Praksiskurser 2018 - Opsporing af udsatte børn og unge i almenområdet
I samarbejde med Socialstyrelsen præsenterer Seminarer.dk hermed ledige praksiskurser i 2018. Har du spørgsmål eller brug for hjælp vedr. opstart af praksiskurser så tøv endelig ikke med at kontakte Seminarer.dk. Du finder vores kontaktdata nederst på siden.
Formål
Formålet med praksiskurset er at styrke kommunens arbejde med systematisk og tidlig opsporing af børn og unge i mistrivsel.
- At medarbejderne får fælles sprog og fælles forståelse for, hvornår vanskeligheder skal afhjælpes i eget regi, hvornår problemstillingerne skal løftes ind i tværfagligt regi, og hvornår der skal sendes en underretning
- At opkvalificere underretninger
- At styrke det tværfaglige samarbejde
Udbytte:
- Viden om tegn på trivsel og mistrivsel, herunder træning i og dermed kompetencer til screening og opsporing af børn og unge med begyndende mistrivsel
- Viden om relevante støtte og handlemuligheder i forhold til arbejdet med tidlig indsats i kommunen
- Viden om de lovgivningsmæssige rammer for tidlig indsats, herunder særligt i forhold til det tværfaglige samarbejde
- Kendskab til de forskellige tværfaglige faggruppers kompetencer og lovgrundlag i arbejdet med potentielt og reelt udsatte familier, børn og unge
- Træning i - med afsæt i den valgte interventions- og opsporingsmetode – at beskrive en bekymring, så den bliver konkret og forståelig for andre faggrupper og ikke mindst forældrene
- Træning i tværfaglige grupper, så det bliver tydeligt, hvad de enkelte faggrupper kan byde ind med i forhold til arbejdet med vurdering af, hvorvidt et barn eller en ung er i mistrivsel og har behov for støtte
- Træning i tværsektorielt og tværfagligt samarbejde og sparring med udgangspunkt i en konkret case, hvor der afslutningsvist udarbejdes en skriftlig plan for den videre indsats.
Målet er, at kommunen efter endt kursusforløb er i stand til at udarbejde en plan for, hvordan arbejdet med opsporing, underretning og forløb skal struktureres og systematiseres i kommunen. Planen, der bygger på den viden medarbejderne har fået på kurset, skal fungere som et aktivt redskab for kommunens medarbejdere i forhold til tidlig opsporing og intervention og det koordinerede, tværfaglige og tværsektorielle samarbejde.
Praktisk om kurset
Praksiskurset består af 5 kursusdage og tilpasses den enkelte kommunens behov.
Målgruppe
Medarbejdere på det almene børneområde, herunder personalet i dagtilbud, skoler, SFO/fritidsklubber, sundhedsplejersker, dagplejere, PPR og myndighedssagsbehandlere fra myndighedsområdet.
Formøde
Ved rekvirering af kurset afholdes et indledende formøde, der har til formål at afdække ledelsesfokus, organisering og arbejdsmetoder samt særlige udfordringer, opmærksomhedspunkter/problemstillinger, eksisterende beredskab: Hvad virker? Hvad ønskes bevaret? Hvad virker ikke og hvorfor? Hvilket afsæt ønskes? Herunder at sikre:
- Medejerskab
- Ledelsesmæssig konsensus om forløb og målgruppe for kurset
- Klarhed over den organisatoriske ramme
- Ledelsesmæssig opbakning
- Opstilling af læringsmål og udarbejdelse af implementeringsplan med afsæt i kommunens tidligere bedste erfaringer med at få omsat viden til praksis
- At der er træffes beslutning om, hvem der er implementeringsansvarlig
Kursusopbygning
Der lægges vægt på at kurset opbygges over en række moduler med indlagt perioder til afprøvning-/omsætning i praksis. Hvor mange moduler aftales i samarbejde med kommunens ledelse, og indholdet vil blive tilpasset kommunens organisatoriske opbygning, eksisterende retningslinjer og standarder, videns- og erfaringsgrundlag og således tilrettelagt ud fra deres konkrete behov og valgte interventions- og opsporingsmetode (jf. nedenstående bud på opbygning)
Modul 1: Introduktion til centrale begreber, statistikker og forskningsresultater (evt. 1 dag)
Formålet med den indledende del af kurset er at give medarbejderne en fælles forståelse for centrale begreber i forhold til trivsel, opsporing af potentielt og reelt udsatte børn og unge, viden om forskning og gældende lovgivning på området, herunder særligt i forhold til det tværfaglige samarbejde, samt introduktion til den interventions- og opsporingsmetode, kommunen har valgt, at der skal arbejdes ud fra.
Modul 2: Træning i det valgte interventions- og opsporingsredskab (evt. 2 dage)
Afprøvning/omsætning i praksis (træningsperiode min. 4 uger) - Deltagerne indsender cases på noget, der lykkes og problemstillinger med afsæt i de to første moduler og kommunens valgte fokus - forud for sidste modul.
Modul 3: Træning i tværfagligt og tværsektorielt samarbejde og sparring (1½ dage)
Formålet med denne del af praksiskurset er at give medarbejderne mulighed for – med afsæt i kommunens egne cases – at træne tværfagligt og tværsektorielt samarbejde og sparring omkring tidlig opsporing og intervention. Formålet er her at styrke de forskellige faggruppers kendskab til hinandens roller, faggrænser og fagenes formåen.
Målet er, at deltagerne som afslutning på praksiskurset udarbejder en skriftlig plan på den pågældende case, så det er tydeligt, hvilken indsats, der er aftalt, og hvem der er ansvarlig for hvad.
Afprøvning/omsætning i praksis (træningsperiode - min. 3 uger) - Fokus på anvendelse af interventions- og opsporingsredskabet samt det tværfaglige og tværsektorielle samarbejde i praksis.
Implementeringstøtte
Som en del af praksiskurset tilbydes kommunen rådgivning og vejledning i forbindelse med udarbejdelsen af implementeringsplanen samt i forbindelse med implementering og omsætning af ny viden og eventuelle nye arbejdsgange og metoder i praksis. Udover rådgivningen kan der endvidere aftales et opfølgningsmøde efter endt praksiskursus, hvis kommunen oplever udfordringer i forbindelse med implementeringen af det lærte.
Sådan kontakter du Seminarer.dk for opstart af praksiskursus:
Anne-Katrine L. Mølgaard, Chefkonsulent, cand.scient.pol
Mobil: 21 49 96 48
Email: anne-katrine@seminarer.dk
Christina Berner Jensen, Specialkonsulent, certificeret coach
Mobil: 51 36 87 97
Email: christina@seminarer.dk