IHELP

Heel wat iTools kunnen onze leerlingen op weg helpen zoals voorleesprogramma's voor leerlingen met dyslexie.

Laat technologie een steentje bijdragen!

iTools als ondersteuning bij dyslexie

Tegenwoordig bestaan er iTools om websites, pdf's, Google Documenten enz. te laten voorlezen in verschillende talen. Zowel voor taalvakken als Nederlands, Engels, Frans en Duits als voor algemene vakken kunnen deze tools een ondersteuning bieden voor leerlingen die worstelen met dyslexie.

Select and Speak - Text to Speak

Select and Speak is een chrome-extensie die websites in de chrome-browser zal voorlezen. Dit programma werkt niet in Internet Explorer, Mozilla Firefox of Safari. Documenten die je maakt met Google Docs of andere tools van Google zullen ook niet gelezen kunnen worden, daarvoor heb je Read&Write nodig (zie hieronder).

Read&Write for Google Chrome

Read&Write for Google is ontwikkeld om alle tekst getoond in Google Chrome voor te lezen: websites, pdf's, Google Docs enz. Daarnaast kan je Read&Write ook gebruiken als schrijfhulp want je kan deze tool woorden laten voorspellen door juiste schrijfwijzen voor te stellen. Ook bezit deze tool een handige vertaaloptie. Niet alle opties blijven echter gratis na het verstrijken van de proefperiode. Onderstaand filmpje geeft je een mooi beeld van de mogelijkheden:

Grammarly

Grammarly is een Chrome-extensie die studenten de mogelijkheid geeft om de grammatica in Engelse teksten te laten controleren. Deze extensie werkt prima samen met Google Docs.

Grammalecte

De extensie Grammalecte werkt op dezelfde manier als Grammarly, maar corrigeert Franse teksten. Heel wat instellingen zijn mogelijk in deze extensie. Ook Grammalecte werkt prima samen met GSuite.