ΑΡΗΣ Ιστορικό Ίδρυσης


ΑΡΗΣ Ιστορία


Α` Γυμνάσιο Θεσ/νίκης...
Οδοιπορικό στις ρίζες του Συλλόγου που έμελλε ν` αλλάξει τις ζωές μας
H Θεσσαλονίκη το 1914 ήταν μια πόλη που πρόσφατα είχε απελευθερωθεί από τουρκικό ζυγό 5 αιώνων και αναζητούσε νέους ρυθμούς ζωής . Ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας που ήταν σήμα κατατεθέν της πόλης δε θα μπορούσε ν’ αφήσει ανέγγιχτο και το κομμάτι του αθλητισμού . 

Ένα νέο σπορ έκανε την εμφάνιση του στην πόλη και προκαλούσε τόσο έντονα συναισθήματα στους νέους της Θεσσαλονίκης ώστε κάθε γειτονιά, κάθε σχολείο οργάνωνε ομάδες που η μια ανταγωνιζόταν την άλλη . 

Στην οδό Εγνατία, κοντά στην Καμάρα, λειτουργούσε το «Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης». Στα πλαίσια της ευγενούς αθλητικής άμιλλας διοργανώνονταν ποδοσφαιρικοί αγώνες μεταξύ του «Γυμνασίου Θεσσαλονίκης» και άλλων Γυμνασίων της πόλης. 

Οι αγώνες δεν περιορίζονταν μόνο μεταξύ σχολείων αλλά και συνοικιακών ομάδων της πόλης που είχαν ιδρυθεί στα πλαίσια της φρενίτιδας που άκουγε στο όνομα ποδόσφαιρο. Έτσι λοιπόν και το «Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης» αποφάσισε να οργανώσει ποδοσφαιρική ομάδα που τέθηκε αντιμέτωπη με ομάδες άλλων σχολείων. 

Μεταξύ των αντιπάλων ήταν και η ομάδα του Ηρακλή. Είχε τη φήμη ισχυρής ομάδας στην πόλη. Οι μαθητές του «Γυμνασίου Θεσσαλονίκης» ενισχυμένοι κι από αποφοίτους περασμένων χρόνων δημιούργησαν ομάδα που νίκησε τον Ηρακλή. 

Αυτό ήταν το έναυσμα για τη δημιουργία ενός Συλλόγου που θα λειτουργούσε επίσημα πλέον με καταστατικό και μέλη. Την ιδέα για τη σύσταση Συλλόγου έδωσε ο πατέρας ενός εκ των μαθητών που συμμετείχαν στην ομάδα. 

Ο πατέρας του Δημήτριου Ιωαννίδη παρότρυνε τους μαθητές να οργανωθούν σε Σύλλογο. Οι νέοι ενθουσιάστηκαν και με τη βοήθεια των μεγαλυτέρων ετοίμασαν το καταστατικό του νέου Συλλόγου που την 1η Μαρτίου 1914 εγκρίθηκε από τους μετέπειτα ιδρυτές του.

Στις 25 Μαρτίου 1914 σε καφενείο στην περιοχή Βότση (ή κατά άλλους στο εξοχικό του Φλόκα) έγινε η επισημοποίηση της ίδρυσης του νέου Συλλόγου. Κατεγράφησαν οι ιδρυτές του και τα 43 άρθρα του καταστατικού λειτουργίας του. 

Τα ονόματα που εμφανίζονται ως ιδρυτές του Συλλόγου ήταν 5: Ρούσος Ρωσσιάδης, Θεόδωρος Θεοδωρίδης, Δημήτριος Ιωαννίδης, Τηλέμαχος Καραγιαννίδης, Αθανάσιος Παπαγεωργίου. 

Ο Μήνως Κυδωνάκης ορίστηκε πρώτος πρόεδρος του ΑΡΗ και το ΔΣ συμπεριελάμβανε εκτός των 5 ιδρυτικών μελών και τους Πέτρο Γκουζαμάνη, Πέτρο Κρέη, Ιωάννη Πλιάτσικα, Γιώργο Λάμπρου και Αναστάσιο Τσιατσιαπά. 

Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους θα έπρεπε η διάρθρωση του νομικού εγγράφου να εμφανίζει 5 μέλη ιδρυτές και 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να το αποδώσουμε στους νομικούς κανόνες της εποχής αναφορικά με τον τρόπο διάρθρωσης του προκειμένου να κατατεθεί προς έγκριση από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. 

Οι ιδρυτές δεν ξέχασαν ότι μετά τη βασιλεύουσα η Θεσσαλονίκη ήταν πάντοτε η δεύτερη πολιτεία του Βυζαντίου. Και τα χρώματα που ήταν στα εμβλήματα της διαλέχτηκαν για τον ΑΡΗ. Το κίτρινο και το μαύρο.

 Δεν αναφέραμε ακόμη ποιο είναι το ιδρυτικό μέλος που «βάφτισε» το νέο Σύλλογο. Ο μύθος αποδίδει αυτή την μεγάλη τιμή στον Τηλέμαχο Καραγιαννίδη. Ο νονός του ΑΡΗ! Ο 17χρονος (!) αυτός νέος της εποχής επέλεξε ένα όνομα που θα ΄ταν «τροχιοδεικτικό». 

Η ομάδα αυτή θα διακρινόταν για τη μαχητικότητα και το πολεμικό πνεύμα του θεού των αρχαίων Ελλήνων. Σε κάθε έκφανση της έπρεπε να προβάλλει επαναστατικότητα και δεν είναι τυχαίο ότι η επισημοποίηση της ίδρυσης του επιλέχθηκε - και όχι τυχαία - να γίνει την 25η Μαρτίου. 

Μια σημαδιακή ημερομηνία για όλους τους Έλληνες καθώς αυτή καταχωρήθηκε ιστορικά ως η επίσημη έναρξη του αγώνα του 1821 και της προσπάθειας για απαλλαγή από τον οθωμανικό ζυγό. Ένας Σύλλογος γεμάτος συμβολισμούς και ποικίλα νοήματα ήταν πια γεγονός για την πόλη. 

Και ποιοι πρωτοστάτησαν σ’ αυτό; Μια παρέα μαθητών ηλικίας 17 και 18 ετών που αποφάσισαν να ιδρύσουν έναν ποδοσφαιρικό Σύλλογο (έτσι αναγνωρίστηκε ο Σύλλογος μέχρι την τροποποίηση του Καταστατικού στις 29-5-1926 όταν κι από Ποδοσφαιρικός Σύλλογος έγινε Αθλητικός Σύλλογος προκειμένου να συμπεριλάβει κι άλλα αθλήματα) με την ονομασία ΑΡΗΣ. 

Στους 11 που φαίνονται επίσημα ως ιδρυτές δε θα πρέπει να παραλείψουμε ν’ αναφέρουμε και τους υπόλοιπους 11 που ολοκληρώνουν τους 22 ιδρυτές του ΑΡΗ. Είναι οι Γιάννης Αγγέλου, Λάζαρος Αγοραστός, Γρηγόρης Βλαχόπουλος, Λάζαρος Βλαχόπουλος, Δήμου, Άγγελος Ζέγας, Δημήτρης Κοτρότσης, Λάζαρος Κωστίδης, Γιάννης Νακόπουλος ,Κάρολος Σαλούστο, Πρόδρομος Κότσανος. 

Το «Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης» στην περιοχή της Καμάρας ήταν λοιπόν η κοιτίδα του ΑΡΗ. Το φημισμένο Γυμνάσιο λόγω πληθώρας μαθητών οδηγήθηκε σε διαχωρισμό. Στο Α΄ και στο Β΄ Γυμνάσιο. Η συστέγαση των δυο τμημάτων παρέμεινε μέχρι το 1918 όταν και η συγκατοίκηση ήταν πια αδύνατη. Τότε το Α΄ Γυμνάσιο μετακόμισε στην οδό Βασιλίσσης Όλγας όπου λειτούργησε όλο τον 20ο αιώνα και έγινε ευρύτερα γνωστό στους κατοίκους της πόλης. 

