Mobil játszótér

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat - vezetőjének, Kozma atyának „a szükség csak közelről látszik” gondolatát a gyakorlatba ültetve, - a kistérségekben játszóbuszaival, a Mobil Játszótér programmal jelenik meg, végzi szakmai segítő, támogató munkáját.

A Máltai játszóbuszok 2011 augusztusa óta az ország nyolc leghátrányosabb helyzetű (Sellyei, Kadarkúti, Barcsi, Abaúj-Hegyközi, Encsi, Bodrogközi, Fehérgyarmati, Vásárosnaményi) kistérségében járják az elszegényedett településeket, ahol igyekeznek közösségi játéklehetőséget biztosítani a falvak, városok apraja nagyjának, miközben számos magunk felé támasztott elvárásnak és a TÁMOP-5.2.1-es kiemelt program kritériumainak igyekeznek megfelelni a szakképzett kollégák.

A játszóbusz szóhasználatban mindenki egy hatalmas buszra gondol, ami mindenféle színes-szagos játékokkal van felszerelve, s aminek belsejében a gyermekek kedvükre szórakozhatnak. Valójában azonban kistérségenként egy kisbuszról van szó, amiben utaznak a játékhelyszínekre a játékeszközök. A program a helyi adottságokra építve valósul meg szabad vagy zárt környezetben, ahol a helyi vezetők, döntéshozók és a lakosság szoros együttműködésének köszönhetően nyílik lehetőség a játékra.

A játékra, ami nem is játék, hiszen „a játék megolajozza a testet és a lelket”, s mi ezeket az olajcseppeket visszük magukkal.

Egy-egy játékprogram alkalmával igyekszünk

  • olyan játékokat tanítani a gyermekeknek és szüleiknek, segítőiknek, melyeket utána ők is tudnak önállóan játszani, nem nagy, vagy szinte nulla költséggel járnak, s minden esetben fejlesztő hatással bírnak
  • olyan mozgást, mozgáskoordinációt fejlesztő eszközökkel való szervezett időtöltést biztosítani, mely a gyermekek számára új és érdekes lehetőség
  • észrevétlenül szocializálni, normákat közvetíteni
  • az adott település problémáit áttekinteni
  • a települési, közösségi lehetőségeket felmérni
  • a veszélyforrásainkat feltérképezni
  • szoros együttműködésre törekedni a helyi segítő szervezetekkel, vezetőkkel s a lakossággal

A játszóbuszt, s magát s játékot is eszközként használjuk, segítségével jutunk el a kiemelt program célcsoportjaihoz, a kistérségi gyerekekhez, szülőköz, szakemberekhez, döntéshozókhoz. Így lehetőségünk nyílik a helyi sajátosságokat megismerni, a valóban létező, de sok esetben megbúvó problémagócokat feltérképezni, s azokra konkrét megoldási tervet készíteni a helyi közösséggel együtt, úgy, hogy közben észrevétlenül tanítjuk meg a velünk játszókat felismerni saját lehetőségeiket, s azok kiaknázását. Mindeközben felhívjuk a figyelmet az általunk felszínre hozott hiányosságokra, s segítő kezet nyújtunk azok orvoslásra.


A Máltai Mobil Játszótér program Játszóbuszait az OTP és a SPAR adományából vásárolhattuk meg. Köszönjük.

Comments