Προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων

Σχολικές δραστηριότητες («προγράμματα», «σχέδια», «έργα», «projects»)


Τσιγγάνικη ραψωδία, 1997-8. Θεατρική παράσταση. Διασκευή αποσπάσματος από Τα παλιόπαιδα τ' ατίθασα του Νίκου Τσιφόρου. Η παράσταση έλαβε χώρα στο θέατρο "Κάρολος Κουν" τον Μάιο του 1998. Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Αγγελική Μητσάκη.


Υπερκατανάλωση και διαφήμιση, πρόγραμμα αγωγής του καταναλωτή, 1998-99. Υπεύθυνες καθηγήτριες: Νατάσα Σίμου και Ανδρομάχη Παππά.


Αγγεία, 1998-99. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Αγγελική Μητσάκη, με τους μαθητές του τμήματος Α3: Κ. Πρέκα, Μ. Σταθάκη, Α. Τζανάκη, Μ. Τσελεμάρκου και Π. Τσελεμάρκου.


Νέοι και παράδοση στην Ευρώπη του 2000. Προγράμματα κινητικότητας του ΕΠΕΑΕΚ. Φορέας υλοποίησης: Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας. Υπεύθυνες καθηγήτριες: Νατάσα Σίμου και Εύη Ντέλλου. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού πραγματοποιήθηκε εκδρομή μαθητών και καθηγητών στην Αυστρία. 


Το ρεμπέτικο τραγούδι, 1999-2000. Υπεύθυνες καθηγήτριες: Αγγελική Μητσάκη και Νατάσα Σίμου.


Αδελφοποίηση με το σχολείο στο Condofuri του Reggio Calabria της Ν. Ιταλίας. Πρόκειται για χωριό των ελληνόφωνων περιοχών της Ν. Ιταλίας. Στο πλαίσιο της αδελφοποίησης ομάδα μαθητών, εκπαιδευτικών και κηδεμόνων του σχολείου μας επισκέφθηκε το Condofuri και συναντήθηκε με τους μαθητές του εκεί σχολείου. Οι μαθητές από το ιταλικό σχολείο ανταπέδωσαν την επίσκεψη τον Απρίλιο του 2004.


Ποτάμι: Πηγή ζωής, πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, 2000-2001. Υπεύθυνες καθηγήτριες: Εύη Ντέλλου και Μαρία Παπαχρήστου.


Βιοτεχνίες του Αλίμου, 2001-02. Πρόγραμμα αγωγής σταδιοδρομίας. Υπεύθυνες καθηγήτριες: Ντίνα Ακριβίδου και Εύη Ντέλλου.


Το πράσινο στον Άλιμο, 2001-02. Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Υπεύθυνες καθηγήτριες: Εύη Ντέλλου και Ντίνα Ακριβίδου.


Κάστρα της Δυτικής Πελοποννήσου, 2001-02. Πολιτιστικό πρόγραμμα. Υπεύθυνοι καθηγητές: Γ. Παπακωνσταντής 


Διδώ Σωτηρίου και Μικρά Ασία, 2001-02. Με την ευκαιρία της ονομασίας της βιβλιοθήκης του σχολείου σε Σχολική Βιβλιοθήκη "Διδώ Σωτηρίου", ομάδα μαθητών μελέτησε το έργο της και ετοίμασε ειδικό αφιέρωμα για τα "Ματωμένα Χώματα" και τη Μικρά Ασία, που παρουσιάστηκε τον Μάιο του 2002 στο θέατρο "Κάρολος Κουν". Υπεύθυνη καθηγήτρια: Αγγελική Μητσάκη.


Ταξίδι με την ποίηση, 2002-03, με την Γ΄ τάξη. Υπεύθυνες καθηγήτριες: Εύη Ντέλλου και Ντίνα Ακριβίδου. 


Βιομηχανίες του Αλίμου, 2002-03. Πρόγραμμα σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού. Υπεύθυνες καθηγήτριες: Ντίνα Ακριβίδου και Εύη Ντέλλου.


Αρκαδία, 2002-03. Περιβαλλοντικό πρόγραμμα. Υπεύθυνοι καθηγητές: Γ. Παπακωνσταντής


Κάστρα Δυτικής Ελλάδας και Κέρκυρας, 2002-03. Πολιτιστικό πρόγραμμα. Υπεύθυνοι καθηγητές: Γ. Παπακωνσταντής


Μάθε παιδί μου να περπατάς, 2002-03. Πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής. Υπεύθυνες καθηγήτριες: Νατάσα Σίμου και Αγγελική Μητσάκη. Μέρος της σύμπραξης του προγράμματος αγωγής υγείας δέκα σχολείων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας με τίτλο «Πρόληψη ατυχημάτων και πρώτες βοήθειες» και γενική συντονίστρια τη Ν. Σίμου. 

