El 24 de febrer de 2022, la Federació Russa va iniciar una ofensiva militar contra Ucraïna. Des de l'inici del conflicte, més de 8 milions de persones, segons ACNUR, ja han sortit del país. La ciutadania pateix una crisi humanitària que ha deixat milers de persones sense les necessitats bàsiques cobertes.


Aquestes xifres se sumen a les prop de 90.000 persones refugiades i sol·licitants d'asil en els vuit anys de conflicte al Donbass que ha afectat 1,68 milions de persones.

"La forma més efectiva de canalitzar l'ajuda és fent aportacions econòmiques a les entitats que ja treballen sobre el terreny o en la defensa del dret d’asil. "

Davant la voluntat de la ciutadania de la nostra ciutat d'oferir suport a la població afectada pel conflicte, l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, en la línia que estableixen la majoria d'organitzacions internacionals, destaca que la forma més efectiva de canalitzar l'ajuda és fent aportacions econòmiques a les entitats que ja treballen sobre el terreny o en la defensa del dret d’asil.


Si vols col·laborar amb la població afectada per la guerra d'Ucraïna, aquestes organitzacions estan treballant sobre el terreny o en la defensa del dret d’asil i l’atenció de les persones refugiades. Pots clicar sobre cadascun dels enllaços per a conèixer les opcions per ajudar.

Guia bàsica d'acollida a persones nouvingudes a Sant Boi (català)

Guía básica de acogida a personas recién llegadas a Sant Boi (castellano)

Basic guide for newcomers to Sant Boi (English)

Загальне положення Для щойно прибулих громадян в Сант Бой де Льбрегат (ucraïnès)


Com puc col·laborar?

Actua

El passat dimecres 9 de març, a les 12h, es va convocar una concentració silenciosa de 5 minuts a la plaça de l’Ajuntament com a acte de solidaritat amb el poble ucraïnès

Des de la Federación Española de Municipis y Provincias van convocar per dimecres 9 de març, a les 12 hores un acte de solidaritat amb el poble ucraïnès consistent en una concentració silenciosa de cinc minuts davant de les portes dels ajuntaments.

L’Ajuntament de Sant Boi es va sumar a aquest acte de solidaritat amb el poble ucraïnès.

D'aquesta manera, els governs locals traslladen el seu suport i afecte a totes les persones que estan patint en aquests moments les conseqüències del conflicte bèl·lic desencadenat per la Federació Russa contra Ucraïna.


Més informació sobre la convocatòriaSigna la petició d'Amnistia Internacional per exigir la fi del conflicte


Amnistia Internacional ha iniciat una campanya de recollida de firmes per exigir al Ministeri de Defensa de la Federació Russa que posi fi a l'agressió a Ucraïna.


Més informació sobre la campanya

Campanyes econòmiques

Fons Català de Cooperació al Desenvolupament

Pots col·laborar en la campanya del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament a la que l’Ajuntament de Sant Boi ja ha donat suport econòmic. En aquest cas, s’han habilitat diversos comptes corrents per canalitzar les aportacions. A l’enllaç trobareu els números IBAN on es poden fer les aportacions.

Totes les aportacions rebudes formaran part d’un fons comú que es destinaran a les necessitats identificades i a les peticions realitzades per organitzacions humanitàries o per municipis implicats als països veïns o a la mateixa Ucraïna.


Creu Roja

Des de Creu Roja també s’ha habilitat diversos canals per centralitzar les aportacions a la campanya, als següents comptes corrents o a través de SMS:

Comptes Bancaris

SANTANDER: ES44 0049 0001 5321 1002 2225

BBVA: ES92 0182 2370 4600 1002 2227

CAIXABANK: ES28 2100 0600 8502 0196 0066

SABADELL: ES31 0081 5232 2800 0108 4716

BANKINTER: ES75 0128 0010 9701 0012 1395

B.COOPERATIVO: ES86 0198 0500 8020 2205 3421

TRIODOS: ES18 1491 0001 2130 0008 9598

BIZUM

SANTANDER: 33512

BBVA: 33467

CAIXABANK: 04057

SABADELL: 04048

BANKINTER: 00087

B.COOPERATIVO: 02727

SMS

Envia UCRANIA al 28092 dona 1,20€

Envia UCRANIA al 38088 dona 3,00€

Envia UCRANIA al 38092 dona 6,00€Comitè Català per als Refugiats, Catalunya amb ACNUR


Protecció: ACNUR presta serveis d'assistència jurídica, suport psicosocial i gestió de casos, posant en contacte a les persones amb els serveis públics.


