Juguem-hi!


Ara vull explicar-te alguns dels jocs que més m'agraden! Són els jocs als quals sempre he jugat amb l'Anna i en Martí! Perquè no hi jugues tu també amb els teus amics i amigues? 
La baldufa 

Es tracta d’un joc que ha perdurat fins a l’actualitat! Per jugar-hi necessites una baldufa i una corda i consisteix a llançar-la de manera que continuï rodant. En aquesta imatge pots veure les baldufes que els arqueòlegs van trobar quan van excavar el jaciment del Born: són del segle XVIII.


Creus que les meves baldufes i les que tens tu ara són iguals? 
Quines diferències creus que pot haver-hi?
Les baldufes de fusta com la meva funcionen millor que les de plàstic... o no?
Com pot ser que aquest joc hagi durat tants i tants anys?
L’argolla 

A aquest joc hi jugàvem molt a Barcelona. Consisteix, amb l’ajuda d’unes pales, a fer passar una bola de fusta per una argolla clavada a terra. On ho fèiem? Doncs al carrer! Hi havia una mena d'espais tancats (o cases de joc) que s'anomenaven triquets

Coneixes el billar? I el criquet? Són jocs que es van inventar a partir de l'argolla! Avui dia, em sembla que en alguns països com Itàlia, Portugal i França juguen a aquest joc, però al nostre país ha desaparegut. Perquè no proves de posar-lo de moda un altre cop?
El cèrcol 

És una joguina fantàstica! Consisteix en un cèrcol de fusta que es fa girar amb la mà o bé un cèrcol metàl·lic que es fa girar amb un ferro llarg acabat en forma de U. És un joc que es juga a l’aire lliure, sobre una superfície preferiblement plana. Es pot jugar individualment o bé competint entre diversos jugadors. Hi ha d’haver un cèrcol per a
cada jugador. El joc consisteix en mantenir equilibrat el cèrcol i i fer-lo rodar, amb l’ajuda de la mà o del ferro amb forma de U, sense que caigui a terra i al llarg del recorregut determinat prèviament. 

Anima't a fer una cursa de relleus amb els teus amics i amigues, seràs capaç de guanyar-los?


El joc de pilota

És un joc molt practicat a la societat catalana del 1700, en la que jo vaig viure. Es tractava de passar-se una pilota amb unes raquetes sense que la pilota caigués a terra. Et sona? L'has vist ja en algun lloc?
 És similar al tennis però podia haver-hi més de dos jugadors i no hi havia cap xarxa.

El marro i altres variants 

Aquest joc també s'ha mantingut viu fins ara, i és molt divertit! Consisteix a posar tres peces sobre el tauler (que ha de ser de tres per tres posicions com pots veure en la fotografia)
de manera que estiguin alineades en vertical, horitzontal o diagonal. En aquesta imatge pots veure un taulell i les peces que els arqueòlegs van trobar al Born, l'antic barri de la Ribera. Si t'hi fixes bé, veuràs que hi ha quatre taulells del joc del marro en tota la llosa. Es tracta d'una variant del marro que enlloc de ser tres peces, n'hi ha cinc!

Has jugat mai al marro?
Pregunta als teus pares si ells també hi jugaven!
Perquè no t'aventures a descobrir quan es va inventar? 
Em sembla que fa molts, molts, moltíssims anys...

Les nines 

Durant el segle XVIII també es jugava a nines. Les nines d'aleshores eren molt diferents a les d'ara, però. Aquí podeu observar uns motlles trobats al jaciment que daten del segle XVIII. Amb aquestos motlles feien les nines de fang.
A què creus que són degudes les diferències entre les nines d'abans i les nines d'ara? 

Quines nines t'agraden més, les d'abans o les d'ara?

Les nines a les que jugaven els teus pares eren més semblants a les teves o a les meves? 
I les dels teus avis? 
Perquè no en compares fotografies? 
A internet, n'hi ha moltíssimes! Vinga! Fes d'historiadora o historiador!
Els xiulets figurats 

Com m'agraden els xiulets figurats! Saps què són? Són una mena de figuretes de fang que tenen forma d'animal o persona i que quan hi bufes fan soroll! En tens algun? Els has vist mai? A mi m'encanten! Perquè a la meva època els fèiem servir per rebre els Reis Mags de
l'Orient... Em sembla que ara feu servir fanalets, oi? Quan sento el soroll del xiulet em vénen al cap records que em fan molt feliç!
Perquè no proves de contruir-ne un? 
Te'l pots quedar tu o pot ser un bon regal!
Es fan amb fang!
Els daus

 Sí! Els nostres daus eren molt semblants als vostres. Els empravem per jugar a diversos jocs, sobretot a apostar a veure qui treia números més alts! 

Observa bé els meus daus i
compara'ls amb els teus... quines diferències hi veus? A què creus que són degudes?


Comments