Новини


Съобщение

публикувано от Milena Kayakchieva   [ актуализирано ]

Всички желаещи родители могат да се запознаят с резултатите и работите на своите деца от НВО - 4 клас за учебната 2016-2017 г., както следва:
  • На 25.05.2017 г. от 8:30 ч. до 14:30 ч. - в учителската стая;
  • На 26.05.2017 г. от 8:00 ч. до 16:00 ч. - в кабинетите на директор или заместник директор.

11 май - Патронен празник на 95. СУ

публикувано 14.05.2017 г., 23:11 от Milena Kayakchieva   [ актуализирано 14.05.2017 г., 23:21 ]

    
 
    
    По традиция празникът протече на двора и в Актовата зала. На огрения от майското слънце двор имаше проrрама от песни, танци и рецитации на езиците, които се изучават в училище. Директорът Мими Рецкова поздрави присъстващите и говори за значението на празника на Кирил и Методий и писменото слово и награди с грамоти ученици с принос в популяризирането на училището ни пред обществеността. Във фоайето на първия етаж се откри първата художествена изложба на изявената ни художничка Лора Димитрова от 6. а клас, която прочете свое стихотворение пред оператора от телевизията Добрин Керестелиев. Той засне всички прояви, изложбата и проектите „Наш дом" и хлябове, изработени от ученици. В Актовата зала учениците от езиковите паралелки на начален етап показаха знанията и уменията си по английски език под ръководството на г-жа Таскова. Учениците на г-жа Галя Русанова представиха драматизация от участието си в Благоевград „3а хляба наш". На двора празникът завърши със спортни игри.

Традиционното състезание по четене в първи клас за 2017 г.

публикувано 14.05.2017 г., 23:07 от Milena Kayakchieva   [ актуализирано 14.05.2017 г., 23:10 ]

 
 

    Традиционното състезание за четене в първи клас се проведе на 10 май в Читалнята на училищната библиотека. Всеки клас представи по четири състезатели като преобладаваха девойките. В първия етап се състезаваха в собствените си класове. Победител в 1. А клас –Марина, във 1. Б –Цветелина и в 1.В – Константин. Във втория етап напрежението нарастна, но спечели Цветелина от 1.Б, която макар да четеше по-тихо го направи по-изразително, с отношение. Тя стана най-добрия четец в първите класове за 2017 г. Симона от 1.Б клас получи награда за прочетени най-много книги от училищната библиотека, а тя почерпи с бонбони. Всички участници получиха награди книги и списания, а победителите и грамоти. Снимки прави Мартин от 9. Б клас. Гости на тържеството бяха Евелина Николова и Велина Михова, които се включиха в работата на журито: Нели Велкова –психолог и Иванка Георгиева –библиотекар. На всички участници пожелахме да ползват училищната библиотека, защото има много и интересни книги, енциклопедии и компютър с Интернет. Иванка Георгиева – библиотекар в 95. СУ

Нов брой на вестник "95 Вести"

публикувано 9.05.2017 г., 5:54 от Milena Kayakchieva   [ актуализирано 9.05.2017 г., 6:00 ]

“За хляба наш‘‘ - Благоевград

публикувано 5.05.2017 г., 2:44 от Milena Kayakchieva   [ актуализирано 5.05.2017 г., 3:47 ]

 
 
 

    На 25 и 26 април участвахме за 9-та поредна година на ученическия фестивал “За хляба наш‘‘ в Благоевград. Представихме драматизация на една легенда за хляба. Актьорите бяха ученици от 9 „Б“, 10 „А“ и 11 „А“ клас. С изпълнението си оставихме приятни впечатления у журито, водещите на програмата и разбира се — публиката. 

В категорията “Есе” Мария Пачева от 11 „А“ клас получи поощрителна награда. Имахме и питки, които традиционно представихме на изложбата на хляб и хлебни изделия, с която започна фестивалът. Благодарим на всички участници, и по-специално на Мария Пачева, Росица Симеонова, Николета Христова, Албена Станева и Веселин Иванов. Без техния няколкомесечен труд, дисциплина, талант и воля за успех, нищо нямаше да се случи .

                Ръководител на групата: Галя Русанова.

ФОРУМ ПО ПРОФЕСИОНАЛНО ОРИЕНТИРАНЕ

публикувано 5.05.2017 г., 0:29 от Milena Kayakchieva   [ актуализирано 5.05.2017 г., 3:04 ]

 
 
 

    На 25, 26 и 27.04.2017 г. в 95 СУ „Проф. Иван Шишманов”, гр.София бе проведен „Форум по професионално ориентиране”. През първия ден бяха представени софтуерните професии от г-н Михайлов от СофтУни, който предразположи учениците към дискусия и игри и им раздаде награди за участието в тях. Наградите бяха осигурени от Центъра по кариерно ориентиране нъм РУО София – град. Втората представена професия бе професията на учителя по чужд език от ученици от седми клас и техния учител г-жа Ася Димитрова. 
    Втория ден учениците от пети клас бяха на посещение в 5 ПБЗН, където разгледаха устройството и оборудването на пожарна кола, изпитаха чувството да са в колата и присъстваха на състезание на клубове „Млад пожарникар” на училища от района. Много от тях пожелаха да участват в бъдещи такива мероприятия. Получихме обещание за съдействие през следващата година да се организира клуб „Млад пожарникар” и в нашето училище.     На 27.04.2017г. отново в актовата зала на училището бяха представени професиите на художника от г-н Кирил Златков, баща на наш ученик. Бяхме част от работата на хореографа г-н Тодор Тодоров с деца от първи клас. Беше вълнуващо. Певците бяха представени от Галина Стаменова, наша шестокласничка, с песента „Детство мое”. Ученици от шести клас представиха професията на един от родителите си, който е дизайнер. По време на форума ученици от училището изпълняваха функциите на фотограф и озвучител. Беше предоставена възможност на децата, в края на форума да им зададат въпроси за тези професии. 
    За своето активно участие учениците бяха наградени от директора на училището – г-жа Мими Рецкова. Наградени бяха и класиралите се в предварително обявените конкурси: за „ Най-хубава тематична рисунка” и Най-стойностен разказ или есе на тема „Любими и интересни професии”. А г-жа Людмила Йорданова от Центъра по кариерно ориентиране връчи поздравителен адрес на директора на училището. Беше интересно, ангажиращо, забавно, съдейки по реакциите и коментарите на децата след представянията. Вярваме, че постигнахме основните си цели – да запознаем учениците с различни техни любими професии, да ги накараме да мислят, да се интересуват и ориентират за своето бъдеще. Защото те са надежда за бъдещото развитие на страната ни. 
                                                    От организаторите

