Centenari‎ > ‎

16 SIGNE D'IDENTITAT

La característica original de l'edificació de les “Tres Xemeneies” va ser la solució aportada per salvar la manca d’espai disponible i que va consistir en la col·locació de la xemeneia damunt la caldera. Aquests tipus de centrals, presenten també la característica que les calderes estan suspeses d’unes bigues situades a 90m d'alçada per la seva part superior, per tal de facilitar les dilatacions i contraccions pròpies dels canvis de temperatura que experimentaven entre la posada en marxa i l’aturada. Les bigues van ser muntades a nivell del sòl i situades a la cota +90 metres aprofitant l'encofrat lliscant. 


La gran alçària de les xemeneies, 200m, venia determinada per la necessitat de complir amb les noves normatives mediambientals de l'època. Tot i que el projecte inicial havia previst una alçària de 175m, durant la construcció es va modificar per afegir-hi els 25 metres finals metàl·lics. Els motius van ser que la contaminació podia afectar zones densament poblades com la ciutat de Sabadell.

La combinació d’aquests factors: agrupació de 3 elements idèntics, gran alçària i xemeneia damunt la caldera, van dotar el conjunt d’una gran singularitat única a tota Espanya i molt poc freqüent arreu del món.

Malgrat l'alçada de les xemeneies Sant Adrià va patir nombrosos episodis de contaminació, sent especialment greus els coneguts com a “pluja negra” que va portar l'any 2002 a la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat a paralitzar definitivament l'activitat del grup II de la central i obrir un expedient sancionador.

La primera iniciativa de reconeixement dels valors “estètics” i de “memòria” de la tèrmica de les Tres Xemeneies, es produeix el 2001 quan el col·lectiu de Dones de Futur de Sant Adrià recull 338 signatures sol·licitant que siguin declarades signe d'identitat adrianenca.

La Plataforma per a la Conservació de les Tres Xemeneies, creada el 17 de gener de 2007, agrupà per la seva banda tot un conjunt de ciutadans i entitats que considerem el conjunt industrial de la central tèrmica com un magnífic referent del patrimoni industrial capaç d’atraure inversions destinades a la reutilització dels espais amb finalitats d’oferta cultural però, també, per a generar activitat econòmica i llocs de treball.

El Pla d'Acció Cultural de Sant Adrià de Besòs aprovat per unanimitat en el Ple Municipal reconeix el valor de les Tres Xemeneies de la central elèctrica com un dels referents simbòlics de la ciutat. A la seva pàgina 25 diu que "queden poques restes del passat més recent vinculat a la indústria, sent les Tres Xemeneies de la central tèrmica construïda als anys 70 l’edifici més emblemàtic".

El mateix Pla d'Acció Cultural de Sant Adrià a la pàgina 82 diu que "a partir de la decisió de la ciutadania de conservar les Tres Xemeneies, caldria elaborar el Pla d’Usos i Viabilitat des d’una dimensió cultural i del coneixement. L’envergadura de l’equipament demana implicar en el projecte des de l’administració estatal i l’autonòmica fins a institucions com les universitats, per tal d’establir-hi un projecte amb projecció internacional".
Comments