Γιατί γίνεται αυτή η διευκρίνιση; Διότι ενώ στην πραγματικότητα τον ΑΡΗ τον ίδρυσαν «Καμαριώτες» η μετακόμιση του Α΄ Γυμνασίου στην αρχή της Βασιλίσσης Όλγας επέφερε ιστορική σύγχυση αναφορικά με την κοιτίδα του ΑΡΗ. 

Η συμμετοχή της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο είχε παρενέργειες αναφορικά με τη λειτουργία του ΑΡΗ ο οποίος στις αρχές του 1917 έπαψε ουσιαστικά να υφίσταται λόγω της τεταμένης κατάστασης που βρισκόταν η χώρα. 

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης παρέμεναν μόνο μαθητές που δεν είχαν ηλικία στράτευσης. Οι μαθητές λοιπόν του Α΄ Γυμνασίου Θεσσαλονίκης θεώρησαν φυσιολογικό να ονομάσουν την σχολική τους ομάδα ΑΡΗΣ. 

Οι μαθητές αυτοί με τη βοήθεια ενός Αρειανού δικηγόρου ονόματι Γιάννη Οικονομόπουλου παρέλαβαν από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ένα παλιό αντίγραφο του καταστατικού ίδρυσης και με τη συγκατάθεση των παλιών ιδρυτών επανασύστησαν το Σύλλογο ΑΡΗ. 

Πήραν τις σφραγίδες, όρισαν νέα διοίκηση και ο ΑΡΗΣ ήταν ξανά μια ζώσα πραγματικότητα! Αξίζει ν’ αναφέρουμε τα ονόματα αυτών που αποτελούσαν το «νέο» ΑΡΗ: Κότσιανος, Αγοραστός, Παπαγεωργίου, Οσμάν, Ηλιάδης, Μπαρίτας, Λόγγος, Σωτηρόπουλος, Βλαχόπουλος, Κόρατς, Τσιντιφάν, Βλαχόπουλος, Οπλοποιός, Γρηγ. Βικελίδης (ξάδελφος των αδελφών Βικελίδη). 

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι υπάρχουν μεταξύ του παλιού και του νέου ΑΡΗ κοινά ονόματα που λειτούργησαν ως γέφυρα σύνδεσης του νέου με το παλιό. Ο λόγος λοιπόν που πολλοί θεωρούν πως ο ΑΡΗΣ έχει κοιτίδα την περιοχή της Αγίας Τριάδας είναι αυτή η «επανίδρυσή» του. 

Μάλιστα την εποχή εκείνη καθώς η συγκεκριμένη περιοχή είχε πολλούς πρόσφυγες, ο ΑΡΗΣ θεωρούνταν η ομάδα των προσφύγων ενώ ο Ηρακλής των «μπαγιάτηδων» Θεσσαλονικέων. Ο ΑΡΗΣ σταδιακά μεγάλωνε και είναι γνωστή η συνέχεια με τη διαρκή κατάκτηση τίτλων σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο. 

Η ιστορική αναφορά στην ίδρυση και τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του ΑΡΗ είναι αναγκαία για να καταρριφθούν οι επίπλαστοι μύθοι που κάποιοι ανιστόρητοι διέδωσαν και συνεχίζουν να διαδίδουν στην πόλη. 

Με την πολύτιμη βοήθεια του καθηγητή Νομικής Γ. Αναστασιάδη που ως άξιος ιστοριοδίφης αναζήτησε και κατέγραψε όλο αυτό το πολύτιμο υλικό ολοκληρώνουμε την επετειακή μας αναφορά. 

Ο κόσμος του ΑΡΗ γνωρίζει πια τις ρίζες του Συλλόγου και αυτό έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Η μεγαλοσύνη του ΑΡΗ μας έχει καταγραφεί ιστορικά από τις επιτυχίες που είχε σ’ όλα τα αθλήματα και τους αναρίθμητους τίτλους που κοσμούν την αίθουσα τροπαίων. 

Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο ο ΑΡΗΣ έχει τη δυνατότητα να διαθέτει τόσα τρόπαια ώστε ν’ αναγκαστεί να τα μεταφέρει σε ειδική αίθουσα βαπτίζοντας την κιόλας! 

Κι όλα αυτά ξεκίνησαν 97 χρόνια πριν σε μια σχολική τάξη, σ’ ένα προαύλιο σχολείου από τη μαθητιώσα νεολαία της εποχής. 

Ο ΑΡΗΣ αυτός ήταν και αυτός θα παραμείνει. Ένας δυναμικός πρωτοπόρος των εξελίξεων. Αθλητικών και κατ’ επέκταση πολιτισμικών. 

Ο ΑΡΗΣ δεν είναι απλά μια ομάδα αλλά μια μεγάλη κοινωνία ανθρώπων. 


 ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΗΔύο χρόνια μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον τουρκικό ζυγό και για να τονιστεί ο ελληνικός χαρακτήρας του νέου συλλόγου, μία παρέα αποφάσισε να ιδρύσει μία ομάδα η οποία κατά τη διάρκεια των χρόνων θα έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στα αθλητικά δρώμενα της Ελλάδας και όχι μόνο.

   25 Μαρτίου 1914 εγένετο ο ΑΡΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Μία ημέρα σταθμός, μία ημέρα ορόσημο, μία ημέρα ξεχωριστή για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία διαλέξανε οι ιδρυτές του ΑΡΗ, να κάνουν πράξη το όνειρό τους. Να πάρει σάρκα και οστά αυτό που λαχταρούσαν. Να ιδρύσουν μία ομάδα η οποία θα κερδίζει, θα πρωταγωνιστεί, και θα είναι πρωτοπόρα σε όλα.

ΤΑ 22 ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ 
 
1. Αγγέλου Γιάννης 
2. Αγοραστός Λάζαρος 
3. Βλαχόπουλος Γρηγόρης 
4. Βλαχόπουλος Λάζαρος 
5. Γκοτζαμάνης Πέτρος 
6. Δήμου 
7. Ζέγας Αγγελος 
8. Θεοδωρίδης Θεόδωρος 
9. Ιωαννίδης Δημήτρης 
10. Καραγιαννίδης Τηλέμαχος 
11. Κοτρότσης Δημήτρης 
12. Κρέης Πέτρος 
13. Κυδωνάκης Μήνως 
14. Κωστίδης Λάζαρος 
15. Λάμπρου Γιώργος 
16. Νακόπουλος Γιάννης 
17. Παπαγεωργίου Θανάσης 
18. Πλιάτσικας Γιάννης 
19. Ρωσσιάδης Ρούσσος 
20. Σαλούστο Κάρολος 
21. Τσιατσιαπάς Τάσος 
22. Κότσανος Πρόδρομος 
 
 Ο ΑΡΗΣ είναι το πρώτο ελληνικό σωματείο που ιδρύθηκε μετά την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό (1912). 

     Σε ένα καφενείο της περιοχής του Βότση, στις 25 Μαρτίου 1914, μια συντροφιά που την αποτελούσαν 22 άνθρωποι, πήρε τη μεγάλη απόφαση της ίδρυσης του συλλόγου. Αλλά το πρόβλημα βρισκόταν στο όνομα που θα του έδιναν. Οι δημιουργοί του νέου συλλόγου αποφάσισαν να του δώσουν ένα όνομα θεϊκό, γεμάτο επιβλητικότητα και μεγαλοπρέπεια, που να εμπνέει σεβασμό και φόβο. Με αυτές τις αρχές ξεκίνησε ο ΑΡΗΣ και γρήγορα έγινε ο κυρίαρχος του ποδοσφαίρου της Θεσσαλονίκης αλλά και ένας από τους ισχυρότερους στην Ελλάδα. Η υλοποίηση της ιδέας ήρθε πέντε μήνες αργότερα τον Αύγουστο του 1914. Η ομάδα κέρδισε συμπάθειες μεταξύ των Θεσσαλονικέων που έβλεπαν στον ΑΡΗ τη δύναμη και την ευκαιρία αξιοποίησης της αθλητικής ιδέας αλλά και ένα ισχυρό και υγιές σωματείο, που θα ήταν σε θέση να μεταφέρει σε όλη την Ελλάδα το όνομα του ΑΡΗ, της Θεσσαλονίκης και του μεγάλου συλλόγου. 
 
