Coeducació


Maruta i Tutticonfetti ens proposa una dona cèlebre per a cada mes de l'any.


Marta Colomer - també coneguda com Maruta - va crear el 2012 la marca Tutticonfetti, basa en il·lustracions formades per personatges senzills d'una gamma cromàtica limitada. Pots imprimir-te el calendari clicant a l'enllaç de la il·lustració.

La primera vegada

Com reaccionaries si et preguntessinj per la primera vegada del teu fill? I de la teva filla? Pares reals responen espontàniament aquesta pregunta en un vídeo que convida a reflexionar sobre la igualtat de gènere, creat per URUFARMA

Versió en castellà del vídeo del Consell d'Europa per divulgar la Recomanació per prevenir i combatre el sexisme

Escoles feministes

EscolesFeministes_Num1_Revista.pdf

Núm. 1 de la Revista Vers les escoles feministes (novembre 2019)

Inclou articles molt interessants adreçats al professorat al voltant de la qüestió del patriarcat; per què el currículum obligatori ha d'incloure l'educació afectiva o sexual o un test per reflexionar sobre el tractament de la diversitat funcional al centre.

EscolesFeministes_Num2_Revista.pdf

Núm. 2 de la Revista Vers les escoles feministes (abril/maig 2020)

Inclou articles molt interessants com "Lliçons del coronavirus per educar per la vida"; "Remuntar el 7%. Ciències Socials, llibres de text i androcentrisme"; "De l'absència de filòsofes"; "El meu fill tindrà autisme i em farà millor persona", entre d'altres.

Una vida en igualtat

comocompartirlavidaenigualdad.pdf

Cómo compartir la vida en igualdad.

Guía práctica para chicos y chicas

Ni ogros ni princesas, guia para el profesorado.pdf

Ni ogros ni princesas.

Guia per a l'educacio afectivo sexual l'ESO

A una nena li agrada un nen, però el nen no es fixa en ella, no la mira. Què pot fer? Els seus amics li aconsellen de tot: que es tregui les cues, les ulleres, el somriure, les pigues, les ales, que no sigui tan xerraire. El nen per fi s'ha fixat en ella, però, amb tant treure's coses, fins i tot han marxat els ocells del seu cap. I la nena se n'adona que ja no és ella i decideix recuperar les seves cues, les ulleres, el seu somriure, les seves pigues, les seves ales, les seves paraules...

guia-usllenguatgenosexista-cat

Tabú. Tu tries què t'hi jugues!

RECURS PER ANOMENAR, ASSENYALAR I VISIBILITZAR LA VIOLÈNCIA SEXUAL

TABÚ. Tu tries què t’hi jugues! pretén ser una eina que ens permeti posar nom a allò que sí que existeix, deixar d’amagar-ho i poder fer front a aquelles violències que, pel fet de ser quotidianes, s’han naturalitzat.

És un joc per parlar-ne i construir nous imaginaris socials de referència, on puguem acompanyar els nois i les noies a sentir-se lliures en la seva manera de ser i en la seva manera d’estimar i relacionar-se. Perquè és cabdal per construir una societat més justa i igualitària abordar les violències sexuals des de la prevenció.

Com funciona?

TABÚ parteix de quatre murals que es disposen per l’espai educatiu i que son la porta d’entrada, mitjançant un codi QR, als tres recorreguts virtuals que cada jove haurà de resoldre amb un dispositiu mòbil. Els tres itineraris aprofundeixen sobre els continguts temàtics del sexpreading, els límits i el consentiment, i l’assetjament i la cosificació del cos de les dones.

Al final de cada recorregut i en funció de les respostes que hagin pres, hauran de fer una activitat grupal que compartiran amb la resta de companys i companyes, i que facilitarà la dinamització i la reflexió sobre els continguts en les diverses sessions programades.

La dinamització del joc es desenvolupa amb el suport d’una guia tècnica per a professionals que proposa la metodologia i aporta els coneixements per desenvolupar els continguts de treball.

La mente en pañales

En aquest vídeo podem observar les diferents reaccions que tenen persones adultes, davant d'un nadó depenent del color de la roba que porta.

"Educar és coeducar", d'Amparo Tomé

Amparo.tome_educar_coeducar.pdf

La seva activitat investigadora a la Universitat Autònoma de Barcelona s’ha centrat en temes de Gènere i Educació a nivell nacional i internacional (1992-2000). També ha estat directora de la publicació Cuadernos para la Coeducación de l’Institut de Ciències de l’Educació de la UAB (1992-2002), i del Projecte d’Educació en Valors a l’institut d’Educació de l‘Ajuntament de Barcelona (2000-2003).


