Energy Challenge

...

Waarover gaat het?

Verstandig omspringen met energie en dus aan energiebesparing doen, is gewoon van levensbelang voor onze samenleving.

Luminus engageert zich alvast voor de volle honderd procent door verschillende energieprojecten op te zetten. En een daarvan zal uw school meer dan interesseren: de Energy Challenge van Luminus.

Met de Energy Challenge kunnen de leerlingen bewust worden van de waarde van energie.

De Lumiball is een elektronische bal die de opgewekte energie meet wanneer kinderen er tegen trappen of ermee spelen. Door ermee te spelen, worden ze dus bewust van de waarde van energie en de inspanningen die nodig zijn om die te produceren.

En zoals de naam al doet vermoeden, is de Energy Challenge van Luminus ook een competitie. De energie die wordt opgewekt speelt daarin een centrale rol. Hoe meer de leerlingen met de bal spelen, hoe meer energie ze opwekken. De scholen met de meeste opgewekte energie winnen de Energy Challenge van Luminus.

Promotiefilmpjes:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=u2b8RzeEK1E

https://energy-challenge.be/nl/videos

...

Wat valt er te winnen?

De Energy Challenge van Luminus biedt een leuke, hedendaagse manier om kinderen spelenderwijs bewust te maken van het belang van energiebesparing.

Maar er is meer:

De school die de meeste energie opwekt, krijgt van Luminus een pakket producten en diensten om hun energie-impact te verlagen: zonnepanelen, een nieuwe verwarmingsketel, ...

Bovendien krijgen de jongens en meisjes van de winnende school de kans om samen met de Rode Duivels te voetballen. Onze nationale voetbalploeg staat immers 100% achter dit project. Wedden dat de leerlingen daar keihard voor gaan?

...

Hoe werkt het?

1. Systeem

De bal

De elektronische bal kan de kinetische energie inschatten die opgewekt wordt wanneer iemand er tegen trapt. Een digitale teller in de bal slaat die kinetische energie op sinds het begin van het spel. Bij elke trap wordt de kinetische energie herberekend en de teller bijgewerkt.

De sokkel

De gebruiker kan op elk moment de al verzamelde energie bekijken en een nieuwe oplaadperiode opstarten door op de resetknop te drukken.

2. De gemeten waarden

De bal berekent een schatting van de kinetische energie op basis van metingen van een versnellingsmeter. De waarden zijn af te lezen in kilowattuur (kWh).

3. Bluetooth-verbinding/uitschakeling

Zodra de bal binnen het bereik van de sokkel is (ongeveer 5 m), kan de gebruiker een Bluetooth-verbinding maken met de bal.

De bal verschijnt onder de naam "Energy Challenge".

4. Overdracht van opgenomen waarden van bal naar basis

Na het spelen moet de bal tussen 0 en 5 meter van de basis liggen om de opgeslagen energiewaarden te kunnen doorgeven. De verbinding is paswoordvrij en er is geen specifieke procedure nodig om een compatibel Bluetooth-apparaat te koppelen.

OPGELET:

De basis kan maar met één bal tegelijk verbonden zijn, zorg er dus voor dat er geen twee ballen en niet te veel apparaten met Bluetooth in de buurt zijn.

5. Stand-by en low power modus

Om de autonomie van de batterij te optimaliseren, gaat de bal tijdens de aansluiting op stand-by. De meetfunctie wordt dan gedeactiveerd. Het is dus belangrijk om de bal in de buurt van de basis te laten als er niet wordt gespeeld.

6. Reset voor een nieuwe wedstrijd

Voor de start van een nieuwe wedstrijd moet de bal worden losgekoppeld en opnieuw opgestart door op de resetknop te drukken.


...

Wat moet je doen als ... ?

Het internet op school uitvalt?

  • Geen zorgen, de gegevens blijven in de bal opgeslagen zolang als "verzending ok" niet op het schermpje van de sokkel verschijnt.

Je "verzending ok" niet op de sokkel ziet staan?

  • Dan ontkoppel je de kabels, wacht 10 seconden, sluit alles opnieuw aan en probeer je het opnieuw. Als het daarna nog steeds niet werkt, neem dan contact op via info@energy-challenge.be

Je het verzamelde energietotaal niet ziet?

  • De sokkel visualiseert de energie die verzameld werd tijdens het laatste speelmoment. Om te zien hoeveel energie in totaal werd verzameld en om het klassement te bekijken, ga je naar www.energy-challenge.be

Je jouw school niet vindt in het online klassement?

Je school een van de drie winnaars van de uitdaging is?

