Inici

 

ENS CANVIEM A UNA NOVA WEB

3 de des. 2017, 8:52 publicada per Plataforma Tresxemeneies

A partir de l'1 de desembre de 2017, migrem a una nova web. Amb un nou disseny seguirem informant-vos de les novetats al voltat de la conservació i reutilització de la tèrmica i dels canvis urbanístics que l'afecten:

EL FRONT LITORAL AL NORD DEL BESÒS. CRITERIS PER A UNA TRANSFORMACIÓ A L’ENTORN DE LES TRES XEMENEIES

12 d’oct. 2017, 3:46 publicada per Plataforma Tresxemeneies   [ actualitzat el 31 d’oct. 2017, 14:53 ]

La Plataforma ha realitzat un acte a l'Ateneu Barcelonès el passat dijous 19 d'octubre de 2017. A l'acte, presentat per Joaquim Perramon, com a membre de la secció d'economia de l'Ateneu, han participat Eduard Moreno, advocat especialitzat en dret urbanístic, i els membres de la Plataforma José Luis Muñoz i Roger Hoyos.

L'acte ha comptat amb la presència activa, entre altres, de Jordi Rogent (arquitecte i urbanista), Francesc Muñoz (Dr. en Geografia i director de l'Observatori de la Urbanització UAB), Pierpaolo Troiano (arquitecte, doctor en arquitectura i urbanisme, màster en intervenció i gestió del paisatge i el patrimoni), Salvador Clarós (president de l'AVV Poblenou), Francesc Magriñà (Expert en processos participatius en urbanisme i director de l'àrea de planificació estratègica de l'AMB), Santiago Montero (enginyer expert en planificació d'infraestructures de transport), Assumpció Feliu (presidenta de E-FAITH i vicepresidenta de l'AMCTAIC).

Us deixem el vídeo de l'acte i la presentació d'imatges que es va fer servir.



SIGNAT EL CONVENI DEL PDU

9 de set. 2017, 12:01 publicada per Plataforma Tresxemeneies   [ actualitzat el 9 de set. 2017, 12:06 ]

https://drive.google.com/open?id=0B3kAiIxfoYTUbmF6NTZsZXpsNlU
El passat 31 de març de 2017 publicàvem en aquesta mateixa web la nostra valoració de l’
acord per iniciar la redacció d'un Pla Director Urbanístic (PDU) per ordenar l'àmbit de les Tres Xemeneies. Ara hem descobert (cap Administració ens ha informat) que el DOGC del 9 d'agost de 2017 publica el conveni de col·laboració per a la seva elaboració.

Un cop analitzat el contingut del conveni, fem les valoracions següents:


 • Als “antecedents” (part no dispositiva) es fa menció de cinc dels aspectes prioritaris recollits en el “procés participatiu” del març de 2016. Tots ells són reproduccions fidedignes de l’informe d’aquest “procés participatiu” elaborat per l’empresa Momentum Co excepte l’últim: a l’informe diu “Desenvolupar un urbanisme sostenible amb un mix d’usos” i al conveni diu “Desenvolupar un urbanisme sostenible i amb misticitat d’usos, tot donant prioritat a l’activitat econòmica”. Les dues úniques aportacions dels participants que parlen d’activitat econòmica com a aspecte prioritari diuen textualment: “Zona de generación de actividad económica/ cultural / conocimiento integrándose como un nuevo centro urbano completando la Ciudad” i “Realizar un planteamiento enfocado a la creación de fuentes económicas”. Pensem que s’ha destacat excessivament el concepte “activitat econòmica”, un calaix de sastre que pot admetre interpretacions molt diferents i que poden satisfer interessos molt diversos.

  • A la clàusula primera s’estableix com un dels objectius del conveni concretar “els processos de participació ciutadana en l'àmbit dels termes municipals de Sant Adrià de Besòs i Badalona”. Malgrat això, a la clàusula sisena, que parla de la participació ciutadana, no es concreta cap procés. Només assenyala que els ajuntaments “fomentaran la participació ciutadana”, però restringint-la a la fase d’informació pública un cop el PDU estigui aprovat inicialment. És a dir que serem “escoltats” un cop hagin decidit els objectius i propòsits generals i s’hagi aprovat el pla de desenvolupament. Si es fa així, quina és la incidència real que pot tenir la participació ciutadana en la definició de la transformació urbanística?.


