Δράσεις - προγράμματα

Καινοτόμες δράσεις του σχολείου μας: Δράσεις που προτείνουμε, έχουμε ήδη ξεκινήσει, ή βρίσκονται στο στάδιο της έρευνας και επεξεργασίας.

Ο ιστότοπός μας: Στον ιστότοπο του σχολείου μας θα βρείτε πολλά και διάφορα: ιστοσελίδες των τάξεων, πληροφορίες, δράσεις των ειδικών μαθημάτων και του απογευματινού τμήματος του ολοήμερου, αναφορές στις δραστηριότητες του σχολείου, νέα από τις διάφορες ομάδες και εργαστήρια. Θα εμπλακείτε ενεργά στα σχέδια εργασίας που ετοιμάζουμε, θα συμμετάσχετε στο ηλεκτρονικό περιοδικό και τα υπόλοιπα μέσα που αναπτύσσουμε.
    Αυτός ο ιστότοπος είναι επίσης πύλη εισόδου για το Moodle του σχολείου μας και τα ηλεκτρονικά μαθήματα των τάξεων.
    Μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε από το σχολείο ή απ' το σπίτι σας, να τον απολαύσετε με φίλους και να βοηθήσετε στην ανάπτυξη και την βελτίωσή του.
Το Moodle του 8ου: Το Moodle είναι μια πλατφόρμα δικτυακής ασύγχρονης μάθησης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το δημοτικό σχολείο για επανάληψη ενοτήτων, ενισχυτική διδασκαλία ή φόρμα ενδοσχολικής δεύτερης ευκαιρίας από μαθητές που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σχολικής αποτυχίας. Χρησιμοποιείται πια απ' όλα τα σύγχρονα εκπαιδευτικά ιδρύματα στον κόσμο και η διάδοσή του είναι εκρηκτική.
Στην παρούσα φάση το Moodle του σχολείου μας είναι πειραματικό, αφού ακόμη εξερευνούμε τις δυνατότητές του.
Σε κάθε περίπτωση η εγγραφή στα μαθήματα είναι ελεύθερη (όπως αρμόζει στην δημόσια εκπαίδευση) και οι διαχειριστές και διδάσκοντες των μαθημάτων είναι πάντα στο πλευρό όλων των εγγεγραμμένων στα μαθήματα.
Μαθητικό δίκτυο - Η συλλογική ευφυία σε σχολική εφαρμογή: Δημιουργούμε δίκτυα συνεργασίας με στόχο τη λύση προβλημάτων και την συλλογική επεξεργασία πραγματικών καταστάσεων που αντιμετωπίζουμε στο σχολείο ή κατασκευασμένων προβλημάτων για άσκηση, ενώ παράλληλα ασκούμαστε στη μάθηση μέσα από συνεργασία.
Ερευνητικός ιστότοπος για την δικτυακή μάθηση Ο ιστότοπος αυτός έχει σαν σκοπό την έρευνα πάνω στην δυνατότητα δικτυακής μάθησης και τους τρόπους με τους οποίους αυτή μπορεί να επιτευχθεί. Σχετίζεται με την συζήτηση για την χρήση των υπολογιστών στο σχολείο και στοχεύει στην απροκατάληπτη διερεύνηση όλων των πιθανών δημιουργικών εφαρμογών της νέας τεχνολογίας στη αναζήτηση της γνώσης, στην προσέγγιση της τέχνης και στην διαχείρηση της δημιουργικότητας από μαθητές και δασκάλους.
Η θεατρική μας ομάδα Λειτουργεί σαν θεατρικό εργαστήρι για παιδιά της πέμπτης και της έκτης τάξης.  Τον Ιούνιο του 2007 παρουσίασε στο "Μικρό Θέατρο" το θεατρικό έργο του Ευγένιου Τριβιζά "Το όνειρο του σκιάχτρου". Από το σχολικό έτος 2008-2009 βρίσκεται σε εξέλιξη η έκδοση σε μορφή ραδιοφωνικού θεάτρου των "Ιπποτών της τηγανητής πατάτας" του ίδιου συγγραφέα, με μουσική του Δ. Καλλέργη. Μείνετε συντονισμένοι... Φέτος: Θέατρο σκιών και κουκλοθέατρο
Το εργαστήριο υπολογιστών μας Φέτος είναι η δεύτερη χρονιά κανονικής λειτουργίας του εργαστηρίου υπολογιστών του σχολείου μας.
