Sociale Media

Social Media

Wat is social media?

Sociale media is een verzamelnaam voor alle internettoepassingen waarmee het mogelijk is om informatie met elkaar te delen op een gebruiksvriendelijke manier. Meestal in een leuke sfeer. Het zijn vooral tekst, geluid en beeld die worden gedeeld via sociale media. Sociale media zijn vandaag niet meer weg te denken uit het leven van de jongeren. Ze maken deel uit van hun identiteit, maar brengen ook bepaalde gevaren met zich mee.

Wat zijn GEVAREN van sociale media?

De gevaren kunnen verregaand zijn. Zonder het te weten kunnen jongeren zichzelf en andere beschadigen door teveel online te delen. Welke gevaren kunnen jongeren tegenkomen?

Pas op voor het plaatsen van foto’s

Het posten van foto's kan voor inbrekers het signaal zijn dat je niet thuis bent (bv: als je op vakantie bent).

Sociale media bewaren alles voor altijd

Eens je iets op sociale media plaatst, weet je inderdaad niet wat er precies mee gebeurt. Zelfs als je iets verwijdert, zijn er soms nog sporen van terug te vinden. Sociale media websites bewaren achterliggend alles wat je post. Hackers proberen deze gegevens te bemachtigen.

Het gevaar van een groomer

Grooming is het benaderen van en contact leggen met kinderen door een groomer (pedofiel) met als uiteindelijke doel het mogelijk maken van seksueel contact.

Fake profiel

Het is op sociale media een fluitje van een cent om je voor te doen als iemand anders. Het gevaar bestaat dat zo een fake profiel schade maakt onder jouw naam.

Kies voor een goede profielfoto?

Je profielfoto bepaalt altijd de eerste indruk anderen van je krijgen. Het is het eerste dat hij/zij ziet en vooral het eerste wat opvalt. Besteed dus veel tijd en aandacht aan het maken en uitzoeken van een goede profielfoto. Houd zeker rekening met de volgende zaken:

Professioneel

Je gedrag is natuurlijk ontzettend belangrijk, maar valt pas op als je een goede profielfoto hebt. Je zal niet serieus genomen worden als je in een carnavalspak met een sigaret in je mond en een biertje in elke hand op de foto staat. Zorg er dus voor dat je profielfoto professionaliteit uitstraalt.

De gezichtsuitdrukking

Het wordt niet aangeraden om breed lachend op de foto te staan, omdat dit onprofessioneel en vooral onnatuurlijk over kan komen. Te boos kijken is ook geen aanrader, omdat je hierdoor juist weer onvriendelijk en zelfs een beetje angstaanjagend over kan komen. Het beste is om je mond neutraal te houden, maar wel een vrolijke, uitdagende twinkeling in je ogen te hebben. Hierdoor kom je zakelijk en zelfverzekerd, maar ook vriendelijk over.

Kijk recht in de camera

Kies voor een foto waar je recht in de camera kijkt. Wanneer je met iemand in gesprek bent, kijk je de ander ook aan.

Een recente foto

Heb je een afspraak? Dan moet diegene je direct kunnen herkennen. Want als jouw profielfoto sterk is verouderd, kost je dat bij een eerste ontmoeting direct een stuk vertrouwen. Zorg dus dat je profielfoto altijd recent is.

Check op een smartphone/tablet

Jongeren die sociale media gebruiken, doen dit via de smartphone. Leuk dat je profielfoto er goed uitziet op een laptop, maar hoe is dat op een smartphone of tablet? Daar is de profielfoto een stuk kleiner!

Wat zijn gevolgen van social media?

Online Shaming

Een bericht, foto of video kan gebruikt worden om je lastig te vallen of zelfs voor gek te zetten. Steeds vaker zie je dat online shaming voorkomt. Hierbij wordt een foto gebruikt van persoonlijke aard (bijv. een naaktfoto) om iemand voor de hele school voor gek te zetten. Zo’n foto krijg je helaas nooit meer weg.

Seksueel misbruik

Sociale media durft ook de kans op seksueel grensoverschrijdend gedrag vergroten. Vooral bij meisjes kan er modellenwerk aangeboden worden waarbij wordt gezegd dat ze het niet met de ouders moeten overleggen. Ook chantage en bedreigingen komen voor.

Spiegelen aan anderen

Sociale media zorgen er voor dat we onze levens vergelijken met die van anderen. Er wordt vaak een ideaal beeld gepresenteerd van wat er gebeurt en hoe we eruit moeten zien, met als gevolg dat we onszelf constant vergelijken met anderen en we het zelfbeeld van onze eigen levens verlagen.

Up-To-Date

Gelukkig is het niet allemaal negatief, sociale media heeft ook zijn positieve kanten. Zo kunnen we gemakkelijker vrienden maken dan ooit te voren, kunnen we gemakkelijk afspraken maken en kun je snel feedback krijgen op geplaatste creatieve werken, foto’s enz.

Tips voor een veilige omgeving op social media

  1. Wees voorzichtig met wat je deelt. Gebruik maximale privé-instellingen.
    • Je adres in combinatie met het nieuws dat u met vakantie bent, is genoeg om inbrekers actief te maken…
    • Houd bij elk bericht in het achterhoofd dat iedereen kan meekijken. Ook dieven.
  2. Beperk de tijd dat je aan sociale media spendeert.
  3. Let op voor je op een link klikt.
  4. Voeg alleen mensen toe die u kent en controleer achteraf ook of het niet om een fake profiel gaat.
  5. Verander regelmatig van wachtwoord en gebruik wachtwoorden met zowel letters als cijfers als leestekens.