  • Estem molt sorpresos perquè el passat mes de març, el Consorci del Besòs es va comprometre a acceptar la nostra col·laboració en el disseny dels futurs processos participatius. Per això li vàrem trametre una proposta concreta de la qual no hem obtingut cap resposta.


  Per tot plegat, el passat 7 d’agost de 2017 hem presentat un recurs de reposició a la presidenta del Consorci del Besòs en el qual demanem:


  • Que es concretin els processos de participació ciutadana abans de l’aprovació del document d’objectius i propòsits generals del PDU.


  • Que es facin públics, amb anterioritat als processos de participació, els estudis i treballs tècnics impulsats pel Consorci i que han de ser tinguts en compte en la redacció del PDU.

  LES 3 XEMENEIES A LA WORLD MONUMENTS FUND

  7 de maig 2017, 13:09 publicada per Plataforma Tresxemeneies

  https://www.wmf.org/modern-century#entry-16806
  La World Monuments Fund, institució dedicada a la difusió del patrimoni cultural internacional i ubicada a Nova York ha nominat la nostra central tèrmica com a candidata entre els monuments de l'era moderna. El conjunt de monuments nominats poden ser valorats amb vots populars arreu del món. Visiteu la pàgina i voteu el nostre monument!!

  L'ESTRUCTURA DE LES XEMENEIES ESTÀ BÉ, ES MANTENEN PERFECTAMENT VERTICALS COM EL PRIMER DIA I ELS DEFECTES SUPERFICIALS OBSERVATS SÓN LLEUS

  25 d’abr. 2017, 9:58 publicada per Plataforma Tresxemeneies   [ actualitzat el 25 d’abr. 2017, 10:42 ]

  El passat 17 d'abril de 2017, El Pais va publicar una notícia informant d'un estudi sobre l'estat de les Tres Xemeneies. Aquest article ha generat certa alarma entre els lectors, molts dels quals ens han fet arribar la seva preocupació. Us exposem tot seguit la nostra valoració i el nostre punt de vista sobre el tema.

  No compartim el titular de la notícia. Després de lligar els termes “malaltia” i “9 milions”, a l’interior de l’article es detalla que els defectes observats no són greus, que l’estructura està bé i que les edificacions es mantenen perfectament verticals com el primer dia. L’informe tècnic elaborat per l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona de febrer de 2016 per a l’expedient de declaració com a Bé Cultural d’Interès Local les Tres Xemeneies de Sant Adrià ja informava que “L’estat de conservació del conjunt és raonablement satisfactori des del punt de vista estructural, però presenta algunes patologies lleus causades per una preocupant manca de manteniment

  Sembla ser que l’estudi citat per El Pais, atribueix els desperfectes observats a la carbonatació del formigó. Aquest fenomen, si no estem equivocats, és causat principalment per l’acció
  del CO2 (diòxid de carboni present a les atmosferes contaminades) sobre el formigó. Aquest gas reacciona químicament amb el formigó i redueix la protecció de l’armadura d’acer que hi ha al seu interior. Curiosament, un dels principals productes que sortien de les xemeneies quan estaven en servei era el CO2, juntament amb el vapor d’aigua i els òxids de nitrogen quan consumien gas natural. Un adequat manteniment de les xemeneies hauria evitat la carbonatació ja que existeixen tractaments preventius que es recomanen per a les estructures susceptibles de carbonatar-se. Així, doncs, creiem que es pot atribuir a Endesa bona part de la responsabilitat dels desperfectes observats.

  L’article pot induir al lector a pensar que els 9 milions els ha de pagar l’Ajuntament “a qui li quedi haurà de mantenir-lo” malgrat que al final s’afirma que "El Consorci del Besòs exigirà a Endesa que pagui la reparació". Tanmateix, acaba quallant en el lector la idea que qualsevol operació que s’hi faci per mantenir en peu el patrimoni “costarà un dineral”.

  És de sentit comú que l’antiga tèrmica, com qualsevol altre edifici, requereix unes intervencions de manteniment periòdic. I aquestes actuacions, en tots els casos, són responsabilitat del seu propietari.

  Cal posar en context la xifra de 9 milions d’euros. Suposa un 0,6% del benefici net del 2016 declarat per Endesa. O un 0,15% dels 6.000 milions que Endesa té previst d’abonar als seus accionistes en els propers dos anys. També s’hauria d’informar de la xifra que Endesa s’estalvia en no enderrocar el que queda de la tèrmica pel fet d’haver estat catalogada com a patrimoni industrial.

