Gyümölcsfák

Gyümölcsfák ültetése, telepítése, átültetése, facsemeték ápolása

A legtöbb gyümölcsfát legideálisabb októberben ültetni, de a sárgabarackot, őszibarackot, a szedret, diót célszerű tavasszal ültetni, mivel ezek eredésekor nehezen viselik el a hideget. A gyümölcsfák tavaszi ültetésének ideje - ha fagymetes- a februári hónap. Gyümölcsfa cse-metéből, csak első osztályút vásároljunk. A gyümölcsöskertben a kipusztult fa helyére soha ne ássunk gödröt a facsemetének, mert az már egy kiélt terület és az új fa nem tud megélni azon a helyen. A gyümölcsfa ültetéséhez általában 1X1 m területű gödröt kell ásni, melynek a mélysége szintén 1 m legyen.A gyümölcsfák és bokrok ültetéséhez kiásott gödörbe az ültetés elött elegendő mennyiségű istálótrágyát vagy komposztot, illetve műtrágyát tegyünk és ne feledkezzünk meg a talajfertőtlenítő adagolásáról sem. A fák ültetésekor, csak a sérült gyökereket vágjuk le és minden egészséges gyökeret hagyjunk meg. A facsemeték gödörbe helyezésénél ügyeljünk arra, hogy a gyökérzet ne érintkezzen közvetlenül a szerves trágyával.
A gyümölcsfacsemeték ültetésekor az oltás mindig a talaj felszine fölött legyen. A gyökereket mártsuk iszapba és így tegyük az ültetőgödörbe. A gyökereket igazítsuk el, úgy, hogy közben ne sérüljenek meg. Ezután lapátoljuk vissza a talajt, kissé tömörítsük, majd jól öntözzük be. A csemete körül kupacoljuk fel a földet, mely védi a kiszáradástól és a fagyoktól. Végül a fát kössük az előre beállított karóhoz. Fagyveszélyes vagy fagyzugos területre ne ültessünk mandula vagy fügefát.

Gyümölcsfák telepítése
A gyümölcsfák általában a lúgos kémhatású talajon díszlenek a legszebben, ezért a talajt telepítés elött célszerű megvizsgáltatni és szükség esetén elvégezni a talajjavítást. A gyümölcsfák telepítésénél vegyük figyelembe, hogy a dió-és cseresznyefa terebélyes koronát nevel, ezért meggondolandó a kis alapterületű kertbe való telepítésük. Legyünk tekintettel arra is, hogy a cseresznye sokkal igényesebb a termőtalajjal szemben, mint a meggy.

Gyümölcsfacsemeték ápolása
Ha a facsemetéket a vásárlás után nem ültetjük el azonnal, akkor nedves földbe vermeljük el, így védjük a gyökérzetüket a kiszáradástól. Ha a tavasszal ültetett gyümölcsfák nehezen indulnak meg, a tövük köré tányért kell készíteni és alaposan be kell öntözni, majd a talajt visszatakarni a fák tövéhez, hogy megakadályozzuk a kiszáradást. A kiültetett facsemeték folyamatos öntözése segíti a gyökeresedést. Ha a kiültetett gyümölcsfacsemeték virágzás után gyümölcsöt hoznának, azokat távolítsuk el róluk, mert gyengítik a csemete növekedését.

Gyümölcsfák átültetése
Csak ép törzsű és egészséges gyökérzetű fát érdemes átültetni. Idősebb fákat / 4-5 éves / gyümölcsfákat fagyos időben földlabdával együtt könnyen átültethetünk. A fák ültetésénél fontos, hogy soha ne ültessük mélyebbre, mint ahogy eredeti helyükön voltak. Az átültetés után jól iszapoljuk be. Az átültetett fákat karózzuk körbe és több oldalra kötözzük ki, nehogy a szél kidöntse azokat.Ha idősebb fát próbálunk átültetni, akkor a koronáját jól vágjuk vissza, így biztosítjuk a megmaradt gyökérzet és korona közötti egyensúlyt.

A gyümölcsfák alját mindig tányérozzuk ki, és tartsuk tisztán gyommentesen.

 A tányérba ültessünk társnövényeket. Az almafa tányérjába ültessünk monília ellen tormát, vértetű ellen pedig sarkantyúkát. A fiatal fáinkat megvédhetjük az egérrágástól, ha közvetlenül a törzsük köré császárkoronát vagy gyermekláncfüvet ültetünk. A fagy elleni védekezés céljából gyümölcsfáink virágzását, úgy késleltethetjük, hogy a tövük körül takarást végzünk / szalma, tőzeg, lomb /, így a talaj később melegszik át és késlelteti a fa virágzását.

Gyümölcsritkítás

Ha valamely fánkon gyümölcsritkítást végzünk az lehetőleg ne egyszerre történjen. A gyümölcsritkítást csavarással vagy ollóval történő elvágással végezzük.