Skrivlust-läger 2024

Måndag 17 juni,12:00 – Torsdag 20 juni, 9:00


Strömbäcks folkhögskola, Umeå kommun Anmälan

Under lägret ges möjlighet att lära sig att fördjupa textens karaktärer och miljöer, skapa nya världar och utveckla sina färdigheter i gestaltande. 

Skrivkursen kommer att hållas av Johan och Julia. En av dagarna kommer också Nora Khalil och berättar om sitt författarskap. På kvällarna umgås vi, njuter av bad och natur, och lär känna varandra.


Skrivlustlägret för ungdomar, arrangeras gemensamt av tre regioner, på Strömbäcks folkhögskola. Vi som anordnar det är Johan Hemmingsson, författare och litteraturutvecklare på Regional biblioteksutveckling i Jämtland/ Härjedalen, Christer Edeholt, biblioteksutvecklare på Regionbibliotek Västerbotten och Carin Carlzén, bibliotekskonsulent på Regionbibliotek Västernorrland. 

Foto: Privat

Johan Hemmingsson

Litteraturutvecklare och utbildad manusförfattare. Johan har bland annat gett ut den historiska romanen Svartvinter. Bor i Jämtland Foto: Ingrid Sjöberg, Sandro AB


Julia Sandström

Fantasyförfattare, debuterade som 17-åring med På ödets vingar, den första av fyra delar i fantasyserien Nyckelväktarna. Julia är utbildad språkkonsult och bibliotekarie och bor i Umeå.

Blogg

Foto: Daniela Spiroska

Nora Khalil 

Nora är född 1997, debuterade med ungdomsromanen Yani, som nominerades till Augustpriset för Årets barn- och ungdomsbok 2022, fick Hjärtans fröjd-priset för Sveriges bästa ungdomsroman 2022 och nominerades till debutantpriset Slangbellan som delas ut av Sektionen för barn- och ungdomslitteratur, Bult, i Sveriges Författarförbund. 2023 är Nora Khalil aktuell med uppföljaren Abow.

Noras debutroman som med varm humor, träffsäker samhällskritik och klockren gestaltning skildrar stark vänskap, mellanförskap, saknad, sorg och samhörighet.

En utvecklingsroman om Rayan, i brytningstiden mellan högstadiet och gymnasiet, en kollektivroman om ungdomar i Botkyrka, deras livsvillkor och framtidsdrömmar. En stor berättelse som bjuder på såväl skratt som tårar och som stannar kvar i läsaren länge.

När Rayan står utanför sin nya skola känns det som han hamnat fel. Samtidigt som han ska hantera sitt nya gymna­sieliv märker han hur Caspian driftar åt ett helt annat håll. I hans garderob hittar Rayan en skottsäker väst. Och hur ska han förklara allt för Wahida, som han längtar efter men som är så avvisande? 

Nora Khalils sommarprat 2023 finns här att lyssna på

Strömbäcks folkhögskola ligger just utanför naturreservatet Strömbäck-Kont och det finns en vandringsled som ansluter direkt från skolområdet. Här finns orörd skog, trolska sjöar och ett rikt djurliv. 


Frukost, fika, lunch och middag och plats i eget enkelrum ingår i lägerkostnaden.


Länk till Strömbäcks folkhögskola