  Si a l’element patrimonial se li dóna un nou ús, com sempre hem reclamat (sempre hem dit que volíem “fer-les viure” i no pas un monument decoratiu), els costos d’adequació i de manteniment hauran de córrer a càrrec del promotor d’aquest nou ús. Com tants altres equipaments, cal comptar amb els ingressos que són capaços de generar per pagar les despeses de manteniment periòdic (a tall d’exemple podem dir que el monument a Colom de Barcelona generava el 2012 uns ingressos anuals de 500.000 euros). A més, cal comptar també amb els diners de l’ 1,5% cultural procedent dels pressupostos de totes les obres públiques del Ministerio de Fomento.

  PROPOSTES PER A UN PROCÉS PARTICIPATIU

  21 de març 2017, 15:56 publicada per Plataforma Tresxemeneies

  Us reproduïm tot seguit el document que hem fet arribar al Consorci del Besòs i que recull les nostres propostes de cara al disseny del procés participatiu en el marc del Pla Director Urbanístic de les Tres Xemeneies:



  La Plataforma per la conservació de les tres xemeneies de Sant Adrià s’ha ofert, des de sempre, a col·laborar amb les institucions amb tot el que fa referència a la conservació i reutilització de l’antiga central tèrmica de Sant Adrià així com a la reordenació del Front Litoral.


  Durant el mes de març de 2016, els ajuntaments de Sant Adrià i Badalona van organitzar un procés participatiu en el marc dels treballs de l’avantprojecte de modificació del Pla General Metropolità al sector de les Tres Xemeneies. En els seu moment, vam valorar com a insuficient el disseny d’aquest procés i vam aportar un conjunt de propostes que pretenien millorar mínimament aquest disseny. Malgrat tot, vam participar activament i, a més, vam fer unes aportacions a posteriori fruit d’una reflexió més serena.


  Ara se’ns ha ofert, des de l’Ajuntament de Sant Adrià i el Consorci del Besòs, la possibilitat de fer propostes de disseny del nou procés participatiu de cara a l’anunciat “Conveni per acordar els termes de la participació ciutadana” en el marc de l’acord per iniciar la redacció d’un Pla Director Urbanístic (PDU) per ordenar l’àmbit de les Tres Xemeneies.



  Presentem tot seguit les nostres propostes:



  Objectius de la participació:


  • Consensuar els objectius del PDU. És bàsic arribar a un consens sobre el model de Front Litoral que volem


  • Fer valoracions i propostes sobre aspectes urbanístics concrets: connectivitat, mobilitat, usos i activitat, l’antiga tèrmica i la seva reutilització, la platja…


  • Fer un seguiment de tot el procés de redacció del PDU


  • Rebre un retorn de les propostes



  Elements bàsics a garantir: informació, debat, reflexió i transparència


  • Informació. Cal superar el concepte administratiu d’ “informació pública” i anar cap a una autèntica comunicació a la ciutadania si es vol que la participació sigui efectiva. La comunicació s’aconsegueix quan la informació s’adapta a qui l’ha de rebre. La ciutadania no és (ni ha de ser) experta en urbanisme i, per tant, la informació ha de ser exposada amb un llenguatge comprensible per la ciutadania. Cal pensar en la figura del “Tècnic en participació” que, treballant coordinadament amb l’equip redactor del PDU, sigui el responsable de la comunicació amb la ciutadania.


  • Debat i reflexió. Calen espais i temps. Cal obrir espais per a poder debatre sobre la informació rebuda i cal donar temps a la reflexió abans d’elaborar i presentar propostes. Es podrien distingir diferents nivells de participació: El Consell ciutadà del Front Litoral (obert a tota la ciutadania), i la Comissió de seguiment (grup reduït designat pel Consell ciutadà). Seria convenient que la Comissió de seguiment pogués disposar dels serveis d’assessorament per part d’un tècnic independent a proposta de la pròpia Comissió. Els treballs del Consell ciutadà es podrien fer per eixos o temàtiques concretes.


