Voor de leerkracht

Steeds meer scholen willen de gevaren van de online wereld bespreekbaar maken in de lespraktijk. Dit gaat van vakoverschrijdende projecten tot klassikale gesprekken. Sommige leerkrachten gaan direct aan de slag en hebben geen moeite, andere weten niet waar ze moeten starten.

Voor leerkrachten in het secundair onderwijs is er veel materiaal beschikbaar om te gebruiken in lessen. Het is heel belangrijk om jongeren te leren over de mogelijkheden en ook de risico's van surfen op internet en het gebruik van sociale media.

Met "Be safe on web" wil iToolbox op een efficiënte manier de leerkrachten ondersteunen om de online wereld in te zetten in het leerproces. Dit is niet altijd eenvoudig. De juiste informatie vinden in het overaanbod is als zoeken naar een speld in een hooiberg.

Be safe on Web is gericht op leerlingen van de eerste graad, maar is voor iedereen vrij om te gebruiken. Het project bevat opdrachten over informatie-, communicatieve-, en ICT-vaardigheden. Dit allemaal gegoten in een escape spel. Escape The Dangers.

Ideaal om als leerkracht de online wereld in de klas te brengen.

Websites en lesmateriaal

Ikbeslis.be

Informatie over de nieuwe privacywetgeving vinden ouders en leerkrachten op www.ikbeslis.be

Slim speelgoed, privacy op school, eID en sexting zijn enkele onderwerpen die op deze website aan bod komen. Daarnaast vind je uitgewerkt lesmateriaal voor secundair en basisonderwijs.

Allesoverseks.be

De website www.allesoverseks.be is een website waar ouders en leerkrachten per thema informatie kunnen vinden over het thema seks bij jongeren.

Medianest.be

De website www.medianest.be is een website voor ouders en leerkrachten over mediaopvoeding.

Je kan gericht op zoek gaan per thema of leeftijdscategorie. Ook vind je afdrukbare affiches en contracten i.v.m. schermtijd downloaden.

Safer Internet Day

De Europese Unie zet in op het veilig gebruik van internet bij jongeren. Als school kan je je via de website inschrijven om deel te nemen aan Safer Internet Day.

Een overzicht van Belgische initiatieven kan je vinden op Belgian Better Internet Consortium.

Begeleidende reportages

KOPPEN: Mag ik je vriend worden?

Het is "bangelijk eenvoudig" om met een nepprofiel via Facebook jongeren seksueel te misleiden.

"Met Facebook deel je alles met iedereen in je leven", lees ik op de beginpagina van Facebook. Ik hoop dat hij zuinig is met dat alles en iedereen, mijn jongste zoon. Groepswerk of geen groepswerk.

Dat besluit journaliste Phara de Aguirre na een experiment voor "Koppen".

Bron: VRT-nieuws

Pano - In de rauwe wereld van tienerpooiers.mp4

PANO: in de rauwe wereld van tienerpooiers!

In deze reportage hebben jonge meisjes getuigd over hoe ze verstrikt raakten in het web van tienerpooiers.

Ook gaf "Pano" zich online uit voor een meisje van 16 en stelde vast hoe snel minderjarige meisjes worden belaagd.

Een unieke inkijk in de rauwe wereld van tienerpooiers.

Bron: VRT-nieuws

Trafiek Axel - Axel koopt een identiteit.mp4

TRAFIEK AXEL: Axel koopt een identiteit!

Axel Daeseleire onderzoekt hoe gemakkelijk je iemands identiteit kan overnemen online. En kan je dan gewoon abonnementen en leningen afsluiten onder die identiteit?

Bron: VIER.be

Veilig surfen

Google SafeSearch

Je kunt expliciete zoekresultaten op Google wegfilteren met de instelling SafeSearch. SafeSearch is niet 100% nauwkeurig, maar kan je helpen expliciete en ongepaste zoekresultaten op je telefoon, tablet of computer te voorkomen.

Meer informatie kan je vinden op Google Search Help - SafeSearch

Google Safe Browsing

Google Safe Browsing helpt elke dag meer dan drie miljard apparaten te beschermen door waarschuwingen te tonen aan gebruikers wanneer ze proberen te navigeren naar gevaarlijke sites of gevaarlijke bestanden downloaden.

Meer informatie kan je vinden op Google Chrome Help - Safe Browsing

Youtube Kids

Google Safe Browsing helpt elke dag meer dan drie miljard apparaten te beschermen door waarschuwingen te tonen aan gebruikers wanneer ze proberen te navigeren naar gevaarlijke sites of gevaarlijke bestanden downloaden.

Meer informatie kan je vinden op Google Chrome Help - Safe Browsing

Kinderbrowser

GRATIS, VEILIG en ONBEZORGD internetten voor kinderen tot +/- 7 jaar, autistische kinderen of kinderen met een mentale beperking, dankzij de vaste structuur, grote knoppen en een duidelijk overzicht.