Inici‎ > ‎

40 anys de la mort de Manuel Fernández Márquez a trets de la policia

3 d’abr. 2013, 9:44 publicada per Plataforma Tresxemeneies   [ actualitzat el 15 d’abr. 2013, 10:48 ]
Durant la construcció de la tèrmica, que va coincidir amb els últims temps de la dictadura franquista, van tenir lloc uns fets lamentables que van acabar amb la vida d’un jove treballador de 27 anys, Manuel Fernández Márquez, fruit d’un tret de bala de la “Policia Nacional”. 


Era l’abril de 1973 quan els treballadors de les empreses constructores van fer unes demandes de millores laborals i, per pressionar-les, van fer una aturada i van ocupar els menjadors. Les empreses van respondre amb una sanció de suspensió de feina i sou durant cinc dies a tots els treballadors i van penjar a les portes uns cartells comunicant la sanció. El dimarts 3 d’abril, quan els treballadors van anar a la feina, es van trobar amb les portes tancades i la presència de la “Policia Nacional” amb furgonetes i cavalls. Es van produir els enfrontaments i la policia, fent ús de foc real, causà la mort de Manuel Fernández Márquez i va ferir de bala, al coll, a Serafín Villegas Gómez de 25 anys. 

Aquests fets van provocar una forta reacció per part de treballadors d’altres empreses, estudiants i ciutadans. Durant els dies posteriors es van succeir nombroses mobilitzacions de solidaritat, no només a Sant Adrià si no també a altres poblacions i molt especialment a la SEAT i a diferents empreses de Cerdanyola, així com a les universitats i als carrers per part dels estudiants. Moltes d’aquestes manifestacions i aturades van ser també fortament reprimides per les forces del règim produint-se quantioses detencions i empresonaments.

Comments