  • Transparència. Cal un espai web específic que permeti el fàcil accés a tota la informació associada al procés de transformació urbana i a la participació ciutadana. La seva gestió hauria d’estar coordinada pel Tècnic en participació per tal d’assegurar un llenguatge eficient per a una autèntica comunicació. L’espai web hauria de recollir tant els treballs tècnics de redacció del PDU com els del procés de participació ciutadana. L’espai web hauria de ser interactiu per fomentar la participació: ha de permetre la recepció de valoracions i propostes per part de ciutadans i entitats (potser amb un registre previ) i que aquestes siguin públiques en tot moment i ha de permetre, també, el llançament de consultes sobre aspectes concrets a proposta de l’Equip Redactor del PDU, de la Comissió de Seguiment o del Consell ciutadà. Donada la dependència dels treballs del PDU amb el Pla General Metropolità (PGM) i altres projectes i estudis que afecten a la zona i que ja estan elaborats, caldria que tots aquests també figuressin en aquest espai web.


  Fases:


  1. Convocatòria oberta a tota la ciutadania amb presentació pública del procés participatiu i les seves eines (espai web). Constitució del Consell ciutadà del Front Litoral


  1. Jornada/es oberta/es de debat sobre models de Front Litoral i de ciutat amb la participació d’experts independents que aportin les claus necessàries per a una anàlisi del territori


  1. Jornada de debat del Consell ciutadà del Front Litoral, inici dels debats amb definició d’eixos.


  1. Període de reflexió i nova jornada del Consell ciutadà del Front Litoral per consensuar la proposta d’objectius del PDU i designar els membres de la Comissió de seguiment


  1. Treballs de la Comissió de seguiment amb reunions periòdiques i amb la possibilitat de convocar el Consell ciutadà quan sigui necessari segons les fases de desenvolupament del PDU


  1. Convocatòria del Consell ciutadà per fer el retorn de les propostes i del procés



  Perfils:


  Suggerim tot seguit possibles perfils professionals i o acadèmics d’algunes de les persones que podrien participar en el procés.


  • Tècnic en comunicació: Periodista o expert en comunicació amb experiència en temes d’urbanisme.


  • Assessor de la Comissió de seguiment: Persona independent amb experiència en urbanisme participatiu


  • Experts per a la jornada/es de debat: Gestió del territori, Geografia i paisatge, Mobilitat, Economia, Ecologia, Cultura i patrimoni...  


  Sant Adrià, 21 de març de 2016

  PLA DIRECTOR URBANÍSTIC

  21 de març 2017, 15:43 publicada per Plataforma Tresxemeneies   [ actualitzat el 21 de març 2017, 15:46 ]

  El passat 6 de març de 2017 es va fer públic un acord per iniciar la redacció d'un Pla Director Urbanístic (PDU) per ordenar l'àmbit de les Tres Xemeneies. Us oferim tot seguit la nostra valoració:
  La substitució de l’instrument que estava en fase d’avanç de planejament (Modificació del Pla General Metropolità -MPGM-) per aquest Pla Director Urbanístic (PDU) ens sembla una bona notícia. Podríem dir que ens agrada la “música” d’aquest anunci però que estarem molt atents al desenvolupament de la “lletra”.

  Ara, quan es parla de l’ordenació del Front Litoral, ja no es diu que l’única sortida viable és la construcció d’un nou barri (monocultiu residencial i turístic). Ara es parla d’ “activitat econòmica” (caldrà seguir molt de prop com es concreta aquest concepte) d’ “equipament sociocultural de primer nivell” per a la tèrmica, de “conveni per acordar els termes de la participació ciutadana” i de “garantir la transparència en la gestió de la remodelació”…

  Aquest canvi d’instrument de planificació fa que el repte de l’ordenació del litoral deixi de ser un tema exclusivament adrianenc, un repte que Sant Adrià ha d’afrontar tota sola amb els seus propis recursos i que, fins ara, servia per justificar la necessitat de generar grans plusvàlues. Ara, en canvi, s’intueix una implicació de les Administracions supramunicipals, tant metropolitanes com de la Generalitat. Ara ja es pot considerar un repte metropolità i de país.

  També valorem positivament que l’Ajuntament de Sant Adrià i el Consorci del Besòs hagin acceptat la nostra proposta de col·laborar activament en el disseny dels futurs processos participatius que es duguin a terme.

  Confiem que aquest cop el procés sigui totalment transparent i tingui en consideració les propostes ciutadanes. Per altra banda, continuem reclamant l’elaboració d’un Pla d’Usos i Viabilitat i/o la creació d’una Oficina receptora i avaluadora de projectes per a les tres xemeneies i l’edifici de turbines, així com una eficient gestió del “mentrestant” que afavoreixi l’ús temporal d’espais amb activitats preferentment socioculturals que evitin la degradació de la zona i que, a més, podrien generar ingressos suficients de cara a la sostenibilitat econòmica.