Articles d’emergència: L'Agència proporciona articles no alimentaris i presta assistència a persones amb necessitats específiques.


Refugi: ACNUR ajuda a la reconstrucció de les cases danyades pel conflicte, lliura kits de reparació de refugis d'emergència i du a terme reparacions a petita escala de la infraestructura social.Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat


CCAR treballa en l’atenció integral de les persones refugiades i migrades d’ençà que arriben a l’estat espanyol. Acompanyen aquestes persones amb els objectius de promoure el seu desenvolupament integral i que puguin assolir una inclusió social plena, una ciutadania de ple dret. Gestionen diversos pisos d’acollida, els acompanyen en la cerca de feina, habitatge, per fer tràmits administratius (empadronament, inscripció d’infants en escoles) i jurídics (sol·licituds d’asil, tramitació d’expedients, assessorament legal i altres).


Associació Catalana per la Pau (ACP) i Fundació Pau i Solidaritat de CCOO


Davant la situació que es viu a Ucraïna, des de l'ACP i conjuntament amb la Fundació Pau i Solidaritat de CCOO, inicien una campanya d’emergència orientada a recaptar fons per atendre les víctimes, amb especial atenció a aquelles persones en situació de vulnerabilitat, com poden ser infants, joves i dones.


La campanya es destinarà a, proporcionar assistència humanitària immediata a la gent que està arribant a les zones frontereres, garantir l’accés als serveis bàsics de salut i assegurar el dret a l’alimentació i a l’aigua. Els donatius d'aquesta campanya es poden fer:

 • A través de la web de l'ACP

 • Bizum, amb el codi identificador 04773

 • Transferència bancària al compte ES76 2100 3200 9522 0123 3743

A banda de les aportacions voluntàries que ens arribin, l’Associació Catalana per la Pau aportarà a la campanya 10.000 euros provinents del seu Fons d’Emergències.

Juan Ciudad - Sant Joan de Déu

L'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu llança una campanya per a sol·licitar ajuda urgent i col·laborar amb la missió al centre de Sant Joan de Déu situat a la ciutat de Drohobych, a Ucraïna, i els altres 5 centres que tenen a Polònia.

La campanya es destina a oferir els recursos sociosanitària i de primera necessitat a les persones que arriben als centres de l'entitat.


Més organitzacions amb les que col·laborar:

Pots trobar més ONG’s amb les que col·laborar a: Conflicte a Ucraïna. Cooperació catalana (gencat.cat)

____________________________________________________________

L'esport santboià, amb Ucraïna! 3.294 € recaptats que ja s'han lliurat a Creu Roja

Del 26 de març al 3 d'abril, les entitats esportives de Sant Boi, amb la col·laboració de l'Ajuntament, han participat en una campanya per recaptar fons en solidaritat amb la població víctima del conflicte armat a Ucraïna.

A les competicions dels caps de setmana i als entrenaments s'han instal·lat les urnes on s'han recollit els donatius. En total s'han recaptat 3.294 € que s'han aportat a la campanya de Creu Roja en suport a Ucraïna.

D'acord amb el criteri de la majoria d'organitzacions internacionals, l'Ajuntament de Sant Boi considera que la forma més efectiva de canalitzar l'ajuda solidària per a la població víctima del conflicte és fer aportacions econòmiques a les organitzacions que ja treballen sobre el terreny o en la defensa del dret d'asil.

Campanyes de recollida de material

Seguint les recomanacions que ha fet el Govern de Catalunya (Conflicte a Ucraïna. Cooperació catalana - gencat.cat) i les entitats especialitzades en l’ajuda humanitària i d’emergència, des de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat pensem que són més efectives les aportacions econòmiques perquè les entitats especialitzades puguin adquirir els materials necessaris adequats a cada circumstància.

Tot i així, des de l’Ajuntament hem donat suport a la iniciativa que ha coordinat l’Associació de Voluntariat de Protecció Civil de Sant Boi de Llobregat els dies 3, 4 i 5 de març (en horari de matí i tarda) per recollir aliments, productes d’higiene personal i materials de primers auxilis adreçats a la població víctima del conflicte armat d’Ucraïna.

Entre els dos estands ubicats a la plaça Catalunya i a la plaça de la República (Mercat de la Muntanyeta), s’han recollit 11.950 kg de productes, distribuïts de la següent manera:

 • 10.150 Kg d'aliments.

