Milieunieuws

&

Links

...

...

...


Gezien bij 'Fantastic Things'


Erg mooie en schattige beelden:

https://www.facebook.com/OfficialFantasticThings/videos/1509405942473294/


...

Gevolgen van de 'plastic soup'

Fotograaf knipt maag van albatros open en maakt deze verschrikkelijke beelden


https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/12/15/fotograaf-knipt-maag-van-albatros-open-en-maakt-deze-verschrikke/


...


De albatros, slachtoffer van onze weg-werp-wereld !


https://vimeo.com/218502282?ref=fb-share


...

...

...


Er leven nu op de wereld nog slechts 3 890 tijgers in het wild.https://www.facebook.com/WWF.be/videos/312558979241025/


https://tiger.wwf.be/nl/...

Graatmagere ijsbeer sleept zich voort met laatste krachten terwijl de dood om de hoek loert.

Het waren de meest huiveringwekkende beelden die hij ooit schoot, maar hij moest ze maken. Om de wereld te laten zien wat de klimaatopwarming teweeg kan brengen, zegt National Geographic-fotograaf Paul Nicklen. Hij filmde onlangs hoe een uitgehongerde ijsbeer in Canada zichzelf op drie poten voortsleepte, op zoek naar uitstel van de naderende dood.

Hartverscheurend zijn de beelden die Nicklen maakte toen hij met de dierenbeschermingsgroep Sea Legacy aankwam op de Canadese Baffin-eilanden, in het noorden van het land. Te zien is hoe een graatmagere ijsbeer zichzelf tergend langzaam voortsleept op zoek naar het broodnodige voedsel.

Het dier, vel over been, met loshangende vacht en met een poot die verlamd lijkt, zet zijn laatste krachten in om zichzelf op te tillen om tussen het materiaal van Inuït-vissers iets eetbaars terug te vinden. Tevergeefs, want na de zoektocht valt het dier uitgeput op de grond.

“Daar stonden we dan, te huilen terwijl we aan het filmen” waren, zegt Nicklen aan National Geographic. Hij is een ervaren natuurfotograaf die van het documenteren van ijsberen zijn levenswerk heeft gemaakt. Eerder al deelde hij beelden van dode ijsberen die geen voedsel meer konden vinden.

“Heb geen kilo’s voedsel bij”

Waarom hij niet tussenkwam, vroegen veel volgers hem nadat hij de beelden op zijn sociale media postte. “Ik dacht er uiteraard zelf ook aan, maar ik heb natuurlijk geen kalmeermiddel bij of tweehonderd kilo zeehondenvlees.” Volgens Nicklen zou het dier voeden zijn doodsstrijd bovendien alleen maar gerekt hebben en is het voederen van ijsberen verboden in Canada.

Nicklen wil de wereld naar eigen zeggen laten zien “hoe het eruitziet wanneer wetenschappers zeggen dat beren zullen uitsterven.” Op die manier is het dier toch niet voor niets gestorven. “Ze gaan omkomen door verhongering. Dit is hoe een uitgehongerde beer eruitziet.”

In verschillende studies zijn de negatieve gevolgen van de klimaatopwarming voor ijsberen en hun leefgebied al herhaaldelijk vastgelegd. Doordat het poolijs zich sneller terugtrekt, moeten de dieren elk jaar vroeger aan land gaan en kunnen ze niet opnieuw de zee op. Daardoor hebben ze telkens minder toegang tot eten en vergroot de kans dat ze verhongeren. Volgens het WWF zijn beren tegen het einde van de zomer telkens magerder.

Bekijk het 'niet zo fraaie' filmpje:

https://video.nationalgeographic.com/video/news/171207-polar-bear-starving-iceless-land-vin-spd?cmp=facebook_post


...

Plastic soep

Je dénkt misschien dat je van een leeg blikje of plastic flesje af bent als je het op straat gooit, maar dat is helemaal niet zo!

Veel zwerfafval (in Antwerpen alleen al 10 miljoen flesjes per jaar) komt na een tijdje in rivieren en kanalen terecht, waar het de hele tijd microplastic deeltjes verliest.

In de Schelde zitten er tot 48 600 van die deeltjes per kilo sediment! Vissen en garnalen eten dat gretig op en zo komt dat plastic na jaren gewoon op je bord terecht.

Volgens de Universiteit Gent eten we gemakkelijk 11 000 kleine stukjes plastic op per jaar.

Als we een beetje uitzoomen is het probleem nog veel groter.

In de oceanen drijven verschillende reusachtige vuilnisbelten, ook wel de plastic soup genoemd.

Het probleem is zo groot dat er in zelfs een VN-conferentie over gehouden werd.

Samengevat:

Zwerfvuil schaadt niet alleen het milieu, maar ook uw gezondheid.

Het goede nieuws?

We kunnen er wat aan doen. Produceer minder afval en kies voor meer recyclage en hergebruik.

Vind je het gemakkelijker gezegd dan gedaan?

Ga dan snel via de menubalk

---> Afvalbeheer ---> Recyclage

Bekijk ook eens hoe onze kleuters met plastic omgaan:

https://photos.app.goo.gl/WRxEtMnFauDRtBs92

...

Veerle Baetens steunt

Bos voor Iedereen

Hoeveel kinderen kennen nog de heerlijke geur van bos als het geregend heeft? Het liefst zou ik elke dag gaan wandelen in het bos. Bos geeft zuurstof. Bos maakt gelukkig.

Daarom hebben we het bos meer dan ooit nodig. En daarom steun ik de campagne Bos voor Iedereen o.a. met dit lied:

https://www.natuurpunt.be/actrice-veerle-baetens-regisseert-videoclip-voor-meer-bos?utm_medium=email&utm_campaign=Bos%20voor%20Iedereen%202017%20-%20oproep%20filmpje%20en%20doe%20gift%20-%20bosgids%20zonder%20donateurs%202017&utm_content=Bos%20voor%20Iedereen%202017%20-%20oproep%20filmpje%20en%20doe%20gift%20-%20bosgids%20zonder%20donateurs%202017+Version+A+CID_e5d2460da8b5f813940220b01e69e9fd&utm_source=Campaign%20Monitor&utm_term=Bekijk%20hier%20de%20video

...