Centenari‎ > ‎

03 DEL GRAN PALAIS A SANT ADRIÀ


La primera central elèctrica de Sant Adrià va ser dissenyada per l'arquitecte modernista/noucentista Eduard Ferrés i Puigconstruïda per l'empresa "Construcciones y pavimentos" abans coneguda com a Miró Trepat y Compañía. En la construcció es va utilitzar, per primer cop a Catalunya, una nova tècnica constructiva coneguda com el sistema Hennebique que, uns anys abans es va utilitzar en la construcció del Grand Palais de París. Altres edificis com l'Hotel Palace de Madrid, els magatzems "El Siglo" de Barcelona o la Torre de l'aigua de Sabadell foren també construïts per "Construcciones y pavimentos" aplicant també el sistema Hennebique.

L’arquitecte i enginyer francès François de Hennebique va patentar aquesta tècnica basada en la utilització de formigó armat, que permetia accelerar i abaratir la construcció d’edificacions. L’entrada en servei de la central (març 1913) es produí poc abans d’un any des de l’inici de les obres (abril de 1912). La tèrmica va deixar de funcionar 42 anys després (1954) per la construcció d’una nova central de carbó “Badalona I”. L’espai alliberat va ser utilitzat com a dipòsit de carbó de la nova central.

En aquell temps, era fonamental la ràpida posada en marxa de la central tèrmica de Sant Adrià donada la gran competència existent entre Energía Eléctrica de Cataluña i La Canadenca per aconseguir una important quota de mercat.

Notícia a La Vanguardia el 30 d'abril de 1912:

A més de la construcció de la tèrmica, "Construcciones y pavimentos" també es va dedicar a la construcció naviliera. Durant la 1ª Guerra Mundial i, degut a l'escassedat d'acer, va construir i varar a la platja de Sant Adrià el "Mirotres", el primer vaixell de formigó armat de l'estat. La nau, amb 34m d'eslora, es va construir amb caràcter experimental mentre s'enllestien les drassanes de Malgrat de Mar. Comments