 • 600 Kg de material d'higiene.

 • 500 Kg de bolquers.

 • 400 Kg de roba.

 • 300 Kg de material sanitari i medicaments.

Ja s'han realitzat 3 viatges al magatzem logístic a Sant Fost de Campcentelles per traslladar tot el material, després d'haver estat revisat, classificat i empaquetat, especialment el material sanitari i medicaments que s'han revisat per personal amb formació sanitària.

L’Associació de Protecció Civil de Sant Boi, mitjançant la Coordinadora Operativa d’Associacions de Voluntariat de Protecció Civil de Catalunya Civil s’està coordinant amb el Consolat d’Ucraïna a Barcelona per l’enviament del material recollit a la frontera de Polònia i Ucraïna.

Acolliment

Curs de transició als estudis universitaris - Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona

La Fundació Solidaritat UB inicia el “Curs de transició als estudis universitaris – Edició Ucraïna”, un curs gratuït oficial d’extensió universitària per a estudiants ucraïnesos que vulguin continuar els seus estudis a la Universitat de Barcelona el proper curs acadèmic. El curs disposa de 15 places per a estudiants universitaris en situació de refugi a causa de la guerra iniciada a Ucraïna el 24 de febrer de 2022 i es basarà en l’aprenentatge de la llengua catalana i castellana, amb l’objectiu d’assolit el nivell B2, amb formacions complementàries sobre entorn sociocultural i Drets Humans.

El curs es portarà a terme des del 2 de maig fins el 30 de setembre de 2022, amb 15 dies de descans a l'agost, de dilluns a divendres, de 10h a 13h i de 16h a 19h, a la Facultat d'Informació i Mitjans Audiovisuals (Sants). Caldrà assistir a un mínim del 80% d’hores lectives.

Divendres 29 d’abril, hi haurà una sessió informativa prèvia a l'inici del curs per a les persones seleccionades, per tal d'explicar-los què poden esperar del curs, com és el procediment per demanar l'accés als estudis de la UB, com demanar una beca general, etc.

Tota la informació i inscripcions al següent enllaç (disponible en català, anglès i ucraïnès).


____________________________________________________________

Família necessita família: programa d’acollida de famílies d’Ucraïna

La Fundació Marianao ha estat seleccionada per esdevenir oficina territorial d'aquest programa d'acollida impulsat per la Fundació “la Caixa” en col·laboració amb el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

Com funcionarà el programa d’acollida

A cadascuna de les províncies on s'implementa s’han constituït oficines territorials que treballaran per establir una xarxa de famílies acollidores que acullin a les seves llars les famílies que arribin a l’estat espanyol.

Una de les oficines territorials de la província de Barcelona serà la Fundació Marianao, des de la qual un equip de professionals especialistes en intervenció familiar avaluarà i determinarà la idoneïtat de les famílies interessades a acollir i les posarà en xarxa amb els dispositius oficials de primera acollida que les connectarà amb famílies refugiades procedents d’Ucraïna.

El programa també ha creat un servei de línia telefònica gratuïta per informar a les famílies interessades a acollir

Si vols acollir una família, trobaràs tota la informació del programa al següent enllaç.


____________________________________________________________

El departament de Drets Socials ha aprovat un circuït d’urgència per l’acolliment familiar de nens i nenes i adolescents ucraïnesos que arriben sols a Catalunya i no tenen tutors legals al país (gencat.cat).

Amb aquest circuit d’emergència extraordinari el Govern vol donar resposta a un fenomen concret per donar seguretat als menors d’edat que arriben i també a les famílies que els acullen. És molt important seguir els circuits establerts per garantir la seguretat de les persones acollides.

A continuació recollim la infografia amb les indicacions de la Generalitat sobre què cal fer si heu acollit un infant d’Ucraïna sense tutors legals o teniu previst que arribi sol a Catalunya:

Infografia Acolliment d’infants i adolescents d’Ucraïna sense tutors legals

Per a més informació sobre l'acolliment familiar podeu trobar tota la informació al següent enllaç.

També recollim les recomanacions de Lafede.cat amb algunes respostes a preguntes clau: recomanacions acollida

Mentoria

Sessió informativa sobre el programa de mentoria a persones refugiades

Divendres 25 de març , 18 h a l'equipament l'Olivera.

Informació i Programa

Què fa l'Ajuntament?


