Be Safe on web

Be safe on web

Met het project "Be Safe on Web" wil iToolbox inzetten op een veilige online omgeving voor jongeren. iToolbox wil verder kijken dan de mogelijke risico’s voor jongeren. Door positieve boodschappen en handige tips te benadrukken wil iToolbox jongeren ook bewust maken van de valkuilen. Met het project "Be Safe on Web" wil iToolbox vooral op leerkrachten, leerlingen en ouders van kinderen uit de eerste graad inzetten.

Om leerkrachten, leerlingen & ouders hierbij te helpen stelt iToolbox met "Be Safe on Web" een kant en klaar pakket met heel wat informatie ter beschikking. Hieronder vind je uitleg die je als leerkracht, leerling of ouder op weg kunnen helpen.

1) VOOR de LEERLINGEN

Het internet is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Jongeren vinden er massa's informatie, leuke filmpjes én virtueel contact met hun vrienden. Jongeren gebruiken het internet dagelijks als een bron van entertainment. Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn op het wereldwijde web. Om veilig online te kunnen zijn is het belangrijk dat jongeren weten wat de risico’s zijn en hoe ze deze kunnen voorkomen voor dat ze er mee te maken krijgen.

Escape The Dangers is een " eenvoudig escape spel" van iToolbox over de gevaren die jongeren kunnen tegenkomen op het internet. Aan de hand van zoekopdrachten en zullen jongeren begrippen moeten zien te vinden. De antwoorden op de zoekopdrachten zijn te vinden op de pagina's over de gevaren die besproken worden onder "Be Safe on Web". Als alle zoekopdrachten gevonden zijn kunnen ze het "escape spel" tot een goed einde brengen.

Voor meer informatie over "Escape The Dangers" kan je best het contactformulier invullen.

2) vOOR de OUDERS

Wat doet uw kind op internet? Kinderen zijn zich onvoldoende bewust van de gevaren van het internet. Ouders weten niet altijd hoe ze hun kinderen moeten beschermen tegen de gevaren van internet en online gedrag in het algemeen. Dit komt omdat ouders weinig zicht hebben op het online risicogedrag van hun kinderen.

Wij kijken als ouder eerder wantrouwig naar het internet, naar sociale media maar onze jongeren zijn hier vaak mee opgegroeid. Belangrijk is dus om hierover te praten, interesse te tonen. Bijvoorbeeld 'Hoe werkt dat nu eigenlijk, die Snapchat?' Bijvoorbeeld het bespreekbaar maken wanneer je een artikel over sexting in de krant hebt gelezen...

3) vOOR de leerkrachten

Steeds meer scholen willen de gevaren van de online wereld bespreekbaar maken in de lespraktijk. Dit gaat van vakoverschrijdende projecten tot klassikale gesprekken. Sommige leerkrachten gaan direct aan de slag en hebben geen moeite, andere weten niet waar ze moeten starten.

Met "Be safe on web" wil iToolbox op een efficiënte manier de leerkrachten ondersteunen om de online wereld in te zetten in het leerproces. Dit is niet altijd eenvoudig. De juiste informatie vinden in het overaanbod is als zoeken naar een speld in een hooiberg.