A szalonna sütés fortélyai

Milyen szalonnát válasszunk? Gyakorlatilag bármilyen szalonnából süthetünk. Ám mi mégis azt javasljuk, hogy válasszunk jó húsos, füstölt oldalszalonnát a sütögetéshez. Az oldalaikat irdaljuk be. Ez azért fontos, mert sütéskor, amikor a térfogata lecsökken, eldeformálódhat. Ha beirdaljuk, a sütés folyamán ezek az irdalt részek szépen kinyílnak és a szalonna egyenletesen átsülhet.
A nyársra húzzuk elõször a szalonnát, majd erre tehetünk még egy darab kolbászt is akár, végül tegyünk a végére egy közepes méretû vöröshagymát.A szalonna felsõ részét párhuzamos, majd erre merõleges metszésekkel vagdossuk be.A húsokat 2x3 cm-es négyszögekre szeleteljük. Minden egyes nyársra húzott szelet után ugyanolyan nagy szelet szalonnát és egy karika hagymát (vagy még mást) is szúrhatunk. Így váltogatva 10-15 cm hosszú tûzdelést kapunk. Ha szalonnát sütünk, a szalonnából kocka alakú darabokat vágjunk, s ezt a bõrkéjén keresztül szúrjuk át, s ezen a résen keresztül szúrjuk fel a nyársra.


A nyársat soha ne tegyük közvetlenül a tûz fölé, mert akkor könnyen szétéghet. A sütést legjobb a tûzrácson található parázs fölött vagy alig füstölgõ láng mellett kell végezni. Erõs lángon ne süssünk! A tûz, azaz a parázs felett 40-50 centivel, folyamatosan forgatva süssük meg a szalonnánkat. Addig süssük, amíg szép ropogós, arany barna nem lesz. A fekete szín már rosszat jelent, azt a kutyának se adjuk oda! Nagyon fontos! A félig átsült szalonnától komoly gyomorpanaszok léphetnek fel, ezért lépj túl a türelmetlenségeden, és várd ki, amíg tényleg átsül a szalonna.Sütés alatt, a nyársat idõnként fordítsuk lefelé, hogy a szalonna zsírja rácsepeghessen a hagymára, ami ettõl nagyon finom, zamatos lesz.Ne feledkezzünk el kiválasztani a megfelelõ bort,hiszen nem csak közismerten étvágyfokozó hatással bír,de a jó hangulatról is gondoskodik -persze csak mértékkel- ám vigyázzunk, mert ahogyan a közmondás is tartja : "A jóból is megárt a sok!"


Jó étvágyat! 

Comments