УЧЕНИЦИ УСВОЯВАТ ПРИНЦИПИТЕ НА ФИНАНСОВО ЦЕЛЕПОЛАГАНЕ

публикувано 25.04.2017 г., 0:30 от Milena Kayakchieva   [ актуализирано 9.05.2017 г., 5:48 ]


22-ма ученици, преминали успешно програмата „Разумни финанси“ на JA България участваха във финансово предизвикателство „Иновационен лагер”. Учениците са от 18 училища от София, Варна, Бургас, Пловдив, Пазарджик и Враца, където през тази учебна година 27 доброволци от 
Метлайф България, влязоха в ролята на учители и запознаха младежите с основните понятия от сферата на личните финанси. Проектът LifeChanger се реализира за трета поредна година с финансовата подкрепа на Фондация Метлайф.  
..........................................................
След дълга дискусия журито реши да връчи две награди – на двата екипа, които предложиха най-релевантни идеи за финансовото целеполагане на героя от казуса, Станислав. Това бяха Отбор 2 – Таня Гешева, СУ „Черноризец Храбър“Пловдив, Мелани  Бечева, СУ „Г. Бенковски“, Пазарджик, Александър Кузев, ПГПТ, Пазарджик, Мария Славкова, ПГТ Бургас, Аксиниа Николова, 90. СУСофия  и Отбор 3 – Виктория Алексиева, ПГТ Бургас, Моника Йорданова, 95. СУ, София, Емили Ерменкова, 108. СУ, София, Мария-Микаела Вълчева, 137. СУ, София, Герман Ташев, 81. СУ София.


Поздравления за нашите ученички от 10 а клас - Моника Йорданова и Албена Станева.

Изложба на стари книги

публикувано 24.04.2017 г., 1:40 от Milena Kayakchieva   [ актуализирано 24.04.2017 г., 1:43 ]

 
 
 

В рамките на месеца на четненето в училищната читалня бе представена изложба на стари книги, дарения. Интересна е книгата на Д. Дефо „Робинзон Крузо „ с илюстрации и тази, която разказва за живота в централния софийски затвор. Оригинален е и Учебник по естествознание за трето отделение, който е от 1930 г. и е най- старата книга в изложбата.

Празник на Земята

публикувано 24.04.2017 г., 1:36 от Milena Kayakchieva   [ актуализирано 24.04.2017 г., 1:43 ]

По стара традиция в 95 СУ се отбеляза Денят на земята на 21.04.2017 г, чрез характерни храни за отделни страни. На първо място бе делът на България и можеха да се видят така традиционните балкански специалитети: баница, реване, козунак, хляб. Гърция бе представена със салата и хляб по специална рецепта. Русия бе показана чрез така познатата за нас „руска салата", която там се нарича ,,оливие", имаше пряники, които приличат на нашите меденки, имаше сушки, блинчики, приличащи на нашите палачинки и „друсани картофи". Италия бе представена от различни видове пици и моцарела.
На щанда на Китай се раздаваше зелен чай и суши. Франция бе, представена с бутерки и кроасани. Мексико присъстваше със такос. Имаше глъчка и радостни възгласи и хапващи си посетители, които почетоха с вкусни храни  Денят на земята.  

Благодарим на госпожа Цветелина Иванова, която се погрижи да ни направи съпричастни на този ден заедно със своите ученици. 

Форум по професионално ориентиране

публикувано 24.04.2017 г., 1:06 от Milena Kayakchieva   [ актуализирано 24.04.2017 г., 1:06 ]

Програма за провеждане на

„Форума по професионално ориентиране”

 

Форума ще се проведе в рамките на три дни – 25, 26 и 27. 04.2016 г. както следва:

   25.04.2017г. -  За учениците от 7 клас и други желаещи начало 13,30 ч. в актовата зала

-  Представяне на софтуерните професии  от Преслав Михайлов - Софт Уни

-  Представяне на учителската професия с преподаване на чужди езици - 

г-жа Ася Димитрова и ученици от 7б клас   

   26.04.2017г -  За учениците от 5 клас9,40 ч. – тръгване от училище – до 11,00 ч.

– Представяне пожарникарските професии чрез посещение на V- та  ПБЗН.

     27.04.2017г. -  За учениците от 6 клас и други желаещи – начало 13,30 ч. в актовата зала

 -   Представяне на професията на художника – Кирил Златков

 -   Представяне на професии от област „Туризъм” -  Лили Ванкова и Мария Пачева от 11а клас и г-жа Галя Русанова

  -  Представяне професията на моден дизайнер с компютърна презентация – Боряна   Василева  от  6 в клас

  -  Награждаване  на ученици, участвали в конкурсите за най-добра  рисунка, разказ или есе за любима или интересна професия.

Закриване на форума! 

1-10 of 78