Ha treballat com a assessora en temes de coeducació per a diversos governs autonòmics. Algunes de les seves publicacions són:

  • Mujer y Educación: Educar para la Igualdad, educar desde la diferencia. Grao 2002 (A)

  • Contra el sexismo. Coeducación y democracia en la escuela. Madrid, Síntesis, 2003

  • Los chicos también lloran. Barcelona, Paidós 2004

  • Balones fuera. Reconstruir los espacios desde fuera de la educación. Octaedro, 2007. Amb Marina Subirats

INSTITUT CATALÀ DE LES DONES

L'Institut Català de les Dones és l'organisme del Govern de la Generalitat de Catalunya, adscrit al Departament de la Presidència, que dissenya, impulsa, coordina i avalua les polítiques per a l'equitat de gènere que desenvolupa l'Administració de la Generalitat, a partir de les competències exclusives que atorga l'Estatut d'Autonomia de Catalunya.

L'Institut Català de les Dones té les competències que li atorga la Llei 11/1989, de 10 de juliol, de creació de l'Institut Català de la Dones, modificades per la Llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista i la Llei 17/2015, del 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes.

http://dones.gencat.cat/ca/institut/que_es_icd/


Contes per pensar

La cenicienta que no quería comer perdices

Las princesas también se tiran pedos

El Príncipe Ceniciento

La peluca de Luca

Lalo, el príncipe Rosa

Super Lola

Guia-de-contes-i-novelles-per-la-igualtat- de-gènere-i-la-violència-zero-Fundesplai_2

Aquesta guia s'emmarca dins la proposta educativa enCORatja't de Fundesplai, una proposta per a la igualtat de gpenere i la violència zero.

Contes i novel·les de 3 a 18 anys





Quina imatge tenim de les professions?

Pam a pam, coeduquem

vm_pam_a_pam_coeduquem.pdf

Quadern pedagògic per treballar la coeducació al CFGS Educació Infantil

El material que teniu a les mans, fruit de la coordinació entre l’Institut Català de les Dones i el Departament d’Ensenyament, és una eina pedagògica adreçada principalment al professorat del cicle formatiu de grau superior (CFGS) en Educació infantil amb la voluntat d’oferir un fonament teòric i recursos didàctics per formar en intervenció educativa igualitària amb infants.

FORMACIÓ I ACOMPANYAMENT

TRANSFORMACIÓ DELS PATIS

ACTIVITATS DE SENSIBILITZACIÓ

RECERCA I DIVULGACIÓ

ASSESSORAMENT I CONSULTORIA

Coeducació i Igualtat de gènere

Pàgina del Departament d'Educació sobre Coeducació i Igualtat de gènere amb diferents apartats:

  • Recursos

  • Experiències

  • Formació

  • Normativa

  • Bibliografia

  • Per saber-ne més

  • Protocols

La guia 'Desaprenent. Una mirada feminista a l'etapa de secundària' es va presentar la passada setmana a la comunitat educativa en una taula rodona al Centre LGTBI de Barcelona, amb la participació de part dels seus autors: Aida Rivas Moreno, Xavi Cela Bertran i Marta Sales Romero, de les cooperatives Coeducacció i Candela; i de representats del Districte -impulsor de la guia-, com el conseller del Districte Eduard Corbella. Finalment, el sociòleg Lucas Platero Méndez va impartir una conferència sobre els rols de gènere en aquesta etapa educativa.

guia_desaprenent.pdf
Guia-Camins.pdf

La Guia que tens a les mans neix del projecte Camins, trajectòries d’èxit educatiu amb perspectiva intercultural i de gènere, impulsat pel Centre d’Estudis Interdisciplinaris de Gènere i amb la participació dels grups de recerca GETLIHC, GREUV i TRACTE de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.

El sistema sexe-gènere, l’origen geogràfic, cultural i religiós i la configuració del sistema educatiu són 3 eixos de diferenciació que tenen un pes rellevant en l’estructura social de les nostres societats. Aquests eixos no sempre funcionen o es manifesten de la mateixa manera. Però considerem que les experiències i els aprenentatges de les noies del projecte Camins poden ajudar-nos a pensar com aquests eixos estan prenent forma als nostres contextos educatius i quines experiències de des/igualtat estan generant.

