Το χρονικό μιας Πολιτείας

Το Χρονικό μιας Πολιτείας είναι γραμμένο από έναν άνθρωπο που αγάπησε πολύ μια ολόκληρη πολιτεία με το
παρελθόν και το παρόν της. Τόση αγάπη, τόση νοσταλγία και τόση ευτυχία σε μερικές μόνο σελίδες, όπου περιγράφεται αυτή η μικρή πολιτεία.

Μέσα στις σελίδες του ανεβάζει την απλή μαστοριά ενός λαϊκού παραμυθά αλλά με το ύφος μιας υπέρτατης τέχνης. Ο Πρεβελάκης δεν έψαξε να βρει το πιο περίεργο ή σπουδαίο χαρακτηριστικό του Ρεθύμνου για να δείξει την αγάπη του. Απλά εμφανίζει καθετί που στον ίδιο φαντάζει σημαντικό, έστω κι αν στους αναγνώστες φαίνεται πολύ απλοϊκό. Απ’ άκρη σ’ άκρη της αφήγησης του γίνεται φανερή η απόλαυση του αφηγητή να περιγράφει πρόσωπα και πράγματα.

Το Χρονικό μιας Πολιτείας, όπως χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο του τον συγγραφέα «είναι προϊόν της νοσταλγίας μου για τον αρμονικό κόσμο που με ανάθρεψε». Είναι ένας ύμνος που παίρνει κάθε ψυχή και σκέψη και την ταξιδεύει στο Ρέθυμνο, μια μικρή μα τόσο χαρακτηριστική πολιτεία, για να τους παρουσιάσει κάθε της λαμπρότητα, κάθε ομορφιά της, κάθε χαρά της και κάθε στεναγμό της. Μέσα από τις σελίδες του έργου οδηγούμαστε από τη μια γωνιά της πολιτείας στην άλλη, για να γνωρίσουμε έναν κόσμο από όλους τους τίμιους και άξιους ανθρώπους. Μπαίνουμε σε καφενεία όπου ανταμώνονται ειρηνικά οι Κρητικοί, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι και παρευρισκόμαστε σε θρησκευτικές και λαϊκές τελετουργίες. Ακόμα επισκεπτόμαστε και θαυμάζουμε εκκλησίες και τζαμιά, μαθαίνουμε τα ιστορικά τους και εισχωρούμε στα μυστικά της κάθε τέχνης. Η προκοπή και οι τάξη διαμορφώνουν τα πνεύματα και τις πειθαρχημένες ψυχές των πολιτών. Ενώ οι έννοιες του καλού και του κακού, της ομορφιάς και της ασχήμιας είναι σαν σκαλισμένες σε πέτρα στην πόλη αυτή.

Γενικά, το Χρονικό είναι μια εξιδανικευμένη εικόνα του Ρεθύμνου όπως την παρουσιάζει ο Πρεβελάκης μέσα από τα δικά του μάτια. Όμως ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να διαπιστώσει πως «στον κόσμο όλο, άλλος τόπος, άλλη πόλη, άλλες ομορφιές κι άλλες χαρές δεν υπάρχουν. Το Ρέθυμνο και μόνο αυτό».

Αλήθεια,  πόσοι Ρεθεμνιώτες έχουν διαβάσει το Χρονικό της πολιτείας  τους;

Διαβάζω το κείμενο σε πλήρη οθόνη,
ή
βλέπω την προεπισκόπησή του εδώ:

Το χρονικό μιας Πολιτείας


Comments