  LES TRES XEMENEIES MONUMENT FAVORIT DELS CATALANS 2017?

  5 de març 2017, 1:56 publicada per Plataforma Tresxemeneies

  La revista Descobrir ha engegat l'edició 2017 de "El monument favorit dels catalans". Fins al 12 de març, tothom pot proposar monuments perquè participin al concurs. Es pot fer de diferents maneres:

          A la web http://monumentfavorit.descobrir.cat/ posant "Central tèrmica de les 3 xemeneies de Sant Adrià"
          Amb Twitter, Facebook i Instragram, amb l'etiqueta #joproposo i el nom del monument #3 xemeneies de #Sant Adrià

  L'antiga tèrmica de Sant Adrià ha estat recentment catalogada com a Bé Cultural d'interés Local, figura al catàleg dels 150 elements del patrimoni industrial català, són un referent de la industrialització de la metròpoli barcelonina i catalana i de la memòria democràticai de finals del s.XX.

  Us animem a que proposeu aquest monument al concurs "El monument favorit dels catalans".

  CARTA OBERTA AL PRESIDENT PUIGDEMONT

  26 d’oct. 2016, 13:49 publicada per Plataforma Tresxemeneies

  Molt Honorable President,


  Gràcies a un piulet a Twitter ens hem assabentat que en breu teniu previst visitar l’espai de la tèrmica de les 3 Xemeneies de Sant Adrià.


  La nostra entitat porta gairebé una dècada dedicada a reivindicar la conservació i reutilització d’aquesta central elèctrica per considerar-la un signe d’identitat adrianenc i un patrimoni industrial de Catalunya.


  Després de molts esforços i, sense poder evitar una important mutilació, ha estat recentment declarada Bé Cultural d’Interès Local. També hem dedicat molts esforços a l’estudi i difusió dels valors històrics, culturals, socials i de memòria lligats als més de cent anys d’indústria elèctrica al litoral adrianenc.


  Estem segurs que, durant la visita, rebreu molta informació sobre el monument i el seu entorn, el Front Litoral, per part de les persones que us acompanyaran. I també estem segurs que mereixerà el vostre interès conèixer el nostre treball i les nostres propostes sobre la reutilització i la més que probable transformació urbanística d’aquesta part del litoral del Barcelonès.


  És per tot plegat que us convidem a visitar el nostre espai web i, molt especialment, el document que recull les nostres aportacions a la proposta de planejament urbanístic.


  Finalment ens posem a la vostra disposició per si considereu oportú mantenir una entrevista amb nosaltres o per a qualsevol altre qüestió que creieu convenient.


  Cordialment,


  Roger Hoyos

  President



  3xemeneies@gmail.com

  APROVADA LA DECLARACIÓ DE BCIL

  26 de set. 2016, 14:19 publicada per Plataforma Tresxemeneies   [ actualitzat el 27 de set. 2016, 8:47 ]

  Finalment avui 26 de setembre de 2016, l'Ajuntament de Sant Adrià ha catalogat com a Bé Cultural d'interès Local (BCIL) el que queda de la tèrmica de les tres xemeneies (els tres conjunts caldera-xemeneia i la nau de turbines). Ara fa 15 anys de la iniciativa del col·lectiu "Dones de Futur de Sant Adrià" perquè fossin declarades "Signe d'identitat de Sant Adrià", demà farà exactament 14 anys de l'obertura del primer expedient de catalogació per part del consistori i al desembre farà 4 anys de l'inici de les obres d'enderroc que van mutilar l'interior de la tèrmica i fer desaparèixer les estacades amb els tubs d'aspiració. Molts esforços i molts suports per part de moltes persones i entitats han fet possible, ara sí, la protecció legal d'aquesta part del nostre patrimoni.

  La Plataforma vol agrair el suport rebut de totes les persones i entitats que, de moltes i molt diverses formes, han ajudat a fer possible aquesta protecció. Moltes gràcies a tots!!!

  Ara seguirem vetllant per la dignitat en la conservació i reutilització d'aquest element patrimonial i per una transformació del litoral respectuosa amb el patrimoni i la voluntat dels veïns.

  En aquest enllaç podreu veure el vídeo del moment en què el Ple de l'Ajuntament vota la proposta:


  Vídeo de YouTube


  1-10 of 81