Διαθέτει δώδεκα σταθμούς εργασίας, έναν file server, έναν data projector, και είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο στα 10 kbps μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.
Σε όλα μας τα μηχανήματα χρησιμοποιούμε λειτουργικό Linux Edubuntu, και όλα τα προγράμματα και οι εφαρμογές μας είναι ανοιχτού κώδικα και ελεύθερες για χρήση από κάθε ενδιαφερόμενο.
Σαν εγαστήριο πληροφορικής τρέχουμε αυτή τη στιγμή πέντε βασικά ερευνητικά προγράμματα:
-Έναν πειραματικό χώρο εργασίας για την έκτη τάξη, στον οποίο ανιχνεύουμε τις δυνατότητες διδακτικής αξιοποίησης των Web Quests σε σύγχρονη και ασύγχρονη χρήση
-Έναν Moodle ιστότοπο για ασύγχρονη υποστηρικτική διδασκαλία και αντιμετώπιση της σχολικής αποτυχίας καθώς και για εξατομικευμένα σχέδια εργασίας, και τέλος
-Έναν ερευνητικό ιστότοπο (που για την ώρα απευθύνεται μόνο σε δασκάλους), μέσα από τον οποίο φιλοδοξούμε να διευρύνουμε την χρήση των νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική πράξη.
-Έρευνα για την καλύτερη (και πιο οικονομική) αρχιτεκτονική σχολικού εργαστηρίου: Κατασκευή multiseat τεσσάρων σταθμών εργασίας με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.
-Στήσιμο ενός μαθητικού δικτύου σε αρχιτεκτονική wiki για διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργατικής μάθησης και συλλογικής ευφυΐας στην αντιμετώπιση προβληματικών καταστάσεων.
Το εργαστήριο λειτουργεί καθημερινά για όλες τις τάξεις, καθώς και πειραματικά κατά την διάρκεια των μεγάλων διαλειμμάτων για όσα παιδιά επιθυμούν να κάνουν κάποια δουλειά ή να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο.
Η τέχνη στο σχολείο Η "τέχνη στο σχολείο" είναι ένα πρόγραμμα του 8ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου που περιστρέφεται γύρω από συγκεκριμένα έργα τέχνης (ένα την εβδομάδα) και αρχίζει να τρέχει δοκιμαστικά από 7 Δεκεμβρίου 2009. Περιλαμβάνει εργαστήρια τέχνης, σχέδια έρευνας και μαθήματα ιστορίας της τέχνης και δρώμενα.
Εικονικός χώρος εργασίας της έκτης Σ' αυτόν τον ιστότοπο δημιουργούμε πειραματικά έναν εικονικό χώρο εργασίας. Εδώ θα βρεις το θέμα της εργασίας που σου έχει αναθέσει ο δάσκαλος σου, μαζί με τις πηγές και τα εργαλεία που χρειάζεσαι για να το ερευνήσεις και να το επεξεργασθείς.
Έχοντας τα μέσα να κάνεις τη δουλειά σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και χρησιμοποιώντ
ας είτε τον προσωπικό σου υπολογιστή στο σπίτι, είτε τους υπολογιστές του εργαστηρίου του σχολείου, το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται από σένα. Προσπάθησε να προσεγγίσεις το θέμα σου όσο πιο δημιουργικά γίνεται και μην φοβηθείς να κάνεις λάθος.
Δες πρώτα εδώ ένα παράδειγμα εργασίας, ρώτησε τον δάσκαλό σου για ό,τι δεν καταλαβαίνεις και... πάμε!

Το πολύχρωμο σχολείο
Η on-line εφημερίδα μας
Ραδιόφωνο και τηλεόραση on-demand
Σχολείο και οικολογία
Η μουσική παράδοση της Κρήτης
Ξένες γλώσσες και επικοινωνία
Θεματικά εργαστήρια
"Σχολείο στην θάλασσα"

Comments