Com pot contribuir la coeducació a la millora educativa?

01/10/2018

Malgrat els avenços aconseguits amb la (quasi) universalització de l’escola mixta i l’accés a l’escolarització de les noies en totes les etapes educatives, el sistema educatiu segueix perpetuant rols i estereotips de gènere no igualitaris. Davant la insuficient capacitat de l’escola mixta per modificar aquests models, profundament travats en la societat, la coeducació va aparèixer com un pas més en la finalitat de generar un canvi cultural: una nova manera d’educar en el desenvolupament integral de les persones, al marge d’estereotips i rols de gènere, i que condueixi a unes relacions més igualitàries entre nois i noies.

Fa uns anys, Daniel Gabarró hi aportava una nova perspectiva: la coeducació podia ser una solució inesperada per al fracàs escolar. A més de construir unes relacions més igualitàries, educar des d’altres models de masculinitat milloraria la relació dels nois amb l’escolaritat i reduiria les seves quotes de fracàs i abandonament escolar, ara per ara superiors a les de les noies. La coeducació, per tant, també podria resoldre reptes educatius.

Els centres escolars, motors de la igualtat de gènere

Des de la coeducació s’ha considerat que el sistema educatiu és el recurs socialitzador amb més potencial transformador deque disposa la nostra societat i, per tant, l’espai més idoni des d’on construir les bases per a unes relacions més igualitàries entre nois i noies.

A Catalunya el marc normatiu reconeix la necessitat d’avançar cap a una escola coeducativa. La Llei contra la violència masclista del 2008 destacava la coeducació en l’àmbit educatiu com a element fonamental en les prevenció de la violència masclista. El 2009, la LEC establia la coeducació i el foment de la igualtat entre dones i homes com un dels principis rectors del sistema educatiu.

L’acció del Govern se centra en proveir de recursos als centres interessats per a que dissenyin els seus propis projectes coeducatius. Es tracta de materials d’ús per aquells centres que volen transmetre un nou model de gènere a partir de la informació i els conceptes, de les pràctiques, les actituds i els valors que s’hi donen (desenvolupament d’eines per elaborar projectes coeducatius de centre, formació als docents per l’ús de pràctiques i llenguatge coeducatiu, elaboració de materials curriculars, disseny d’espais coeducatius (ex. patis escolars) o processos d’implicació i formació de la comunitat educativa (famílies, monitors, professionals de lleure, etc.), entre d’altres. L’acció, doncs, queda en la majoria de casos a voluntat dels propis centres, i de l’interès de la comunitat educativa de cada centre. En l’àmbit municipal, alguns ajuntaments també han desenvolupat plans de coeducació i projectes d’acompanyament a les escoles, però no és un desplegament ni sistemàtic ni generalitzat.

Tampoc és que en altres comunitats autònomes s’hagi avançant molt més en l’estructuració d’un sistema coeducatiu, amb l’excepció d’intents pioners a Andalusia i Euskadi, i més recentement la Comunitat Valenciana que ha presentat un ambiciós Pla Director de Coeducació (amb finançament específic per implementar-lo). Una de les apostes fortes d’aquest pla és desenvolupar les condicions necessàries perquè els professionals de l’educació puguin treballar des de la perspectiva de la coeducació, amb intervencions en la formació inicial i permanent del professorat, el currículum i materials curriculars (incorporar coneixements tradicionalment femenins - vinculats a la cura i la reproducció-, nous models de masculinitat, educació afectivo sexual orientada a prevenir la violències de gènere i el sexisme, promoure la igualtat, el respecte a l’altre, l’acceptació de la diferència i de la llibertat dins els principis de la convivència, la pau i la no violència, etc).

A pesar de la proliferació de plans i projectes coeducatius en el decurs de les darreres dècades, la coeducació està mostrant tenir límits en la seva capacitat per revertir les desigualtats de gènere: avui perviuen hàbits i estereotips que estan al darrera de fenòmens com les diferents trajectòries educatives de nois i noies o a la persistència del sexisme i la violència de gènere entre els adolescents. Sembla pertinent qüestionar-se cap a on hauria d’evolucionar la coeducació per tal d’esdevenir més efectiva en la transformació cultural que desitja.

Quin potencial té la coeducació per resoldre reptes educatius?

