Inici‎ > ‎

ENDESA NO VOL MANTENIR EL SEU PATRIMONI INDUSTRIAL

1 d’abr. 2016, 16:34 publicada per Plataforma Tresxemeneies
ENDESA pretén cedir a l'Ajuntament de Sant Adrià el que queda de la tèrmica de les tres xemeneies

Per les notícies aparegudes a la premsa aquest divendres 1 d'abril de 2016 (1 - 2 - 3 - 4) ens assabentem de l'oferta d'Endesa. Desconeixem els termes i les condicions d'aquesta oferta i, per tant, només podem valorar allò que ha estat publicat.

Que el poc que queda de la tèrmica pugui passar a mans públiques i, a més de forma gratuïta, ens sembla molt positiu doncs sempre hem pensat que aquesta és la millor manera d'aconseguir un equipament cultural.

Ens sorgeixen, però, molts dubtes. La cessió és només de les edificacions? Inclou també el sòl que ocupen? Es cedeix només l'ús? És una cessió temporal? Es garanteix l'accés públic a través dels terrenys que l'envolten i que continuaran en propietat d'Endesa? Hi ha contraprestacions en forma de planejament urbanístic? Els edificis es consolidaran estructuralment i deixaran en perfectes condicions abans de la cessió?

Pel que fa als costos de manteniment, ja hem opinat amb anterioritat que la xifra que es dóna (entre 400.000 i 500.00 € anuals) ens sembla escandalosa i ningú ha justificat els conceptes que inclou. Volem recordar que, independentment de la declaració de BCIL, Endesa, com a propietària de les tres xemeneies, està obligada per llei a fer-se'n càrrec de la seva conservació.

És curiós que l'oferiment de cessió sorgeixi un dia abans del Ple municipal que aprova el dictamen de catalogació patrimonial de la tèrmica. Ara que serà patrimoni, Endesa es desentén. Una empresa que obté uns beneficis de 3.300.000.000 € anuals escatima el 0,012% d'aquests beneficis per dedicar-los al manteniment. Una empresa que porta més de cent anys al municipi amb unes instal·lacions que han suposat i que encara suposen un important focus de contaminació atmosfèrica escatima un 0,012% dels seus beneficis. Una empresa que té una Fundació que, entre altres coses, paga la il·luminació de les catedrals d'Espanya, o la del claustre del Museo Reina Sofia, i que patrocina la lliga espanyola de bàsquet escatima un 0,012% dels seus beneficis en el que es podria considerar un mínim retorn en forma de coresponsabilitat social al territori que ocupa.
Comments