Add-ons

Een Add-on is een gratis uitbreiding (programma) van je standaard document, spreadsheet, presentatie of formulier. Het kan een meerwaarde zijn voor je lessen om dat je extra mogelijkheden kunt toevoegen. De toegevoegde add-ons worden aan je Google-account gekoppeld. Dit wil zeggen dat je ze maar éénmalig moet toevoegen. Op deze pagina proberen we de meest interessante Add-ons te bespreken.

Google Documenten

MindMeister

De add-on MindMeister voor Google Documenten heeft alles voor u! Met een klik op de knop kunt u elke lijst met opsommingenstekens omzetten in een visuele mindmap, vergelijkbaar met Bubbl.us, die vervolgens rechtstreeks in uw Google-document wordt ingevoegd.

De mindmap zal alle informatie omvatten die in de lijst wordt behandeld, waarbij het eerste punt het hoofdonderwerp van de mindmap wordt en de rest van de bulletins op het eerste niveau onderwerpen worden, zich aftakkend van het centrum. Eventuele punten op het tweede niveau worden vervolgens omgezet in subonderwerpen, vertakkend van hun respectievelijke bovenliggende onderwerpen, enzovoort.

Ideaal om in de klas leerlingen te laten samenwerken aan één online mindmap. MindMeister is ook beschikbaar als web-app.

Flat Music notation

Met de Flat Music Notation kan je muzieknoten en partituren maken in Google Docs. Je kan deze notenbalk ook meteen afspelen om je creatie te beluisteren.

Word Cloud Generator

Gebruik de add-on Word Cloud Generator om een visuele weergave van veel gebruikte woorden (Tags) in je document. Tags die vaker gebruikt worden, worden bijvoorbeeld groter afgebeeld of op een andere wijze benadrukt.

Easy Accents

Met de add-on Easy Accents kunnen leerkrachten en leerlingen gemakkelijk symbolen/accenten voor verschillende talen rechtstreeks vanuit een zijbalk invoegen in hun Google-document.

Google Sheets

Flippity

Flippity is een reeks webapps waarmee een google-spreadsheet eenvoudig in een reeks online Flashcards of Quiz-shows kan worden omgezet. Er zijn kaarten om willekeurige groepen te maken of activiteiten te mixen en matchen. Prestaties van studenten kunnen worden gevolgd met behulp van de Badge Tracker en de Certificate Quiz. Er zijn zelfs mogelijkheden die het woord voor je kunnen lezen.

Google Forms

Automastery

AutoMastery is een add-on voor Google Formulieren waarmee de Form-eigenaar opdrachten of toetsen kan sturen op basis van hun score op een Google-formulier. De eigenaar stelt een Expertniveau-score en een beginnersniveau-score in een Google-formulier in en stelt in welke link leerlingen via e-mail ontvangen met een toewijzing op basis van hun scores.

Ideaal om snel aan differentiatie te werken. Een leerling die het goed kan, krijgt moeilijkere opdrachten. Een leerling die nog extra hulp nodig heeft, krijgt gemakkelijkere opdrachten met instructiekaarten.

CheckItOut

CheckItOut is een geweldige add-on als je een formulier nodig hebt voor het in- en uitchecken van items. U kunt dit gebruiken voor werkapparatuur zoals chromebooks, laptops, beamers... Of je zou het kunnen gebruiken voor lesmateriaal zoals handboeken en vakspecifieke dvd's.

Het formulier toont duidelijk items die beschikbaar zijn voor het uitchecken en worden automatisch bijgewerkt als items worden gekozen. En wanneer het tijd is om een item te retourneren, kunt u leerkrachten/leerlingen het formulier laten gebruiken om het opnieuw te bekijken.

Choice Eliminator 2

Voor het verwijderen van antwoorden op vragen nadat ze zijn gekozen, kiest je best voor Choice Eliminator 2. Deze add-on is handig voor formulieren waar een beperkt aantal antwoorden toegelaten zijn. U kunt het bijvoorbeeld gebruiken voor inschrijven van middagsporten, oudercontacten, personeelsvergaderingen,...

Choice Eliminator 2 is alleen bedoeld voor licht gebruik en kan onbetrouwbaar zijn wanneer meerdere mensen tegelijkertijd dezelfde keuze maken. Gebruik het dropdown-type vragen in plaats van multiple choice voor een betere betrouwbaarheid.

FormLimiter

Een formulier vergeten af te sluiten wordt met FormLimiter verleden tijd. Met deze handige add-on kunt u formulierinzendingen stoppen op basis van een datum, nummer of ontvangen antwoorden. U kunt dit gebruiken voor inschrijvingen voor een workshop, personeelsvergadering, opdrachtenverdeling in de klas...

QR Code Maker

Deze eenvoudige add-on helpt u om direct een QR-code van de URL van uw formulier te genereren en vervolgens kunt u de QR-code in uw formulier als een afbeelding toevoegen. Door de QR-code te scannen, kunnen uw leerlingen uw formulier eenvoudig openen met hun mobiele apparaten.

Een leraar kan een QR-code toevoegen aan een online oefening in zijn Google Form, waarna alle studenten in de klas de QR-code kunnen scannen en het formulier tegelijkertijd kunnen openen.

Er bestaat ook een mogelijkheid om een QR-code te maken zonder Add-on. Je kan de instructievideo hieronder bekijken.

Bruikbare links