 • Suport a les mobilitzacions contra la guerra i de solidaritat amb les víctimes del conflicte

35 dies de guerra. El passat 30 de març es va celebrar la taula rodona amb representats de les principals organitzacions i societat civil per comprendre les claus de la situació actual a Ucraïna

El 24 de febrer de 2022, la Federació Russa va iniciar una ofensiva militar contra Ucraïna, fent que fins ara més de 3,5 milions de persones s'hagin vist obligades a desplaçar-se per fugir de la guerra. Després de cinc setmanes des de l'inici del conflicte, es va organitzar una taula rodona amb els representants de les principals organitzacions i societat civil que coordinen els processos d'acollida i col·laboració sobre el terreny.

L'acte va comptar amb la participació de:

 • Victòria Planas. Responsable de l'àrea d’Emergència, Refugi i Unitat d’Avaluació del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament

 • Jorge Jarillo. Director en funcions de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat (CCAR)

 • Joan García. Membre del comitè provincial de Creu Roja Barcelona

 • Lyudmyla Eherasimova. Membre de la comunitat ucraïnesa de Sant Boi

Què fer si necessito informació sobre protecció internacional i dret d'asil?

PIO (Punt d’Informació i Orientació sobre protecció internacional)


Si coneixes alguna persona migrada o refugiada que necessiti assessorament i no sàpiga on recórrer, pots compartir la informació del PIO, de la Comissió Catalana d'Ajuda al refugiat (CCAR).


El PIO és un servei d’atenció personalitzada que s’ofereix informació i orientació sobre protecció internacional i dret d’asil, adreçada principalment a persones i famílies que volen sol·licitar l’asil, persones que estan pendents d’entrar al Programa Estatal d’Acollida o n’han quedat excloses, o persones que es troben en situació d’irregularitat perquè se’ls ha denegat l’asil.


Tenen una oficina a Sant Boi, i es pot contactar per demanar cita prèvia a:


 • Mail per demanar cita prèvia: pio.santboi@ccar-cear.org

 • Telèfon: 93 628 97 60

 • Horari: Dimecres de 10h a 13:30h

 • Carrer Frederic Mistral 2, Sant Boi de Llobregat


Pots trobar tota la informació del PIO a www.santboi.cat

Informació sobre l'aplicació de la directiva de protecció temporal de la UE


El passat 3 de març, el Consell de la Unió Europea, a proposta de la Comissió, va donar llum verda a l’activació de la Directiva 2001/55/CE que permetrà posar en marxa un sistema per atorgar de forma automàtica el DRET DE PROTECCIÓ TEMPORAL als ciutadans ucraïnesos.


Aquesta protecció temporal habilitarà els beneficiaris a romandre en el territori de la Unió Europea, alhora que obliga als Estats Membres a garantir-los els drets bàsics durant un any, que podrà ser prorrogat en cas de que persisteixi la situació impeditiva de tornar al seu país i sens perjudici que paral·lelament es puguin acudir a les vies ordinàries de sol·licitud d’asil.


En el cas de l’Estat espanyol, alguns dels drets que comporta el fet de ser beneficiari de protecció temporal són:


 • Llibertat de circulació i residència per tot el territori Espanyol, amb possibles mesures cautelars previstes a la Llei Orgànica 4/2000 i a la Llei 12/2009.

 • Autorització de residència, amb possibles renovacions anuals.

 • Acollida al territori nacional.

 • Autorització per a treballar.

 • Ajudes socials.

 • Reagrupament familiar.

 • Sol·licitud d’asil: paral·lelament a la protecció temporal, el beneficiari podrà sol·licitar la protecció internacional en virtut dels termes establerts en la Llei 12/2009, de 30 d’octubre, reguladora del dret d’asil i de la protecció subsidiària.


Pots consultar tota la informació de la directiva al següent document.

També pots consultar la informació sobre la protecció temporal al següent document.

"Si tens qualsevol dubte sobre les diferents vies de col·laboració o accions impulsades des de l’Ajuntament pots escriure un correu a: sensibilitzaciocooperacio@santboi.cat "

Altres informacions

Restabliment de contacte amb familiars

Davant la situació en la qual es troben moltes persones que intenten posar-se en contacte amb familiars, Creu Roja ha habilitat diferents canals per traslladar la informació, i ha habilitat el formulari que facilitem a continuació.

Informació a disposició de la comunitat ucraïnesa a Espanya

Correu electrònic: busquedas@cruzroja.es

Telèfon: + 34 678 443834

Telèfon: 900 221122


Les persones amb familiars residents a Ucraïna poden contactar amb el consolat corresponent a la nacionalitat de les persones a les quals es busca.