Amb la finalitat d’obrir un debat sobre quins són els reptes de la coeducació en el context català i interrogar-nos sobre com la coeducació pot ser una via per resoldre alguns dels problemes educatius, hem encarregat a Coeducacció un treball que identifiqui els desafiaments que s’albiren i elabori una proposta d’accions. Alguns dels interrogants que guien aquesta revisió són:

  • Podem fer un balanç d’on s’ha aconseguit arribar amb la coeducació fins ara? Quin tipus de pràctiques es desenvolupen? Quins resultats obtenen?

  • Perquè no hem assolit els objectius esperats? Quins són els obstacles?

  • Perquè cal avançar cap a unes relacions igualitàries des de l’escola? Què ens hi juguem? On hi ha l’oportunitat?

  • Com es vincula la coeducació als reptes educatius del s. XXI?

  • Com pot contribuir la coeducació a la millora educativa?

Esperem que aquest treball serveixi per comprendre la situació actual, assenyali els reptes que s’obren i apunti propostes per alimentar el debat sobre cap a on ha d’evolucionar l’educació en igualtat.

Autora de l'article

Elena Sintes

Cap de projectes

https://www.fbofill.cat/noticies/com-pot-contribuir-la-coeducacio-la-millora-educativa


AJUNTAMENT DE BARBERÀ DEL VALLÈS.docx
Guia Contes Coeducació. Ajuntament Barcelona.pdf

Una Guia sobre com coeducar en la petita infància a través dels contes

... a continuació, 5 petits reportatges de de 4-5 minuts que van emetre al final dels telenotícies de TV3 del març de 2020 per reflexionar sobre algunes coses que massa sovint ens passen desapercebudes perquè les tenim tan interioritzades que ens semblen naturals.

#PLACER FEMENINO revela situacions universals i mostra la lluita exitosa d'aquestes dones pel dret a l'autodeterminació de la seva sexualitat i per una relació igualitària del plaer. Aquestes dones van decidir parlar i són l'últim exemple de com el coratge, la força i l'entusiasme per la vida poden canviar les estructures socials.

Amb una força increïble, aquestes 5 dones lluiten per l'alliberació sexual i l'autonomia de les dones. Però la seva victòria té un alt preu: totes han experimentat difamació pública, amenaces i processaments, han estat excomunicades per la societat en la qual van créixer i fins i tot van rebre amenaces de mort per part de líders religiosos i fanàtics.

El documental de Barbara Miller #PLACER FEMENINO presenta cinc dones valentes, intel·ligents i determinades trencant el silenci imposat per societats arcaiques i patriarcals i per diferents comunitats religioses: Deborah Feldman escriptora americana exiliada de la comunitat jueva ortodoxa; Leyla Hussein – psicoterapeuta i activista social somalí victima de l'ablació; Rokudenashiko artista japonesa condemnada per obcenitat; Doris Wagner ex monja abusada sexualment por un membre del clergat i Vithika Yadav activista pels drets sexuals i de gènere a l'Índia


Mayoría Oprimida" de Eleonore Purriat és un film que literalmente "dona la volta" als rols masculins i femenins per posar en evidència com les dones arreu del món estan sotmeses en la seva quotidianeïtat. El curt d'origen francès porta el títol de "Majorité Oprime" i va tenir una gran repercussió a Youtube.


Més d'un milió de reproduccions en tan sols una setmana, va aconseguir el vídeo que denuncia el masclisme i la violència de gènere en la música. Els seus autors són un grup de joves de l'Escola d'Art de José María Cruz Novillo de Cuenca.

Micromasclismes

65 dones oblidades de la història (ICD).pdf

65 Dones oblidades de la història.

Agnès Rotger, Institut Catalá de les Dones, 2017

Coeducacio a l'aula.pdf

Com portar la Coeducació a l'aula

En aquest document hi trobareu un munt de recursos per incorporar la Coeducació als centres educatius i a les aules

CLAVICO es una asociación sin ánimo de lucro cuyo principal objetivo es el de unir a las personas coeducadoras y facilitar foros de encuentro, reales y virtuales, en los que se compartan materiales coeducadores, ideas y estrategias para llevar realmente la igualdad a las aulas, documentos y ponencias que sirvan para la formación del profesorado en coeducación y, además, organizar anualmente el Congreso Internacional de Coeducación, que en su primer año tuvo más de mil personas asistentes.

Escuelas Libres de Violencias de Género


Feminisme a l’escola.Illes Balears.25N 2019.

