ONLINE Games

Online games

Wat is een online game?

Een online game is een computerspel dat gespeeld wordt over een computernetwerk. Meestal het internet. Online games zijn vrijwel altijd gemaakt om te spelen met meerdere personen. In sommige online games is de online spel functie een extra speelmogelijkheid maar de meeste online games kunnen alleen maar op deze manier worden gespeeld. We spreken tegenwoordig van The Game Generation.

The game generation

Het kijken naar televisie vinden steeds meer jongeren saai en te passief. In online games kunnen ze actief betrokken worden bij het spel, en controle uitoefenen. Dit machtsgevoel past bij de puberteit. jongeren willen graag winnen en ‘de populaire man zijn’. Online gamen heeft voor- en nadelen.

Voordelen van online gamen

Online games hebben positieve effecten op het gebied van:


 • Oog-handcoördinatie
 • Doorzettingsvermogen
 • Reactievermogen
 • Werkgeheugen
 • Geduld
 • Probleemoplossend vermogen
 • Samenwerking
 • Engels
 • Ruimtelijk inzicht
 • Creativiteit

nadelen van online gamen?

Het grootste nadeel van online gamen is dat jongeren er verslaafd aan kunnen geraken. Een verslaving is een toestand waarin een persoon fysiek en/of mentaal van een gewoonte afhankelijk is. Gamen bestaat uit 2 categorieën. Het recreatief gamen en het problematisch gamen.

Het recreatief gamen

Recreatief gamen houdt geen probleem in. De tijd die jongeren aan spelen besteden, is afgebakend. Gamen is gewoon een vorm van ontspanning naast andere vrijetijdsactiviteiten, zoals sport, hobby's en tijd doorbrengen met vrienden en familie.

Het problematisch gamen

Voor sommigen jongeren neemt gamen zoveel tijd in beslag dat het ten koste gaat van andere activiteiten. Er zijn signalen die kunnen wijzen op problematisch gamen.

  1. Verwaarlozing
   • School, werk, familie, vrienden en/of vroegere hobby's worden verwaarloosd of komen onder druk te staan.
  2. Humeur
   • Als er niet gegamed kan worden, is hij merkbaar slecht gezind of prikkelbaar.
  3. Isolatie
   • De speler zondert zich meer en meer af om te gamen en hij geraakt geïsoleerd.
  4. Gezondheid
   • Het dag- en nachtritme vervaagt en de persoonlijke verzorging wordt verwaarloosd.
   • Een inactieve leefstijl heeft grote gevolgen voor de gezondheid. (RSI-klachten)
  5. Schulden
   • Een game kan gratis lijken, maar verborgen kosten met zich meebrengen. Tijdens de game kan je heel makkelijk aankopen doen, omdat in veel gevallen een creditcard gekoppeld is. Je hoeft alleen maar op de knop “aankoop bevestigen” te drukken. De kosten kunnen snel oplopen. Aankopen in een game noemen we Loot Boxes.
  6. Terugval
   • De gamer heeft geprobeerd te minderen of te stoppen met gamen. Na een periode van minderen/stoppen valt de gamer terug in het oude gedrag van overmatig gamen.

Loot boxes

In videogames is een Loot Box een in-game aankoop. Na de aankoop van een Loot Box kan deze worden ingewisseld om een level verder te gaan, een obstakel te overwinnen of ingezet worden voor een eenvoudige aanpassingsoptie aan de avatar van de speler. Bijvoorbeeld een veranderende uitrusting zoals andere of extra wapens.

Vroeger kon je Loot Boxes gratis verdienen in online games. Tegenwoordig is dit de grootste bron van inkomsten voor de gameontwikkelaars wereldwijd. Vaak dienen de pakketjes met echt geld betaald te worden wat al snel leidt tot een vergelijking met kansspelen.

Er wordt gegokt op een goede inhoud, want vaak weet je niet wat in de Loot Box zit. Is de inhoud niet wat je verwacht dan ben je geneigd om nog Loot Boxes aan te kopen. Loot Boxes worden vaak tegen een klein bedrag aangeboden. Vaak kan je voor enkele euro's een Loot Box aankopen. Ongecontroleerd in-game aankopen doen kan leiden tot grote rekeningen op het einde van de maand.

RSI-klachten

RSI staat voor Repetitive Strain Injury en is een verzamelnaam voor spier- en gewrichtsklachten aan handen, polsen, armen, schouders, en/of nek. Als je langere tijd achter elkaar dezelfde handelingen moet uitvoeren, levert dat klachten op. Muzikanten, slagers en postbodes behoren tot de risicogroep, net als kassapersoneel en gamers.

Oorzaken

Tegenwoordig is werken of gamen achter een beeldscherm de grootste oorzaak van RSI. Je gewrichten kunnen gaan 'kraken', je huidtemperatuur verandert en je huid verkleurt en kan gaan zwellen.

Symptomen

De klachten beginnen meestal als tintelingen, een koud of dood gevoel of lichte pijn. Deze klachten kunnen verergeren tot chronische pijn en stijfheid. We spreken van een geleidelijk verloop.

 1. De pijn en vermoeidheid zijn plaatselijk, niet echt hinderlijk en verdwijnen na het werk.
 2. Na verloop van tijd blijft de pijn echter aanhouden en begint krachtverlies op te treden.
 3. In de laatste fase van RSI blijft de pijn aanhouden, ook 's nachts.

Voorkomen

 1. Zorg dat je stoel op de goede hoogte staat.
 2. Ga recht voor je computer of tv-scherm zitten.
 3. Zorg dat er voldoende afwisseling in je werkzaamheden zit. Ook is het aan te raden om tussendoor oefeningen te doen.
 4. Neem voldoende pauze om je spieren te ontspannen.

TIPS voor online gamers

 1. Beperk de tijd die spendeert aan online gamen.
 2. Bespreek je gamegedrag met je ouders.
 3. Alleen gamen tot etenstijd.
 4. Zorg voor een goede houding tijdens het gamen.
 5. Tel alle apparaten bij elkaar op: PC, console, Tablet = gamen.
 6. Maximaal 2 uur per dag, in het weekend maximaal 3 uur.
 7. Geen game-uren opsparen voor een volgende dag.
 8. Zet de computer eventueel een tijdje in de woonkamer.