verbouwing meergezinswoning

Wijgmaal

fase: opgeleverd

‘Parochiecentrum ‘De Familiekring’ zag het licht in Wijgmaal in 1956. Een welgekozen naam, zou later blijken. Na jarenlang dienst gedaan te hebben als feestruimte, café en vergaderzaal, sloot het centrum haar deuren en maakte plaats voor een gezin en architectuurbureau.

Elk decennium weer toonde De Familiekring haar flexibiliteit. Ruimtes vormden zich jaar na jaar moeiteloos om tot slaapkamers, bureaus, livings, keukens en bibliotheken. De strakke, modernistische vormgeving kent een zekere overmaat en laat een veelzijdig ruimtegebruik toe.

Om het gebouw de 21ste eeuw binnen te loodsen was een grondige technische en functionele update vereist. Van luxe gezinswoning werd De Familiekring getransformeerd tot meergezinswoning met collectieve tuin.

Eén woning werden er drie. Deze transitie ging bovendien gepaard met een drastische verbetering van de energieprestatie. Ten eerste wordt het verbruik nu gedeeld door 3 woonunits. Verder beperkt de nieuwe isolerende schil fors het warmteverlies. De verwarmingsinstallatie in de kelder is bovendien zo uitgewerkt dat de omschakeling naar een hernieuwbare energiebron vlot mogelijk wordt door slechts één toestel te vervangen voor verwarming en warm water.

De Familiekring is geen nieuwe creatie, maar een circulair gebouw dat zich klaarmaakt voor een volgende gebruiksepisode. En de architect, die is in een dergelijk project eerder begeleider dan creator..