Szőlők - bevezető

A szőlő a meleg, napos, humuszban gazdag, laza, meszes talajt szereti.

Ültetés elött alaposan készítsük elő a talajt. Egy különálló tőke ültetéséhez 60x 60 cm nagyságú, 60 cm mélységű gödör szükséges. Az ültetőgödör aljára komposztot, érett trágyát tegyünk. A trágyára vékony rétegben szórjunk földet, hogy a növény gyökere ne érintkezzen vele. Ültetés elött a vesszőket 1-2 napra állítsuk vízbe. A gyökereket 10-15 cm-re vágjuk vissza, és úgy tegyük a növényt a gödörbe, hogy az oltás a talaj szintjével egy magasságban legyen. Alapos öntözés / beiszapolás / után a töveket 10-15 cm magasságban takarjuk be. Az első évi műveléskor a feltöltést fokozatosan lazítsuk, a tőkék közötti terület gyommentesítésére. A kitakart oltványt rendszeresen öntözzük. Az oltásnál előtörő gyökereket távolítsuk el. Az első év őszén a tőkéket 20-30 cm magasságig töltsük fel földdel, amit a következő tavasszal bontsunk le. A szőlőben rendszeresen végezzünk kötözést, mert különben a hajtások könnyen letörhetnek. Júliusban már célszerű erősebben kötözni, mert a fürtök növekedésével egyre nagyobb teher hárul a kötésre. A szőlő kötözését úgy végezzük, hogy lehetőleg minden levél elegendő napfényt kapjon. A szőlő kötözésekor sem a levelet, sem a fürtöket ne szorítsuk a támaszhoz.
Metszés: február vége és április eleje között vágjuk vissza a szőlőt 2 rügyre / a legfelső rügy kifelé nézzen /, a hajtásokból legfeljebb 3-4 darabot hagyjunk meg, így ezekből erős hajtások fejlődnek, amiket kötözzünk támrendszerhez. Szőlőfürtök, csak azokon a fiatal hajtásokon nőnek, amelyek a kétéves farészből / csapból / hajtanak ki. Június elején ritkítsuk ki a túl sűrűn nőtt hajtásokat.

A szőlő növényvédelme: a szőlőt virágzása idején célszerű permetezni a szürkerothadás megelőzésére, de ugyancsak védekezni kell a peronoszpóra és a lisztharmat ellen is. A szőlőben júliusban a fürtzáródás időszakában a lisztharmat és peronoszpóra elleni védekezés céljából felszívodó gombaölő szereket célszerű használni. Július hónapban rendkívüli figyelmet kell fordítani a szőlőlevélatka és a szőlőmoly fertőzésének megelőzésére, illetve kártételük kivédésére. A szőlőben július végén az utolsó permetezésre igen előnyösen használhatóak a réztartalmú permetezőszerek. Az otelló szőlő, gomba elleni permetezésekor ügyeljünk arra, hogy nem szereti a kéntartalmú szereket.

A letermett, leveleit lehullató szőlő tőkéjét a kemény fagyok beállta elött felkupacolással védhetjük. Ha a szőlőt fagykár érte és a vesszők elfagytak, akkor azokat tőből el kell távolítani, így a tőkét az alvórügyek kihajtására kényszerítjük.
Ha a szőlőben köztes növényt telepítünk az ne legyen magasabb a szőlőnél / pl. napraforgó /. Gyümölcsfát ne ültessünk a szőlősorok közé. Köztes növényként kerüljük a szőlőre felfutó növényeket / pl. bab /.

A szőlő nem utóérő gyümölcs, ezért csak teljes érésben érdemes leszedni. Esős, hideg időben lehetőleg ne szüreteljünk. Szőlőtelepítés elött célszerű átolvasni a témával foglalkozó szakkönyveket és kérjünk tanácsot tapasztalattal rendelkező termelőtől.