Vídeo elaborat en motiu de la participació de Feminisme a l’escola en el III Congrés de Coeducació i Gènere de CLAVICO el 24 de octubre de 2020

funcions referent Consell Escolar.pdf

Vull portar arracades: conte audiovisual guanyador dels VI Jocs Florals Escolars de Catalunya.

stop motion mare + música.mp4

LAURA VIÑUELA de Espora Consultoría de género

Soy Laura Viñuela (Gijón, 1976), feminista, musicóloga y una apasionada de la coeducación. En 2005 monté mi propia empresa, Espora Consultoría de Género, con la que he llevado a cabo multitud de proyectos de igualdad y donde he aprendido gran parte de lo que sé sobre cómo llevar la igualdad de la teoría a la práctica.

https://esporagenero.com/

"Profe yo paso de los estereotipos"

Cómo hacer ver a nuestro alumnado que los estereotipos sí influyen directamente en su vida, a través de un ejemplo muy concreto: el experimento John-Jennifer.

Una propuesta para un proceso coeducativo en 4 pasos

Cómo organizar en 4 pasos un proceso de aprendizaje para nuestro alumnado que nos sirva para poner en práctica nuestro proyecto coeducativo.

¿Hablamos de machismo o de patriarcado?

Que el feminismo es antirracista es algo que no hace falta decir, pero me preguntaba cuál sería la mejor forma de enfocar esto en el marco de la coeducación. ¿Compartiendo recursos? ¿Centrándome en el trabajo de feministas negras como Angela Davis o Bell Hooks o Patricia Hill Collins?

La historia de la adolescencia

Hoy os propongo, en versión supersónica, cómo podéis enfocar la historia de la adolescencia con vuestro alumnado y comento un par de fotos que a mí me vienen muy bien.

"Yo hago mi trabajo y ya está". Porque yo nunca he tenido nigún problema"

En el vídeo de hoy os cuento dos historias sobre estas mujeres "que nunca han tenido ningún problema" y os propongo, como siempre, dos ideas para trabajar esto desde la coeducación.

Cómo aprendemos las mujeres a ser pobres

De esto va el vídeo de la semana: de cómo desde niñas aprendemos que el dinero no nos debe interesar y que es algo malo malísimo.

Trailer de la pel·lícula : "Una cuestión de género". Biopic sobre la jueza del Tribunal Supremo de los EE. UU. Ruth Bader Ginsburg, la segunda mujer en la historia (tras Sandra Day O'Connor) que sirvió en este alto órgano judicial. Ginsburg fue nombrada para el alto tribunal en 1993 por el Presidente Bill Clinton. Ruth, junto a su marido el abogado Martin Ginsburg, cambió el curso de la historia con un singular caso sobre discriminación de género que abrió el camino para la igualdad en los Tribunales.

#Ayudador: Aquel que se ocupa de realizar las tareas del hogar pero necesita que se lo pidan o que le den indicaciones.

CONTES I LLIBRES.docx

Llista de contes i llibres per treballar amb perspectiva de gènere i diversitat. Proporcionada per la Marta Serra Barrerra (Curs coeduca't amb el currículum)

Serie que deconstruye el uso invisible del poder hacia las mujeres, tanto en la vida privada como en la sociedad. Siguiendo a 11 mujeres, experimentamos su punto de vista y nos sumergimos en la mirada femenina. Ahora lo vemos.

"Force of habit" es una serie antológica integrada por 11 capítulos, todos ellos dirigidos por mujeres, que cuestionan individualmente y en su conjunto los estereotipos de género y el modo en que las vidas de las mujeres estan influenciadas por la sociedad heteropatriarcal. Los episodios se dividen en cuatro bloques temáticos: "Consentimiento", "Violación", "Mirada" y "Dinámicas de poder".

Comunicació no sexista a càrrec de Teresa Meana


Llenguatge inclusiu, llenguatge no sexista. Teresa Meana


"Hem de ser anomenades i ocupar un lloc en la llengua" per Teresa Meana


Blog de l'Eulàlia Lledó Cunill.

Doctora en filologia Romànica per la UB. Porta molts anys dedicada a estudiar el biaix sexista i androcèntric de la literatura i la llengua.

Primera jornada del congrés Estatal de Coeducació

29 i 30 d'Octubre 2021

Les Arts Reina Sofía. València

Recomanem especialment la conferència de l'Amparo Tomé des del moment 1,27 al 2,08