En el cas de nacionalitat ucraïnesa o amb residència legal a Ucraïna, les dades de contacte són:


Ambaixada d’Ucraïna a Madrid

Telèfon: +34 917 489360

Correu electrònic: emb_es@mfa.gov.ua

Consolat d’Ucraïna a Madrid

Telèfon: +34 91 7489378


Consolat d’Ucraïna a Barcelona

Telèfon: +34 93 4028956


En el cas de persones amb nacionalitat espanyola:


Emergències consulars (Ministeri d’Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació Internacional)

Telèfon: + 34 91 0001249


Aquest és el formulari habilitat per la recerca de familiars: FORMULARI

Criteris per l'enviament de medicaments

Com explica l’ONGD Farmamundi, es recomana a la ciudadania NO fer recollides de medicaments. Les donacions han de respectar sempre les necessitats del país receptor. No podem enviar el que volem, sinó el que es necessita. En situacions d'emergència, crisi o de pandèmia, com l'actual per Covid-19 o aquesta de guerra a Ucraïna, es genera una resposta solidària per part de la ciutadania que cal saber canalitzar de la forma adequada per a una bona i correcta gestió dels recursos.

Per aquest motiu, es recomana canalitzar les aportacions de medicaments a través de canals i organitzacions especialitzades.

En aquest cas, compartim les recomanacions de Farmamundi:

 1. Les donacions de medicaments han d'estar basades en les necessitats expressades per l'entitat receptora, i d'acord amb les necessitats del país que els rep.

 2. Els medicaments han d'estar aprovats al país receptor per al seu ús clínic i han de figurar en la llista nacional de medicaments essencials. Han de provenir d'una font fidedigna i ajustar-se a les normes de qualitat, tant del país donant, com del país receptor.

 3. Les donacions de medicaments no poden incloure aquells que hagin sortit del circuit farmacèutic.

 4. Els medicaments han de tenir una data de caducitat superior als quinze mesos i estar etiquetats en un idioma fàcilment comprensible pels professionals de salut del país.

 5. Els enviaments de medicaments han de complir amb la reglamentació internacional de transport de mercaderies i han d'anar acompanyats de la corresponent autorització d'exportació emesa per l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS).

La ONGD Farmamundi, com a distribuïdora d’ajuda humanitària sense ànim de lucre, acreditat per la Direcció General d’Operacions d’Ajuda Humanitària de la Unió Europea (ECHO per les seves sigles en anglès), i entitat proveïdora de medicaments i material sanitari a l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), ha participat en el primer enviament humanitari realitzat a Ucraïna per part del Ministeri de Relacions Exteriors i Cooperació, a través de l’Oficina d’Acció Humanitària i Emergències de la AECID.

Amb l’objectiu de continuar donant suport a la població víctima del conflicte armat a Ucraïna, des de Farmamundi posen a la disposició de tota la ciutadania el següent número de compte per al desenvolupament d’accions humanitàries, incloent el subministrament de medicaments i material sanitari:

 • BANKINTER ES36-0128-7632-7701-0001-2607


Recursos:

Davant la situació creada per la guerra a Ucraïna, us detallem alguns dels recursos i activitats sobre pau i refugi que podeu utilitzar des de les escoles i centres d’educació no formal, que ja oferim des de la Unitat de Cooperació, Solidaritat i Pau de l'ajuntament durant el curs escolar.

La Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat publica una guia que detalla les diverses vies de protecció per a la població ucraïnesa desplaçada.

Des d'UNICEF han elaborat una guia amb 10 qüestions que donen resposta a algunes inquietuds i preguntes que poden sorgir davant la situació que es viu a Ucraïna.

Amnistia Internacional fa públiques les peticions als organismes internacionals per protegir els drets humans de la població afectada pel conflicte armat.

La Coordinadora d'ONG Solidàries explica com, en situacions d’emergència humanitària, s'activa ràpidament la solidaritat ciutadana. L'article recull com evitar els impactes negatius d'algunes iniciatives de recollida de material i aliments, i ofereix una sèrie de recomanacions per a una contribució positiva.

Enviament material.mp4

Font: "Quina és la millor manera d'ajudar Ucraïna? Recomanacions per canalitzar la solidaritat". TV3. Accedeix a la notícia (04/03/22)

L'Institut Català Internacional per la Pau ofereix un recull d’articles i textos d’opinió amb perspectiva pacifista.