bioNL

Bs’d

 

Dit artikel is door mij, Eliyahu, geschreven, en het is bewerkt door de rabbijn die mij les geeft, Jitschak Goldstein. Hij heeft het vele malen doorgelezen, heeft belangrijk advies gegeven, bepaalde aanvullingen voorgesteld, en hij was de drijvende kracht achter dit artikel.


Ik ben zelf opgegroeid in een christelijke familie en onderwezen in het christelijk geloof. Toen ik aan catechesatie begon was het eerste wat me verteld werd: "God is niet 1", en dit werd onderbouwd met teksten als "Laat ONS mensen maken" en de drie-eenheid werd mij geleerd. Ik wist toen niet beter, ik had geen flauw idee hoe cruciaal dit punt is, ik had nog nooit gehoord van Deuteronomium 6:4; "Hoor Israel, J-H-W-H is onze God, J-H-W-H is één!" dus ik accepteerde gewoon wat me verteld werd. Ik kan me hier nog steeds kwaad over maken.

Ik had altijd een warme belangstelling voor het geloof, God en de bijbel, en ik verdiepte me er tamelijk veel in. Zo veel dat mijn vader me een paar keer kwam waarschuwen dat ik het wat rustiger aan moest doen met mijn religieuze studies. Hij was bang dat ik met godsdienstwaanzin in een gesticht zou eindigen. Ik stelde hem gerust door Psalm 111:10 te citeren: "De vreze des HEEREN is het beginsel der wijsheid; allen die ze doen hebben goed verstand." Anyway, zijn angst was ongegrond; ik zit (nog) niet in een gesticht!

Mijn studies leidden me op een dag tot de vraag: "Waarom weigert het joodse volk om het nieuwe testament te erkennen?" Ik begreep het niet: Het was zo overduidelijk dat JC de messias was. En toen realiseerde ik me dat ik me nooit echt verdiept had in dat onderwerp. Gaat iemand zich verdiepen in de vraag of de zon morgen op gaat of niet? Het ligt zo voor de hand! En hoe zou het in vredesnaam mogelijk zijn dat de hele christelijke westerse wereld fout zou zitten en een handje vol joden gelijk zouden hebben? Ik besloot om, bij wijze van vingeroefening, me is te verdiepen in dat onderwerp. Ik had inmiddels de kennis verworven betreffende het feit dat God 1 is, en besloot me daarop concentreren, tezamen met de messiaanse profetieen.

Ik had er drie dagen voor nodig, en toen was het voor mij zo klaar als een klontje: De joden hebben gelijk, en de christenen ongelijk. Dat was even slikken. Maar ik was jong en gezond, en toen ik de schok te boven was ging ik werken aan mijn volgende prioriteit: Toetreden tot het jodendom. Dit viel niet mee. In Nederland is dat moeilijk tot zeer moeilijk, dus na verloop tijd ben ik op een vliegtuig naar Isael gestapt, en daar was het in een jaar geregeld. Ik ben nu nog steeds woonachtig in Israel. Het weer is hier zoveel beter....

Het hoofdartikel, "Waarom weigert het joodse volk het Nieuwe Testament te erkennen", is zoals ik al zei, bewerkt en gecontroleerd door mijn leraar, een orthodoxe rabbijn. (Dat is de engelse editie, maar de nederlandse uitgave is een redelijk nauwkeurige vertaling) Het is daarna nog is een keer nagekeken door een andere orthodoxe rabbijn, en het is doorgenomen door de Rosh Yeshiva (een yeshiva is een talmoed academie/rabbijns seminarie, een Rosh Yeshiva is de rabbijn die aan het hoofd staat van een yeshiva.) van de yeshiva waar ik toen leerde. Mijn leraar heeft het voorgelegd aan zijn leraar, het hoofd van 1 van de meest prestigeuze yeshiva's in Israel, in Bne Brak, en hij verklaarde er zeer blij mee te zijn.

Dus ik denk dat ik veilig kan stellen dat het artikel de gezichtspunten van het orthodox jodendom weergeeft.

Het artikel: "Why did the holocaust happen" is voordat ik het op het internet zette doorgelezen door de orthodoxe rabbijn die mij toen les gaf, en er waren geen wijzigingen noodzakelijk.

Al de andere links zijn niet rabbinaal goedgekeurd, maar ze zijn naar het beste van mijn weten geworteld in de orthodox joodse traditie.

 

Eliyahu.
Voor het hoofdartikel: "Waarom weigert het joodse volk het Nieuwe Testament te erkennen?"   KLIK HIER


Comments