Nyhetsbrev fra
Regenerativt Norge 

Norsk kompetansesenter for regenerativt landbruk

Velkommen til Regenerativt Norges nyhetsbrev! 

Det publiseres med ujevne mellomrom,  når vi har noe nytt å fortelle. 

Ønsker du å få nyhetsbrevet på e-post? Da kan du melde deg på e-postlisten vår her.

Ønsker du å komme i kontakt med oss? Her finner du vår kontaktinfo.


2024 - 2: Publisert 2. april

Siste digitale gårdsbesøk onsdag 3. april på Fjällbete

I morgen onsdag 3. april arrangerer Grønt kompetansesenter Mære-Skjetlein og Faglag for regenerativt landbruk Trøndelag sitt siste digitale gårdsbesøk for denne gang.

Vi får bli med til Åre i Sverige, og høre Jörgen Andersson fortelle om Fjällbetet og om regenerativt landbruk - En grasrotsrörsle kring köksborden. Fjällbetet er også en Svensk Savory hub.


Påmelding her.


Facebook-event finner du her, hjelp gjerne til med å spre ordet!

Webinar torsdag 4. april: Erfaringer og tips fra Trøndelag

Førstkommende torsdag arrangerer Målrettet beiting-prosjektet webinar med bonden Snorre Wigdal. Snorre og kona Heidi driver med Dexterku på Steinvik gård i Sør-Trøndelag, og de har spesielt jobbet med å hindre gjengroing i utmaksområder. På webinaret deler Snorre sine erfaringer og tips om økonomi, vinterbeiting og hvordan han jobber målrettet med regenerering ved hjelp av beitedyr. 

Meld deg på her!

Og hjelp gjerne til med å spre ordet ved å invitere venner til Facebook-eventen.

Markdag 13. juli på Karmøy

Hvis du er i gang med sommerferieplanleggingen, kan du jo legge turen innom Karmøy! Der blir det markdag 13. juli på Uvik gard hos bonde Tor Sven Utvik i Målrettet beiting-prosjektet, sammen med Regenerativt Norges Anders Lerberg Kopstad. 

Mer info finner du her. 

Artikkel om regenerativt landbruk i Ren Mat

I Økologisk Norges vårutgave av magasinet Ren Mat, er det en flott artikkel om regenerativt landbruk med tittelen Regenerativt landbruk: En jord full av liv. Flere pionérer innen regenerativt landbruk er intervjuet; Kristoffer Skinnes, Tor Helge Brandsæter og Anders Lerberg Kopstad. Artikkelen er ikke tilgjengelig på nett, så sørg for å sikre deg papirutgaven - som for øvrig også byr på mange andre godsaker! 

Lær om regenerativt landbruk og Holistic Management på Backedals folkehøgskole i Sverige

Våre venner i Sverige har utviklet et folkehøgskole-kurs på Backedals, som det også er mulig for nordmenn å melde seg på. Kurset går over et helt år, med ukentlige digitale møter og tre fysiske helgesamlinger.

Mer informasjon finner du her.

Regenerativt Norges årsmelding for 2023

9. mars holdt vi årsmøtet vårt, og her kan du lese årsmeldingen fra året som gikk.

Vi glemte visst å ta et bilde av årsmøtet, men nå som fotosyntesen akkurat har fått opp farten her i nord, kan vi heller vise et bilde av den. Nyt våren! 

2024 - 1: Publisert 13. februar

Digitale gårdsbesøk med regenerativt påfyll

Grønt kompetansesenter Mære-Skjetlein og Faglag for regenerativt landbruk Trøndelag arrangerer denne vinteren en imponerende, ukentlig webinarserie. Hver onsdag kveld de neste syv ukene, kan du bli med på digitale gårdsbesøk, få faglig påfyll, og med det muligheten til å bli oppdatert på mange av de spennende prosjektene som skjer rundt i landet vårt. 

Blant annet vil Ulf Ullring, Anders Lerberg Kopstad og Tor Jørgen Haagensli fra Regenerativt Norge vil holde hvert sitt innlegg, og på siste møte blir det også en tur til Sverige og den svenske Savory hub'en Fjällbete.

Meld deg på her!  

Du kan også gjerne hjelpe til med å spre ordet med Facebook-arrangementene, her.

Holistic Management-kurs modul 2 i Trøndelag

Grønt kompetansesenter Mære-Skjetlein og Faglag for regenerativt landbruk Trøndelag er svært aktive for tiden, og arrangerer også Holistic Management-kurs! Nå er Modul 2 annonsert, og hvis du har gjennomført Modul 1 kan du delta på dette.

Meld deg på her.

Målrettet beiting-prosjektet i 2024 (år 3)

Vi er glade for å fortelle at det nasjonale prosjektet Målrettet beiting for bedre jord- og økosystemhelse, som startet i 2021, har fått finansiering til å fortsette i 2024! Landbruksdirektoratets Klima- og miljøprogram ønsker å støtte prosjektets tredje år. 

