Practică pentru viitorul meu

Proiectul isi propune dezvoltarea aptitudinilor si competentelor profesionale pentru 181 elevi inmatriculati la Liceul Tehnologic "Tomsa Voda" Solca, Liceul Tehnologic "Stefan cel Mare" Cajvana si la Liceul Tehnologic "Nicanor Morosan" Pirtestii de Jos.


Obiectivul general al proiectului:

Obiectivul general al proiectului consta in dezvoltarea aptitudinilor si competentelor profesionale practice specifice pentru 181 elevi (din care cel putin 80% din mediul rural) inmatriculati in sistemul national de invatamant (invatamant profesional si lieal-ISCED 3, nivel de calificare 3 si 4), la Liceul Tehnologic "Tomsa Voda" Solca , ,Liceul Tehnologic ”Stefan cel Mare” Cajvana si Liceul Tehnologic "Nicanor Morosan" Pirtestii de Jos prin programe de invatare la locul de munca, pentru specializarile Ospatar (Chelner), Vanzator in unitati de alimentatie, Tehnician in gastronomie, Tehnician mecanic pentru intretinere si reparatii, Confectioner produse textile, Zidar, Pietrar, Tencuitor, Tehnician in turism si Timplar universal, calificari preponderent din sectoare cu potential competitiv si de specializare inteligenta,identificate conform SNC si SNCDI, in vederea insertiei viitoare pe piata muncii a cel putin 39 de elevi dintre acestia.


Obiectivele specifice ale proiectului:

1. Obiectivul Specific 1- Dezvoltarea si furnizarea de servicii integrate de orientare,consiliere profesionala in sprijinul tranzitiei de la scoala la viata activa pentru 181 de elevi,dintre care minim 136 (peste 75%) dobandesc o calificare, 39 (minim 21%) se angajeaza si 19 (peste 10%) isi continua studiile sau urmeaza alte cursuri de formare. Acestia vor beneficia de activitati de consiliere,orientare profesionala si indrumare cu experti competenti si cu o bogata experienta. Elevii vor fi astfel sprijiniti sa finalizeze studiile si apoi sa opteze pe baza competentelor si a propriilor nevoi pentru continuarea studiilor si/sau angajare.

2. Obiectivul Specific 2 - Participarea la programe de invatare la locul de munca performante,interactive si inovative,competitii profesionale , pentru 181 de elevi si angajarea a minim 39 (21%) dintre acestia ca urmare a finalizarii acestora. Se urmareste efectuarea de stagii practice la angajatori din judetul Suceava conform planurilor de invatamant aprobate pentru 181 de elevi cu specializarile specializarile spatar (Chelner), Vanzator in unitati de alimentatie, Tehnician in gastronomie, Tehnician mecanic pentru intretinere si reparatii, Confectioner produse textile, Zidar, Pietrar, Tencuitor, Tehnician in turism si Timplar universal, si organizarea de competitii profesionale pentru acestia.In plus,vor fi dezvoltate 4 medii de practica in cadrul unitatilor de invatamant astfel: 1 mediu pentru Ospatar (Chelner), Vanzator in unitati de alimentatie si Tehnician in gastronomie (Solca), 2 medii pentru Confectioner produse textile si Tehnician mecanic pentru intretinere si reparatii (Cajvana) si 1 mediu pentru Tehnician in turism (Pirtestii de Jos).

3. Obiectivul Specific 3 - Dezvoltarea de parteneriate intre unitatile de invatamant si partenerii de practica / potentiali angajatori pentru sustinerea si imbunatatirea procesului educational si in vederea facilitarii accesului pe piata muncii,inclusiv prin crearea unui sistem de informare coordonata,intre toate partile implicate (elevi, parinti, angajatori, unitati de invatamant). Se urmareste astfel imbunatatirea nivelului de informare,constientizare si intelegere a acestora privind oportunitatile oferite in cadrul proiectului,dar si in afara lui,precum si identificarea de solutii practice,viabile,inovative de imbunatatire permanenta a ofertei de stagii.