Voor de leerlingen

Be Safe on Web

Het internet is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Jongeren vinden er massa's informatie, leuke filmpjes én virtueel contact met hun vrienden. Jongeren gebruiken het internet dagelijks als een bron van entertainment. Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn op het wereldwijde web. Om veilig online te kunnen zijn is het belangrijk dat jongeren weten wat de risico’s zijn en hoe ze deze kunnen voorkomen voor dat ze er mee te maken krijgen.

De gevaren van het internet

Het weggeven van privacygegevens, online geld uitgeven, groomers, ongeschikte content, delen van foto’s en video’s, pesten op internet, spelverslaving en virussen zijn maar enkele gevaren die jongeren kunnen tegenkomen op het internet. Voor het project "Be Safe on Web" heeft iToolbox zes hoofdgevaren geselecteerd en verder uitgewerkt. Bij elk gevaar bespreken we eerst wat het gevaar is, wat de risico's en de gevolgen zijn om dan af te sluiten met enkele tips om het te voorkomen.

1. Cyberpesten

  • Cyberpesten, digitaal pesten of digipesten is het pesten op internet of via een smartphone. Dit om iemand kwetsend materiaal toe te zenden of door kwetsende dingen over iemand te verspreiden met de bedoeling op die manier macht over de persoon uit te oefenen. We bekijken welke impact dit heeft op de gepeste en de pester. Ontdek op de pagina van "Cyberpesten".

2. Sexting

  • Sexting kan resulteren in cyberpesten, maar dit hoeft zo niet altijd te zijn. Sexting is het verspreiden of delen van seksueel getinte berichten, foto's of video's van jezelf via apps op je smartphones of op social media. Vaak om elkaar op te winden of te flirten. Maar waarom doen jongeren aan sexting? We bespreken dit in het thema "sexting".

3. Hackers

  • en hacker, ook wel kraker genoemd, is een persoon die binnendringt in een computer van iemand anders door de beveiliging te omzeilen met eigen gemaakte software. Mallware, Hoax, virussen, Phishing & DDoS-aanvallen zijn onderdelen waar we extra aandacht aan besteden op de pagina van "Hackers".

4. Wachtwoorden

  • Een wachtwoord of paswoord is een geheime code die alleen jij mag weten. Een wachtwoord kan bestaan uit letters, hoofdletters en cijfers. De bedoeling is dat dit wachtwoord moeilijk te raden is voor iemand anders, maar toch eenvoudig is voor u om te onthouden. Wat is een sterk wachtwoord en hoe maken we een sterk wachtwoord aan zijn een van de items die we bespreken op de pagina "Wachtwoorden".

5. Social Media

  • Social media is een verzamelnaam voor alle internet-toepassingen waarmee het mogelijk is om informatie met elkaar te delen op een gebruiksvriendelijke manier. Meestal in een leuke sfeer. Zonder het te weten kunnen jongeren zichzelf en andere beschadigen door teveel online te delen. Maar welke gevaren kunnen jongeren tegenkomen? Bekijk snel de pagina over "Social Media".

6. Online Games

  • Een online game is een computerspel dat gespeeld wordt over een computernetwerk. Meestal het internet. Online games zijn vrijwel altijd gemaakt om te spelen met meerdere personen. We spreken tegenwoordig van The Game Generation. Maar wat is dat The Game Generation? Ontdek het snel op de pagina over "Online Games".

Escape the dangers

Escape The Dangers is een " eenvoudig escape spel" van iToolbox over de gevaren die jongeren kunnen tegenkomen op het internet. Aan de hand van zoekopdrachten en zullen jongeren begrippen moeten zien te vinden. De antwoorden op de zoekopdrachten zijn te vinden op de pagina's over de gevaren die besproken worden onder "Be Safe on Web". Als alle zoekopdrachten gevonden zijn kunnen ze het "escape spel" tot een goed einde brengen. Voor meer informatie over "Escape The Dangers" kan je best het contactformulier invullen.

Op dit moment zijn we nog volop bezig aan de uitwerking van het escape spel. Het spel is nog niet beschikbaar.

Zodra dit volledig uitgewerkt is maken we dit kenbaar.