Prosjektet har intensjon om å gjennomføre overvåking av økosystemhelse over en fem års periode på syv pilotgårder rundt om i Norge, med målemetoden Ecological Outcome Verification

I 2024 skal pilotgårdene utføre den årlige målingen, "EOV short-term monitoring". I tillegg skal det arrangeres webinarer, lokale markdager og kurs. Hele prosjektgruppen, som inkluderer NIBIO og NORSØK, skal samles for å utveksle erfaringer med EOV og målrettet beiting, samt få inspirasjon fra andre gårdbrukere som driver med helhetlig beitebruk. Norsk landbruksrådgivning leder prosjektet.

Kompetanseplattform for Regenerativt Landbruk

De siste årene har Norges Vel og Regenerativt Norge samarbeidet om et prosjekt med navnet "Kompetanseplattform for Regenerativt landbruk". Prosjektet startet i Finland, med organisasjonen Baltic Sea Action Group, som for noen år siden lagde et gratis nettkurs om regenerativt landbruk. I Sverige har organisasjonen Svensk Kolinlagring begynt på et liknende prosjekt, og endelig er det vår tur! I høst fikk vi Norsk landbruksrådgivning med på laget, og har jobbet hardt for å sikre finansiering.

Rett før jul kom de gode nyhetene: Vi får støtte til å opprette en gratis kursportal om regenerativt landbruk, fra Landbruksdirektoratets Klima- og miljøprogram, Norges Bondelag og Gjensidiges Bærekraftfond, Viken Fylkeskommune og Kolonihagens Bærekraftsinitiativ. Dette er nok for å komme et godt stykke på vei, men det gjenstår fortsatt å få på plass siste del av finansieringen. 

Endelig kan vi dele nyheten om at prosjektet er i gang, og vi gleder oss til fortsettelsen!


2023 - 4: Julebrev 21. desember


En liten julehilsen fra Regenerativt Norge

Vi går mot lysere tider og vi kan igjen kjenne på en takknemlighet for at sola har latt oss bønder fylle spiskammers og vedboder i de mange hjem med nok mat og brensel til å komme oss gjennom mørketida. Det er et godt land vi bor i som gir oss dette spekteret av sesonger. Hvor kulda bryter jorda, hvor sola smelter isen og liv spirer fra fjord til fjell. Det er et godt land, som gir oss mulighet til å produsere mat i et variert landskap og klima når været gir oss stadig nye utfordringer. Den norske bonden fortsetter sin rolle som tusenkunstner. Fiskarbonden, mekaniker-bonden, lærer-bonden, sykepleier-bonden. Ja, saktens alle bønder lever med en fot i samfunnets økonomi og en fot i naturens økonomi. Bonden er en sprinter og en ultra marathonløper. Bøndene fyller så mange roller i samfunnet at det er lett å glemme at de er frivillige bærere av en arv som lar deg og meg og alle opprettholde de goder det er å leve i et organisert samfunn.

Til tross for å være en liten forening i periferien av det norske landbruket, har vi i Regenerativt Norge fått plass ved bordet for å være med å støtte norske bønder i sitt virke. Vi er selv bønder. Vi ser bøndene i det de står i. Familieliv, jordteig og egen helse og økonomi har blitt innsatsfaktorer som bærer vår felles matproduksjon gjennom året for å kompensere for de vaklende forutsetninger samfunnet og markedet gir tilbake til bonden. Bonden er vant til uforutsigbarhet og finner alltid en vei. Slik er vi oppdratt og vi gir oss ikke på tørre møkka. Men vi vet også når det er tomt. Da bites hestene. Da rauter kyra. Da visner åkrene. Vårt formål som forening er å gi bøndene de forutsetningene som samfunnet og markedet ikke bidrar med; vi vil gi dem tilbake selvstendighet. Selvstendighet gjennom å se hvilke ressurser vi egentlig sitter på. Hva naturen faktisk er i stand til, når vi ikke holder den nede med dyre innsatsfaktorer som verken gjør bonden eller jorda rik. Men helt klart mange andre. Bønder drives av samvittighet, en arvelig belastning. Et ønske om å bidra og å trekke lasset. Til å ta vare på liv.Bønder åpner sine dører og gjør porten vid for de som samfunnet ikke forstår. “Inn på tunet” og skolebarn, de som trenger å komme tilbake til noe menneske-likt, noe natur-likt, noe man i et over-ernært samfunn kan bli kraftig underernært på. Det er bare slik bønder gjør. Uoppfordret, ubetalt. Bonden tar vare på liv, og i vår takknemlighet bruker vår forening sin kraft til å se til at også bonden skal ta vare på sitt eget liv, og det livet som er gårdens ressursgrunnlag.

