Glavna / Home

Inicijativni odbor za obilježavanje stogodišnjice Prvoga svjetskoga rata neformalna je volonterska skupina znanstvenika i entuzijasta, sveučilišnih profesora, učitelja u osnovnim i srednjim školama, muzejskih i javnih djelatnika iz različitih ustanova koji se redovito sastaju i djeluju uz potporu Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu. Okupili smo se u listopadu 2012. s ciljem da se po prvi puta od svršetka „Velikoga rata“ u Republici Hrvatskoj obilježi njegova okrugla obljetnica (2014.–2018.) na primjeren način. Naša nastojanja podržao je Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti (HNOPZ) i nekoliko strukovnih društava.

Prvi svjetski rat (1914.–1918.) bio je prvi globalni sukob sa dalekosežnim posljedicama za čitav svijet. Vojna djelovanja obiju strana izazvala su do tada nezamislivu materijalnu štetu na područjima izravno zahvaćenima ratom, ali i privredni kolaps pozadine. Sve to pratio je neočekivano visok broj poginulih i ranjenih vojnika svih zaraćenih strana, od kojih su mnogi unatoč medicinskoj skrbi ostali bogalji za cijeli život.  

Prvi svjetski rat duboko se usjekao u individualno sjećanje svih suvremenika i nakon njega svijet više nije mogao biti isti. Zemlje razvijene demokracije ugradile su sjećanje na žrtvu muškaraca i žena podnesenu tijekom rata u svoj nacionalni korpus. Hrvatska ima priliku za to tek sada zbog slijeda povijesnih okolnosti. Stota godišnjica prilika je za javno iskazivanje pijeteta svim žrtvama Prvoga svjetskog rata sa područja Republike Hrvatske, kao i svima onima koji počivaju u našoj zemlji.

Preliminarni Kalendar Stogodišnjice Prvoga svjetskog rata u Hrvatskoj