 • Το σχετικό φυλλάδιο που εκδόθηκε από το σχολείο μας δημοσιεύεται στον ιστότοπο της Κίνησης Πολιτών "Πεζή" [εδώ].

Ιστορικοί τόποι, κάστρα και οχυρές τοποθεσίες της Β. Εύβοιας, 2003-04. Πολιτιστικό πρόγραμμα. Υπεύθυνοι καθηγητές: Αγγελική Μητσάκη, Νατάσα Σίμου, Γιώργος Παπακωνσταντής.


Ελαίας εγκώμιον, 2003-04. Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Νατάσα Σίμου και Αγγελική Μητσάκη. 


Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, 2003-04. Με την οικονομική ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Υπεύθυνοι καθηγητές: Νατάσα Σίμου, Αγγελική Μητσάκη, Κυβέλη Τσαούσογλου, Γιώργος Παπακωνσταντής. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος οι μαθητές πραγματοποίησαν επίσκεψη στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Οι μαθητές έγιναν δεκτοί στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ξεναγήθηκαν στους χώρους του και ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες του από Έλληνα υπάλληλο του κοινοβουλίου, συναντήθηκαν με Έλληνα ευρωβουλευτή και παρακολούθησαν από το θεωρείο μία σύνοδο της ολομέλειας. 

Το κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες

Οινοπίων-Άμπελος-Στάφυλος: Η άμπελος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, 2004-05. Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Νατάσα Σίμου και Αγγελική Μητσάκη. Αθήνα-Βαρκελώνη: Ολυμπιακές πόλεις (Athens-Barcelona: Olympic Cities), 2005-06. Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και eTwinning σε συνεργασία με το σχολείο Escola Bon Pastor της Βαρκελώνης (Καταλωνία/Ισπανία). Υπεύθυνοι καθηγητές: Αγγελική Μητσάκη, Νατάσα Σίμου, Σπύρος Γεωργακόπουλος (από το 2ο Γυμνάσιο Αλίμου) και Inés Candial-Alcón (από το Escola Bon Pastor). 

  • Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος τριάντα μαθητές και τρεις εκπαιδευτικοί του 2ου Γυμνασίου Αλίμου επισκέφθηκαν το Escola Bon Pastor στη Βαρκελώνη την άνοιξη του 2006. 

  • Για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος το 2ο Γυμνάσιο Αλίμου τιμήθηκε από το eTwinning με την "ετικέτα ποιότητας" και την "ευρωπαϊκή ετικέτα ποιότητας". Ανάλογες διακρίσεις πήρε και το Escola Bon Pastor. 

  • Ο ιστότοπος του προγράμματος (The site of the project).


Ιστορικοί τόποι Α. Πελοποννήσου, 2005-06. Πολιτιστικό πρόγραμμα. Υπεύθυνοι καθηγητές: Γιώργος Παπακωνσταντής

Ελλάδα-Μεσόγειος: Οι δρόμοι του κρασιού, 2005-06. Περιβαλλοντικό πρόγραμμα ενταγμένο στα Σχολικά Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Νατάσα Σίμου και Σπύρος Γεωργακόπουλος.


Αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό θέατρο (Ancient greek and roman theatre), 2006-07. Πρόγραμμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων και eTwinning σε συνεργασία με το Collège Vallée de la Beaume (Joyeuse, Ardèche, Γαλλία). Υπεύθυνοι καθηγητές: Αγγελική Μητσάκη, Νατάσα Σίμου, Σπύρος Γεωργακόπουλος (από το 2ο Γυμνάσιο Αλίμου) και Cécile Boddaert (από το Collège Vallée de la Beaume). 

  • Ο ιστότοπος του προγράμματος (The site of the project). 

  • Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές ανέβασαν παράσταση στο δημοτικό θέατρο "Κάρολος Κουν" εμπνευσμένη από την Ελένη του Ευριπίδη.

