GSUITE

De GSuite biedt je school een bundeling van interessante online tools aan om in te zetten in je organisatie of in de klaspraktijk. Hieronder vind je een aantal mogelijkheden met de link naar de website voor meer informatie.

Google Drive

Google Drive is een harde schijf in de cloud. Leerkrachten en leerlingen kunnen al hun bestanden opslaan op externe servers van Google. Online werken zorgt voor minder 'vervuiling' van je netwerk en geeft je de mogelijkheid om externe media zoals USB-sticks aan banden te leggen.

Alle bestanden die je maakt met je GAFE-account worden automatisch opgeslagen in Drive. Hierdoor ben je zeker dat je werk niet snel verloren gaat. In GAFE (Google Apps for Education) krijgen alle accounts onbeperkte opslagcapaciteit.

In Google Drive kan je eenvoudig documenten delen met elkaar zodat je op hetzelfde moment in een document kan samenwerken zonder fysiek samen te zitten. Ideaal om thuis verder te werken aan je groepswerk.

Bruikbare links

Google Classroom

Google Classroom is de centrale module voor GAFE. Het geeft een leerkracht de mogelijkheid om virtuele klassen aan te maken voor vakken en/of klassen.

Een virtuele klas in Google Classroom geeft een leerkracht heel wat opties:

  • online posten van cursusmateriaal (links, pdf, Youtube, Google Docs enz.)
  • opstarten van een discussie met leerlingen
  • online posten van opdrachten, met de mogelijkheid om deze eenvoudig te kopiëren voor alle leerlingen van je virtuele klas
  • online laten indienen van opdrachten, links, pdf, Youtube, Google Docs enz.
  • ...

Google Classroom is hét instrument voor de leerkracht: eenvoudig, handig en overzichtelijk. Deze tool is tevens ook beschikbaar als handige app.

Bruikbare links

Editors van Google

Je kunt overal de editors van Google (documenten, Spreadsheets, Slides & Forms) openen, maken en bewerken met je telefoon, tablet of computer. Ook als er geen internetverbinding is. Ook kan je met meerder personen tegelijkertijd aan één hetzelfde bestand werken. Handig toch!

Al je wijzigingen worden automatisch opgeslagen terwijl je typt. Je kunt zelfs de revisiegeschiedenis gebruiken om oude versies van hetzelfde document te bekijken, gesorteerd op datum en degene die de wijziging heeft aangebracht. En dat allemaal gratis.

  • Je kunt Microsoft Office-bestanden openen, bewerken en opslaan met de Chrome-extensie of de app. (Beperkte functionaliteiten!)
  • Je kunt Microsoft Office-bestanden converteren naar Google-documenten en omgekeerd.

Je hoeft je dus geen zorgen meer te maken over het bestandstype.

Google docs

Google Documenten brengt je documenten tot leven dankzij slimme bewerk- en opmaaktools waarmee je tekst en alinea's in een handomdraai kunt vormgeven. Maak een keuze uit honderden lettertypen en voeg links, afbeeldingen en tekeningen toe.

Bruikbare links

Google sheets

Met Google Spreadsheets springen je gegevens in het oog in kleurrijke diagrammen. De ingebouwde formules, draaitabellen en opties voor conditionele opmaak besparen veel tijd en maken de gewone spreadsheettaken veel eenvoudiger.

Bruikbare links

Google Slides

Met Google Presentaties kun je je ideeën overtuigend presenteren met allerlei presentatiethema's, honderden lettertypen, ingesloten video's, animaties en meer.

Bruikbare links

Google Forms

Google Formulieren heeft meer mogelijkheden dan dat je denkt. Kies uit allerlei opties voor vragen, van meerkeuzevragen tot dropdown-menu's en lineaire schalen. Voeg afbeeldingen en YouTube-video's toe of gebruik secties om de gebruiker naar de juiste pagina's en vragen te leiden.

De reacties op je enquêtes worden netjes en automatisch verzameld in Formulieren, zodat je altijd toegang hebt tot realtime informatie en diagrammen met reacties. Je kunt ook een stap verder gaan en al je gegevens in Spreadsheets bekijken.

Bruikbare links

Google Sites

Met Google Sites kunt u op een eenvoudige manier het werk van uw les, vakgroep, school,... presenteren en kunt u gemakkelijk toegang bieden tot al uw content uit G Suite, of het nu gaat om een Drive-map, een document of zelfs een gedeelde agenda.

Dankzij zorgvuldig samengestelde thema's wordt uw content mooi gepresenteerd. Google Sites optimaliseert uw werk op een intelligente manier zodat het er goed uitziet op desktops, tablets en mobiele apparaten.

Bruikbare links

Google Mail

De basis van GSuite is je mailadres GMail. Alle leerlingen, leerkrachten en medewerkers krijgen een mailadres ter beschikking waarmee binnen de organisatie of tijdens de lessen gewerkt kan worden.

Google Calendar

Google stelt in zijn GSuite een online kalender ter beschikking. In deze module is het eenvoudig om binnen je organisatie agenda's te delen met meerdere mensen.

Leerlingen kunnen gebruik maken van hun online agenda om hun schoolwerk te plannen. Informatie hierover vind je terug op iHelp.

Google Keep

Google Keep is een tool binnen de GSuite waarmee je notities en lijstjes kan opstellen en delen. Met Google Keep kan je studenten 'To Do'-lijstjes laten opstellen als hulpmiddel bij hun studie.

Aangezien Google Keep en Google Calendar aan elkaar gekoppeld zijn, geeft dit een mooie online planningstool voor leerlingen en leerkrachten. Informatie hierover kan je vinden op iHelp.