Exemples

Coneixeu algun altre exemple de reutilització de patrimoni industrial ? Proposeu-lo a 3xemeneies@gmail.com i l'inclourem a la pàgina. Gràcies


Espai industrial al barri Bicocca a la perifèria de Milà. Des del 2004 és un espai dedicat a la producció, exposició i promoció de l'àrt contemporani. Un dels socis fundadors és l'empresa Pirelli.

(Exemple aportat per Imma Boj)A Lisboa, sota el pont del 25 d'abril, un espai industrial reconvertit en nínxols artístics i espais de creativitat. Molt recomanable la llibreria instal·lada en l'antiga rotativa del diario O Público.

(Exemple aportat per Imma Boj)


Una antiga fàbrica d'armament a Lisboa, reconvertida en centre cultural. Un model de gestió del patrimoni industrial molt interessant.

(Exemple aportat per Imma Boj)
MUSEU DA ELECTRICIDADE DE LISBOA

Un altre exemple de central tèrmica reconvertida en centre cultural. En aquest cas a la vora del Tejo. De indústria elèctrica a indústria cultural tot valorant i respectant el patrimoni de tots.


SIDERÚRGIA DE VÖLKLINGEN. Va deixar de funcionar el 1986 i va quedar abandonada (no desmantellada) fins el 1994 quan la UNESCO la va incloure al seu catàleg de Patrimoni de la Humanitat. Actualment funciona com un gran centre cultural i és visitada per persones de molts països.
En aquest article de la revista Deutshe Welle es diuen coses com:

No sólo los bellos edificios y los verdes campos son susceptibles de convertirse en herencia a conservar para el disfrute de las futuras generaciones: también fábricas grises y poco estéticas pueden ser un importante patrimonio de la humanidad.

Cuando se iniciaron los cierres, el estigma de la insostenibilidad financiera y de la nube de humo negro con la que contaminaban el aire planeaba sobre estos centros. Pocos entendían el apego que algunas comunidades sentían por ellos. Hoy, las cosas han cambiado. Tildados de “iconos de la cultura industrial” y “catedrales del trabajo”, muchos se han convertido en patrimonio protegido por la UNESCO...

Eren tan descabellades les nostres propostes respecte a la Tèrmica de Sant Adrià? Endesa s'està venent el patrimoni industrial a pes, a preu de ferralla. 


LLÁMPARA Revista sobre patrimoni industrial. Conté força exemples i anàlisi d'actuacions de recuperació i reutilització de patrimoni industrial. A les pàgines 88-89 del número 4 parlen de la tèrmica de Sant Adrià. 


  

THE WAPPING PROJECT. Una antiga estació de bombament d'aigua a l'est de Londres reutilitzada com a centre d'art i restaurant. Les màquines i instal·lacions històriques conviuen amb els nous usos. El contenidor reforça i dóna singularitat al contingut: valors que sumen. Reciclatge en estat pur

Delegació del museu del Louvre a la ciutat de Lens (ciutat del nord de França equiparable a Sant Adrià)

"Para la ciudad de Lens, este Louvre es un motivo orgullo y de esperanza luego de numerosos capítulos negros en su historia. La devastación tras las dos guerras mundiales, la desindustrialización, la pobreza. Con este museo, Lens espera activar el crecimiento, el progreso y por qué no, ser en el futuro, una capital cultural."


TATE MODERN. De central tèrmica a museu d'art modern. Londres


ZOLLVEREIN. Antiga mina de carbó. Patrimoni industrial per la UNESCO. Essen (Alemanya)


ALTS FORNS DE SAGUNT. Antic complex siderúrgic del port de Sagunt (Castellò)

THE TANKS. Reutilització de dipòsits de fuel. Londres


CIUTAT DE L'ENERGIA. Reutilització d'un espai industrial amb centrals tèrmiques. Ponferrada (Lleó)
WORKSHOP INTERNACIONAL. Resum de treballs en el marc del Màster d'intervenció i gestió del paisatge de la UAB. Maig de 2010


CENTRALE MONTEMARTINI. Reutilització d'una central tèrmica en seu d'una part dels Musei Capitolini. Roma


SESC POMPÉIA. Patrimoni industrial reconvertit en Centre Cultural. Sao Paulo (Brasil)