Βαρκελώνη-Αθήνα: Μεσογειακές πόλεις (Barcelona-Athens: Mediterranean Cities), 2006-07. Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και eTwinning σε συνεργασία με το Escola Bon Pastor της Βαρκελώνης (Καταλωνία/Ισπανία). Υπεύθυνοι καθηγητές: Αγγελική Μητσάκη, Νατάσα Σίμου, Σπύρος Γεωργακόπουλος (από το 2ο Γυμνάσιο Αλίμου) και Inés Candial-Alcón (από το Escola Bon Pastor).


Αθήνα-Βενετία: Ιστορικοί δεσμοί των δύο πόλεων, 2006-07. Σχέδιο eTwinning σε συνεργασία με το ITT Da Collo (Conegliano, Veneto) της Ιταλίας. Υπεύθυνοι καθηγητές: Κυβέλη Τσαούσογλου και Γιώργος Παπακωνσταντής. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του σχολείου μας στη Βενετία και σε περιοχές της Β. Ιταλίας.

Στην ιταλική φύση.

Χτεσινοί εχθροί - σημερινοί φίλοι (Former enemies - Nowadays friends), 2007-08 και 2008-09. Σχέδιο Comenius. Πολυμερής σχολική σύμπραξη του 2ου Γυμνασίου Αλίμου με πέντε ευρωπαϊκά σχολεία: από Δανία (Hotherskolen), Τσεχία (Základní škola Jičín), Νορβηγία (Kaland barne- og ungdomsskule), Γαλλία (Collège Vallée de la Beaume) και Ισπανία (Escola Bon Pastor, Καταλωνία). Υπεύθυνος υλοποίησης του σχεδίου για το 2ο Γυμνάσιο Αλίμου: Σπύρος Γεωργακόπουλος. 

  • Ο ιστότοπος του σχεδίου (The site of the project). Εκεί θα βρείτε πλήθος πληροφοριών, φωτογραφίες καθώς και τις εργασίες που έκαναν οι μαθητές των έξι σχολείων. 

  • Νοέμβριος 2006: Προπαρασκευαστική συνάντηση στο Hårlev της Δανίας.  

  • Δεκέμβριος 2007: Επίσκεψη Τσέχων στην Αθήνα (Czechs in Athens) (...and here)

  • Ιανουάριος 2008: Επίσκεψη Ελλήνων στη Δανία (Greeks in Denmark).

  • Φεβρουάριος 2008: Επίσκεψη Ελλήνων στη Γαλλία (Greeks in France).

  • Μάρτιος 2008: Επίσκεψη Γάλλων στην Αθήνα (French in Athens). 

  • Μάιος 2008: Κοινή συνάντηση όλων των σχολείων στην Τσεχία (Common meeting in Czech Republic).

  • Νοέμβριος 2008: Επίσκεψη Νορβηγών και Καταλανών στην Αθήνα (Norwegians and Catalans in Athens).

  • Ιανουάριος 2009: Επίσκεψη Δανών στην Αθήνα (Danish in Athens).

  • Φεβρουάριος 2009: Επίσκεψη Ελλήνων στη Νορβηγία (Greeks in Norway).

  • Μάρτιος-Απρίλιος 2009: Κοινή συνάντηση όλων των σχολείων-εταίρων στην Ισπανία (Final common meeting in Spain).


Σπηλαιολογία - ελληνικά σπήλαια - ελληνική φύση, 2007-08. Περιβαλλοντικό πρόγραμμα. Υπεύθυνοι καθηγητές: Βαγγέλης Τσίμπανης και Γιώργος Παπακωνσταντής.


Τέχνη και μυθολογία (Art et mythologie), 2007-08. Σχέδιο eTwinning. Σύμπραξη με το Collège Vallée de la Beaume (Ardèche, Γαλλία). Υπεύθυνες καθηγήτριες Αγγελική Μητσάκη (από το 2ο Γυμνάσιο Αλίμου) και Cécile Boddaert (από το γαλλικό σχολείο). 


Ιστορικοί τόποι κεντρικής Πελοποννήσου, 2008-09. Πολιτιστικό πρόγραμμα. Υπεύθυνοι καθηγητές: Γιώργος Παπακωνσταντής


Η πόλη μας, η γειτονιά μας (Our city, our neighbourhood), 2008-09. Σχέδιο eTwinning. Σύμπραξη με το Escola Bon Pastor της Βαρκελώνης. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Σπύρος Γεωργακόπουλος, Αγγελική Μητσάκη (από το 2ο Γυμνάσιο Αλίμου) και Inés Candial-Alcón (από το Escola Bon Pastor). Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος πραγματοποιήθηκε επίσκεψη ομάδας μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου μας στη Βαρκελώνη (Άνοιξη 2009). 

