и Ирена Терзиева – класни ръководители на 1.Б“ и 1.“В“ клас

    Още снимки


1-10 of 72