iInteractie

Ben je op zoek naar een actieve werkvorm om je lessen te pimpen? Ben je de gewone presentaties een beetje beu en wil je interactiviteit inbouwen?

Overloop hieronder even enkele mogelijkheden. Veel interactieplezier!

Kahoot

Kahoot is een online applicatie om gamification te integreren in presentaties of lessen. Je kan snel heel aantrekkelijke spelletjes creëren zoals een quiz, een discussie, een bevraging of een ‘Jumble’. In een Jumble Game moeten deelnemers de antwoorden in de juiste volgorde slepen. Alle games kan je zowel in groepen als individueel spelen, afhankelijk van je vooropgestelde doelen.

Slido

Met Slido kan je live vragen stellen en polls aanmaken tijdens een uiteenzetting. De webapplicatie werkt a.d.h.v. ‘events’. Per event kan je via de gratis versie maximaal drie vragen aanmaken. Deze vragen kan je presenteren via de presenter view. Gebruikers kunnen vervolgens vragen stellen en stemmen op polls door een event code in te geven op de website van Slido.

Slido bevat drie soorten vragen: multiple choice, open text en ratings. Het handige aan ‘open text’ is dat resultaten ook als wordcloud weergegeven kunnen worden. Van alle vragen en antwoorden worden analytics bijgehouden. Zo heb je achteraf een duidelijk overzicht van populaire onderwerpen en meest actieve deelnemers.

Nearpod

Nearpod kan je het best beschrijven als een klassieke presentatie vol interactieve elementen zoals o.a. quizzen en tekenopdrachten, dat bovendien rechtstreeks naar het toestel van de leerling gestreamed wordt. Bovendien is Nearpod (Silver) gratis te gebruiken… met een aantal beperkingen.

Socrative

Socrative is een gratis online tool die makkelijk interactie met je publiek toelaat. Je kunt verschillende vraagtypes opstellen (meerkeuzevragen, true/false, korte antwoorden), en als losse vragen of als quiz (toets) lanceren. Deelnemers kunnen dan hun tablet, smartphone, pc of laptop op de verschillende vraagtypes antwoorden of de toets maken (vb. op het einde van de les).

Pear deck

Met Pear Deck kan je je Google Slides omtoveren tot interactieve presentaties. Met deze sterke tool is passief een Google Slide volgen verleden tijd.

Aantekeningen of antwoorden die leerlingen geven zie je live verschijnen in je presentatie. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om de antwoorden anoniem op te vragen zodat je ze klassikaal kan overlopen.

Bruikbare links:

Mentimeter

Wil je snel de mening van je studenten weten of even brainstormen? Gebruik hiervoor de online tool Mentimeter. Als leerkracht projecteer je het overzicht van anonieme antwoorden. Inloggen gaat eenvoudig met je GSuite-account.