Με το εισιτήριο στο χέρι, έξω από το Camp Nou.

Από την Αθήνα στην "Αθήνα του Ίζαρ", 2009-10. Πρόγραμμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ειρήνη Μπατάκη και Σάββας Τσομπανέλλης. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος πραγματοποιήθηκε εκδρομή των μαθητών στο Μόναχο (6-10 Μαρτίου 2010). 


Ιστορία και φύση του νομού Χανίων, 2009-10. Περιβαλλοντικό πρόγραμμα. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Γιώργος Παπακωνσταντής και Ειρήνη Μπατάκη. 


Ιστορικοί τόποι νομού Ηρακλείου, 2009-10. Πρόγραμμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Γιώργος Παπακωνσταντής και Σπύρος Γεωργακόπουλος. 

 • Στο πλαίσιο των δύο παραπάνω σχεδίων (projects) πραγματοποιήθηκε εκδρομή μιας ομάδας εκπαιδευτικών και μαθητών του σχολείου μας στους νομούς Ηρακλείου και Χανίων τον Απρίλιο του 2010. 

Εκδρομή στην Κρήτη

Εικόνες από την εκδρομή στην Κρήτη

Επαγγέλματα που χάθηκαν και επαγγέλματα που επιβίωσαν στο χρόνο όπως παρουσιάζονται στο ρεμπέτικο και στο λαϊκό τραγούδι, 2009-10. Πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Θανάσης Γιαννέλος και Στέφανος Γεωργιάδης. 


Επαγγέλματα ψυχικής υγείας, 2009-10. Πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας. Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Θανάσης Γιαννέλος. 


Μετανάστευση, προσφυγιά και Ευρωπαϊκή Ένωση, 2009-10. Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Σπύρος Γεωργακόπουλος, Αγγελική Μητσάκη, Πηνελόπη Μπαρτζελιώτη και Γιώργος Παπακωνσταντής. Ο ιστότοπος του προγράμματος [εδώ]. 

 • Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε εκδρομή των μαθητών στο Στρασβούργο και το Παρίσι από τις 6 ώς τις 10 Μαρτίου 2010. Στο Στρασβούργο οι μαθητές επισκέφθηκαν, εκτός των άλλων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου ξεναγήθηκαν και κατατοπίστηκαν από Έλληνα υπάλληλο του κοινοβουλίου, συναντήθηκαν και συζήτησαν με δύο Έλληνες ευρωβουλευτές (τους κκ. Χουντή και Κουμουτσάκο) και παρακολούθησαν για μία ώρα τη σύνοδο του Ευρωκοινοβουλίου από τα θεωρεία των επισκεπτών. 

Strasbourg, Paris

Εικόνες από την εκδρομή στο Στρασβούργο και το Παρίσι

Περιορίζω την κλιματική αλλαγή (Reducing Climate Change). Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius διετούς διάρκειας: 2010-11 και 2011-12. Πολυμερής σύμπραξη του 2ου Γυμνασίου Αλίμου με επτά ευρωπαϊκά σχολεία: 

Υπεύθυνος υλοποίησης του σχεδίου για το 2ο Γυμνάσιο Αλίμου: Σπύρος Γεωργακόπουλος.

Επισκέψεις: 

 • Τον Δεκέμβριο του 2010 επισκέφθηκαν το σχολείο μας και φιλοξενήθηκαν ομάδες μαθητών και εκπαιδευτικών από τα σχολεία-εταίρους της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Σουηδίας.

Visit to Athens, Dec. 2010

 • Τον Φεβρουάριο του 2011 πέντε μαθητές και δύο εκπαιδευτικοί του σχολείου μας επισκέφθηκαν το σχολείο-εταίρο της Πολωνίας. Φωτογραφίες εδώ. slideshow 
 • Τον Μάρτιο του 2011 τέσσερις μαθητές και δύο εκπαιδευτικοί μας επισκέφθηκαν το σχολείο-εταίρο της Τουρκίας στην Άγκυρα (και πέρασαν λίγο και από την Κωνσταντινούπολη). 

Visit to Turkey, March 2011


 • Τον Απρίλιο του 2011 έγινε η πρώτη κοινή συνάντηση όλων των σχολείων-εταίρων στη Βαρκελώνη της Ισπανίας. Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες παρακάτω: 

Greeks in Barcelona

ο