Gejziri na Islandu

            Prije 60 milijuna godina Zemljina kora raspukla je između Grendlanda i Skandinavije. Iz dubine Zemlje krenula je prema gore magma i stvarala je velike gromade.Bazaltne planine dizale su se sve više i više. Prije 16 milijuna godina izašle su iznad mora; pištale su, tutnjale i stvarale vulkanske otoke. Tako je nastao Island. Do današnjih dana veliki tlakovi i kretanja litosfernih ploča načinile su rasjed kojem Island duguje svoje poteškoće i zadovoljstva jer nisu prekinula svoje djelovanje.
 
NA VRUĆEM MJESTU
            Američki i ezroazijski kontinent odvajali su se
brzinom oko 2 cm na godinu. Užarena magma izbija kroz rasjed i tako Islandu poklanja posebnu geološku povijest.
            Island je jedno od "vrućih mjesta" na svijetu gdje zemlja izbacuje velike količine lave. Najveće iznenađenje je što su gejziri iz kojih šiklja para smješteni su upravo ispod ledenjaka Vatnajokull čija je površina 8300 km2 i smatra se najvećim u Europi. Islandski aktivni vulkani (gejziri) tope led ledenjaka. Stručnjaci kažu da će veliki dijelovi plodnog jugozapadnog dijela biti poplavljeni i da će ih stanovništvo morati napustiti.
            Vulkanske aktivnosti imaju i svoju dobru stranu. Toplina unutrašnjosti Zemlje, koja je jako blizu površini
 daje visoku temperaturu vodi na dubini 1 km, oko 280°C. Ona osigurava struju i energiju za tvornice, grije kuće i staklenike, a u glavnom gradu Reykjaviku grije i staze koje u zimi ostaju bez leda. U "plavoj laguni" (bazen elektrane u Grindaviku) voda ima terapeutska svojstva i ugodna je za kupanje. Za Island ovi gejziri imaju još jednu pozitivnu stranu; oni su postali turistička atrakcija.
            Termalno polje Haukadaluru sa svojim velikim gejzirom jedno je od najposjećenijih prirodnih spomenika Islanda. Gejziri su aktivni od 1294.godina pa se ponekad čine umornima. Oni paru ispuštaju svakih sat vremena u zrak i do 60 metara. Danas vrlo rijetko izbija voda.
            Mnogim posjetiteljima je zanimljiv gejzir Strokkur. On svakih 10 minuta vodu i paru izbaci u visini 25
metara. Nakon kratke kiše, bazen je potpuno miran, a nekoliko oblačića pare vide se na površini. Zatim bez ikakva upozorenja voda najednom počne vreti i stvarati veliki mjehur pare dok on ne pukne, a tada vrela voda i para ponovno polete uvis.
 
Comments