Ο ΑΡΗΣ δεν έπαψε ποτέ να είναι ο βασιλιάς της Βόρειας Ελλάδας. Επιβλητικός και δυνατός. Με άλλα λόγια, πραγματικός Ολύμπιος Θεός του Ελληνικού ποδοσφαίρου, του οποίου ο ναός (γήπεδο Χαριλάου), χωρά άνω των 20.000 πιστών. 
 
Έμβλημα του συλλόγου ο αναπαυόμενος Θεός του πολέμου, πάντα έτοιμος να δώσει τις μάχες του αν χρειαστεί. 
 
Χρώματά του το κίτρινο και το μαύρο, για να θυμίζει σε όλους το Βυζάντιο, αφού η Θεσσαλονίκη ήταν πάντοτε η δεύτερη πολιτεία της Αυτοκρατορίας. 
 
Ο ΑΡΗΣ στις 25 Μαρτίου του 1914 δήλωσε για πρώτη φορά παρών στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της χώρας μας και από τότε έμελλε να καθιερωθεί στη συνείδηση των φιλάθλων της χώρας ως μια από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες ομάδες. 
 
Την 25η Μαρτίου 1914 είχαν επιλέξει οι ιδρυτές του ΑΡΗ, για να δουν το όνειρό τους να γίνεται πραγματικότητα. Μια μέρα τόσο ξεχωριστή για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, ήταν αυτή που έδωσε έμπνευση σε κάποιους θαρραλέους και οραματιστές νέους της πρόσφατα απελευθερωμένης Θεσσαλονίκης, για να κάνουν τη δική τους προσωπική «επανάσταση». Μια ομάδα που θα πρωταγωνιστεί και θα κερδίζει, όπως ήταν η δική τους νοοτροπία, σε μια ηλικία που «το αίμα έβραζε στις φλέβες τους». 
 
Η εκλεκτή ιδρυτική παρέα, στο καφενείο του Βότση, έδωσε στο όραμα της, όνομα αντάξιο της δικής της ιδεολογίας. 
 
Και εγένετο ο ΑΡΗΣ! Βγαλμένο από την αρχαία ελληνική μυθολογία και το θεό των μαχών και του πολέμου, το όνομα της καινούριας ομάδας, που μόλις ξεκινούσε την πορεία της. 
 
Η σπίθα των νεαρών ιδρυτών έγινε φωτιά και η φωτιά, πυρκαγιά! Ο ΑΡΗΣ έγινε ένας σύλλογος που έμελλε να γράψει τη δική του ξεχωριστή ιστορία. ένας σύλλογος που λάτρεψαν χιλιάδες κόσμου και έκαναν τον ΑΡΗ κάτι παραπάνω από μια συλλογική προτίμηση. 

ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΗ 
 
Ο ΑΡΗΣ ιδρύθηκε στις 25 Μαρτίου 1914. Σύμφωνα με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, στη γενική συνέλευση της 10ης Μαΐου 1915 ψηφίστηκε το συγκεκριμένο καταστατικό, που αφορούσε την ίδρυση του ΑΡΗ.  

Το ποδοσφαιρικό τμήμα ήταν το πρώτο τμήμα που ιδρύθηκε, καθώς το 1914 ο ΑΡΗΣ ιδρύθηκε ως ποδοσφαιρική ομάδα. Το τμήμα του μπάσκετ ιδρύθηκε 8 χρόνια αργότερα (1922) και 3 χρόνια μετά (1925) ιδρύθηκε το τμήμα του πόλο. Το 1926 προκειμένου ο σύλλογος να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα τμήματα που είχαν αρχίσει να δημιουργούνται,  τροποποιήθηκε το καταστατικό του κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να μετονομαστεί σε: Αθλητικός Σύλλογος ΑΡΗΣ Θεσσαλονίκης.