Ouders

Nieuwsbrieven

Voorleesweek - 10 voorleestips

1. Voorleesritueel – gezellig elke dag

Maak van het voorlezen een ritueel. Elke avond 20 minuten voorlezen voordat je kind gaat slapen bijvoorbeeld (als je kind dan tenminste niet té moe is om nog geconcentreerd te luisteren.) Pyjama aan, lekker knus bij elkaar zitten op een rustig plekje waar jullie niet gestoord kunnen worden. Dekentje en knuffels erbij, lekker samen een boekje lezen.

2. Samen naar de bieb

Welk boek moet je voorlezen? Dat hangt helemaal van de interesse en de ontwikkelingsfase

van het kind af. Het ene kind houdt van fantasierijke boeken, het andere heeft liever een onderwerp dat herkenbaarder is als potje plassen, zwemles of school. Veel kinderen houden van humor in boeken, dat maakt alles lichter. Ga samen naar de bieb en lees hier en daar een stukje. Jij kunt boeken voorstellen, maar als je kind geen interesse heeft houdt alles op.

3. Lees het boek eerst zelf even door

Lees zelf het boekje altijd eerst even snel door, of scan de inhoud, zodat je weet wat er gaat komen. Zodat je niet opeens met een verhaal zit dat helemaal (nog) niet bij je kind past.

Los van het onderwerp moet een goed voorleesboek aansprekend taalgebruik hebben, aangepast aan het niveau van het kind. Voel je ook vrij om je eigen taal te gebruiken als dat het verhaal beter te volgen maakt voor je kind. Je zult de enige ouder niet zijn die af en toe een saai stukje kort samenvat met eigen woorden, of het gruwelijke einde van de ouderwetse sprookjes net even wat minder heftig maakt. En dan is het handig als jij alvast weet waar het boek over gaat.

4. Herhaling is prima

Wil je kindje voor de zoveelste keer hetzelfde boek lezen? Net als dat hij keer op keer dezelfde video wil zien of hetzelfde torentje met blokjes bouwt is dat leerzaam. Herhaling is

goed voor het geheugen en om nieuwe informatie een plek te geven in het brein. Kinderen vinden het fijn om te weten wat er komt en maken graag het verhaal zelf af. Al is het misschien saai voor jou, hij gaat het verhaal steeds beter begrijpen, legt verbanden, heeft al voorpret als hij een grappig stukje ziet aankomen.

5. Houd het boek niet voor je hoofd

Het kind wil het boek (de plaatjes) zien, maar jou ook! Houd het boek dus niet voor je gezicht maar zorg dat het kind jou kan zien én mee kan kijken in het boek.

6. Gebruik stem en handen bij het voorlezen

Maak er geen saai monotoon betoog van maar breng wat variatie aan, lees zoals je praat. Leef je in in het verhaal. Je kunt eventueel stemmetjes voor de verschillende karakters gebruiken, maar dat hoeft niet perse. Het is wel belangrijk dat je de emoties goed overbrengt. Boos is ook écht boos, en verdrietig klinkt heel anders dan blij. Gebruik hier en daar handgebaren. Las korte stiltes in wanneer het heel spannend is…

7. Taal en verhaal nog beter begrijpen – interactie

Lees niet droog de tekst voor maar zorg dat je kind ook begrijpt waar het over gaat. Leg moeilijke woorden uit. En laat je kind meedenken over de verhaallijn. Geef je kind vooral de ruimte om vragen te stellen of zelf opmerkingen maken. Stop ook eens tussendoor om vragen te stellen (“Waarom zegt dat jongetje dat nu? Waarom zou hij nu zo boos zijn?”). Ook na afloop van een hoofdstuk bijvoorbeeld is het prima om even over het verhaal na te praten en je kind te laten meedenken. Hoe zou hij het aanpakken, wat zou er nu kunnen gebeuren? Dat stimuleert niet alleen de taalontwikkeling maar ook de fantasie en het inlevingsvermogen.

8. Laat je kind het verhaal navertellen

Als het verhaal is gelezen, laat je kind het dan nog eens aan iemand anders navertellen. Niet alleen goed voor het geheugen maar zo gaat hij het verhaal nog beter begrijpen.

9. Wissel eens af

Lees je vaak dezelfde soort boeken voor? Probeer ook af en toe eens iets anders uit. Laat je kind kennis maken met andere genres, informatieve boeken en gedichten, strips en tijdschriften.

10. Voorleesboeken

Er bestaan ook digitale voorleesboeken en apps of filmpjes. Dat is natuurlijk geen vervanging voor een gezellige moment met een echt persoon, maar als aanvulling daarop kan het wel heel handig zijn. Bijvoorbeeld in de auto op weg naar de vakantiebestemming, of op momenten dat er niemand beschikbaar is om voor te lezen.


BRUGFIGUREN

Hanne Demeurisse en Anje Huysentruyt, de brugfiguren voor alle gezinnen met kinderen die bij ons naar school komen.

Wat doet een brugfiguur? Zij willen een brug vormen tussen gezinnen die zich in een probleemsituatie bevinden en welzijnsorganisaties die deze gezinnen kunnen ondersteunen begeleiden. Heb je vragen over onbetaalde schoolfacturen, vrijetijdsbesteding, de opvoeding van je kind, huisvestiging, brieven die je niet begrijpt, .... dan kan je steeds bij hen terecht.

Zij zijn steeds bereikbaar via de school, de sociale dienst van het OCMW of per mail: ann.vanthournout@meulebeke.be / brugfiguurann@meulebeke.be , of per telefoon: 0499/886789.

Oudercomité

Op onze school is er een heel levendig oudercomité.

Maandelijks komen de leden samen om activiteiten te organiseren. Zo is er het bakje-troost op de eerste schooldag, de Rode-neuzentocht in februari en de kelderrestjes op de laatste schooldag.

Ook de kinderen worden af en toe verrast met iets lekkers.

Tijdens de kerstmarkt en het schoolfeest staan ze paraat om een handje toe te steken.

Bekijk zeker eens hun facebookpagina.

Heb je een vraag? Heb je een voorstel? Wil je lid worden van het oudercomité?

Via dit formulier kan je contact opnemen met onze voorzitter, Benedikt Vanstaen.

Blijf op de hoogte van onze gebeurtenissen in de kerk in Meulebeke.

Neem zeker een kijkje op hun website : Elisabet Pastorale eenheid Meulebeke

Hallo leerlingen van de Lagere School.doc.pdf

Gegevens CLB Trikant Tielt : Ouder EN kinderen kunnen contact opnemen via

Grote Hulststraat 55/1 www.clbchat.be/

8700 Tielt

051/42 66 42


Belangrijke documenten :