  • Een twintigtal leerlingen van elk van de 3 winnende scholen krijgen de kans om de Rode Duivels te ontmoeten. Maar dat is niet alles: de school die als eerste eindigt, wint het energiebudget t.w.v. € 20 000.


...


Scorebord

Hier kan je volgen hoe onze school het doet t.o.v. de andere deelnemende scholen.

Kijk snel!

Typ 'Drakenhof' in het zoekvenster.

https://energy-challenge.be/nl/scholen

De wedstrijd start officieel op 22/01.


...

Weetjes

...


Valse start v.d. Energy Challenge

Tijdens de testweek kwamen heel wat problemen aan de oppervlakte.

Op onze school werd een 'kit' van een andere school geleverd. Toen we contact namen met de school die op onze doos vermeld stond, bleek dat daar weer de kit van nog een andere school werd afgegeven ...

Bij het testen gingen ballen stuk of laadden niet op. Het lijkt ook niet zo vanzelfsprekend om de kabels in of uit te pluggen, of om de gegevens te resetten ...

Wellicht wordt de officiële start van de wedstrijd uitgesteld tot alle problemen zijn opgelost.

Hopelijk doen onze Rode Duivels - die het gezicht van de campagne zijn - het heel wat beter !


...

Uitgestelde start

Vorige week kwam ons team bij u langs voor de levering van de kit voor uw deelname aan de Energy Challenge. Wij hopen dat alles vlot is verlopen en dat u het materiaal goed heeft ontvangen.

Dankzij de feedback van diverse scholen hebben wij vastgesteld dat een aantal Lumiballs productiegebreken vertonen. Om de Energy Challenge vlot en eerlijk te laten verlopen, moeten wij deze problemen eerst oplossen.

Tijdens de week van 29 januari:

Het Energy Challenge Team zal alle deelnemende scholen bezoeken om een update te doen van de Lumiball, zijn sokkel en zijn werking. Een lid van het team komt tussen 8u en 16u naar uw school. Wij vragen u om bij afwezigheid de bal en sokkel gemakkelijk bereikbaar te maken, zodat de update vlot kan worden uitgevoerd.

5 februari:

De tellers worden op maandag 5 februari om 12u weer op nul gezet en de Energy Challenge gaat dan opnieuw van start, zodat elke school een eerlijke kans krijgt.

Wij wensen ons alvast te verontschuldigen voor het ongemak. Wij zijn bijzonder blij met uw inzet voor de Energy Challenge en hopen dat wij op uw enthousiasme kunnen blijven rekenen.

Veel succes iedereen!

Luminus Energy Challenge Team

...

Laatste berichten

In het verloop van de Energy Challenge hebben wij enkele technische problemen gehad, waarvoor wij een oplossing hebben proberen te vinden.

Jammer genoeg, en ondanks een plaatsbezoek van onze teams, zijn wij hier niet in geslaagd.

Wij kunnen de goede werking van de bal – wat noodzakelijk is voor een eerlijke wedstrijd – niet garanderen.

Bovendien hebben wij een veiligheidsprobleem vastgesteld bij 2 van de 230 ballen en willen wij uiteraard geen enkel risico nemen.

Daarom hebben wij, met spijt in het hart, beslist om de Energy Challenge in zijn huidige vorm stop te zetten.


Een cadeau boordevol energie om u te bedanken


Net als u vinden wij dit erg jammer.

Wij weten dat u zich met hart en ziel heeft ingezet voor deze wedstrijd, en wij zijn aangenaam verrast door de betrokkenheid van de vele scholen en hun leerlingen.

Om u te bedanken voor de geleverde energie en u de kans te geven om er nog heel wat extra te spenderen, komen wij binnenkort bij u terug met een verrassing: een set met sportmateriaal voor uw gymzaal.


De Energy Challenge gaat verder… onder een andere vorm


U heeft veel tijd geïnvesteerd in de Energy Challenge en energie besparen is zowel voor u als voor ons een belangrijke zaak.

Daarom gaan we samen verder om de energie-uitdaging aan te gaan met een grote online quiz.

Wij behouden de prijzen die oorspronkelijk waren voorzien, maar verzekeren deze keer dat élke deelnemer aan de quiz in de prijzen valt – naast het bovenvermelde cadeau.


Dit zijn de volgende stappen:

Vanaf vandaag en tot het einde van de week, zal het Energy Challenge team bij uw school langskomen om de bal en de sokkel op te pikken. Wij willen u alvast bedanken om de twee kabels van de sokkel los te koppelen.

Vóór 26 februari ontvangt u meer informatie over de levering van uw sportmateriaal.

Op 26 februari gaat de Energy Challenge opnieuw van start.

Uw Energy Challenge team.