home

Aquest mes de maig de 2012 celebrem un aniversari especial ja que es compleix el 60è aniversari de la primera Festa Verdaguer, destinada especialment a recordar la figura del poeta i tot el seu llegat.

L’any 1952 –ara fa 60 anys- es compliren 50 anys de la mort de Mossèn Cinto i Folgueroles va voler commemorar-ho celebrant un seguit d’actes :

 -          Es va aixecar un pedronet al bell mig de l’espai conegut com el Racó de Mossèn Cinto, que va ser picat i treballat voluntàriament pels picapedrers del poble que    en aquell moment era un col·lectiu molt nombrós.

 -          També es va començar una tasca que distingiria a partir de llavors el nostre poble entre els altres.  Tots els carrers de Folgueroles tindrien unes plaques amb    versos de Verdaguer, que van ser seleccionats en el seu moment per un estudiós i bon coneixedor de la  seva obra, el Dr. Eduard Junyent nascut a Vic i impulsor del Museu Episcopal.

 -          I va ser també aquell mateix any que es va instaurar la Festa a Verdaguer que es celebraria a partir d’aquell moment cada any pel mes de maig.

Els nens i nenes de l’escola en som també una mica protagonistes d’aquesta festa, ja que cada any per aquestes dates participem amb el projecte proposat per la Casa Museu, que ens permet apropar-nos de maneres diverses al poeta i a la seva obra, buscant sempre una única finalitat : conèixer-lo més i millor.

Aquest any la nostra tasca està molt relacionada amb els actes que van tenir lloc l’any 1952. És per això que en la mesura de les possibilitats de cada curs, tothom busca reviure d’alguna manera els fets que van tenir lloc aquell any.

Uns intentaran recuperar l’espai del Racó de Mossèn Cinto i tot el que allà s’hi va viure, els més petitons parlaran del baix relleu del Sembrador, uns altres descobriran la figura del picapedrer i la seva tasca i els més grans de tots, a més de situar cronològicament el moment històric en què els fets esmentats van tenir lloc –en plena postguerra en què la llengua catalana estava completament anul·lada sota el règim franquista-  s’endinsaran en el treball de la pedra que és molt present a la vida del poble.