Bonden skal stå opp også i morgen, for å gå ut på åkeren og inn i fjøset. Hva leder de til disse lange dagene med arbeid? Etterlater vi gården i bedre forfatning enn når vi selv tok den over, eller ble den brukt opp for å imøtekomme samfunnets og markedets forvirrede forventninger?
Mange har hatt mye å tjene på at bonden har stolt på det som i beste fall kan kalles et rådgivende salgsapparat. I dette har bondens egne ressurser forfalt. Jordas egen evne til å produsere under skinnende sol. Jordas evne til å holde på vann. Mangfoldets evne til å stabilisere avlinger og holde sykdom og ugress i sjakk. Dette har bonden makt til å bygge opp igjen. Hvem er bonden når hun og han selv forstår makten som ligger i ressurser de sitter på? Hvem blir bonden når fokuset blir rettet mot å ta vare på det som er nært, fremfor å tjene det som er fjernt?

Å regenererer betyr å bygge tilbake. Regenerativt Norge skal fortsette med å tjene bonden i arbeidet med å bygge tilbake liv på gårdene her i landet. I dette arbeidet står vi ikke alene. Med oss på laget har vi sterke aktører innenlands og utenlands. Og interessen for å gå sammen i arbeidet om å gjenoppbygge landbruket vokser, og i året som kommer står nye prosjekter og ferske midler klar for å tjene bonden. Det som tjener bonden tjener alle, og vi gleder oss! 



God jul



Anders Lerberg Kopstad
Styreleder - Regenerativt Norge



Verdens jorddag med filmen Roots so Deep

5.desember er verdens jorddag. Sammen arrangerte Norsk landbruksrådgivning, Regenerativt Norge, Viken fylkeskommune og Klimasmart Landbruk Viken en markering av dagen med presentasjoner, filmvisning og panelsamtale. 

Hovedattraksjonen var førpremieren på den nye dokumentaren «Roots so Deep you can see the Devil down there» av regissøren Peter Byck kjent for “Carbon Cowboys”. Filmen presenterer et ti år langt forskningsprosjekt på sammenhengen mellom driftsform og beitedyrs påvirkning på jordsmonn, klima og miljø. 


Hege Sundet fra NLR og Ulf Ullring fra Regenerativt Norge presenterte prosjektet Målrettet beiting for bedre jord og økosystemhelse -  Hvor 7 pilotgårder i 7 regioner, som arbeider med helhetlig beiteplanlegging, monitoreres på utvikling av økosystemprosesser med EOV protokollen. Dette prosjektet har mange likheter med forskningsarbeidet som vises i filmen som måler effekten av  Adaptiv Multi Paddock-Grazing (helhetlig beiteplanlegging på norsk) for å stimulerer økosystemprosessene.


Viken Fylkeskommune ved Ellen Marie Forsberg og Klimasmart landbruk Viken ved Charlotte Forsberg hadde presentasjoner om veien mot “4 promille”, satsingen på jordhelse og karbonbinding i landbruket, “Jordløftet”. Audun Korsæth, NIBIO foredro om Klimaplanutvalgets rapport og tilrådninger - “Hva er problemet?”  


I panelsamtalen deltok bonde Håkon Marius Kvæken og Kjersti Rinde Omsted, Gunnar Alstad fra Bondelaget, Vegard Vigdenes fra Bonde og Småbrukarlaget, Rasmus Hanson fra MDG, Tor Inge Eidesen fra SP, samt Audun Korsæth fra NIBIO. 


Filmen gjorde inntrykk på panelet med ny kunnskap om at beiting på naturens premisser kan gjøre positiv forskjell. Audun Korsæth markerte skepsis til den “amerikanske” valøren i filmen og uttrykte tvil til forskningen slik de ble presentert i filmen. Samtidig kom det fram at NIBIO i fortsetningen vil bidra til å kvalitetssikre det som kommer under den “regenerative paraplyen”.  Du kan lese forskningen filmen baserer seg på i sin helhet her.


Dagen ble avsluttet med appell fra leder i Regenerativt Norge Anders Lerberg Kopstad som tok til orde for at forskningen i fremtiden må desentraliseres og at bønder må være en aktiv og innovativ del i forskningen for å gjenspeile de faktiske forhold på gården over tid.


Det ble også arrangert  parallelle visninger av filmene og med eget faglig innslag på Grønt fagsenter på Skjetlein og Mære i regi av Faglag for regenerativt landbruk i Trøndelag. 

Susanne Sundfør om regenerativt landbruk i Jordbrukspoddens Adventskalender

En av norsk musikks mest fremtredene og anerkjente musikere, Susanne Sundfør, har i mange år vært en sterk stemme ikke bare i musikken, men også i å kommunisere viktigheten av næringstett mat og et regenerativt landbruk. Hør henne i samtale med Kathrine Kinn og Ola Lie Husby i denne episoden av Jordbrukspodden.

Nytt fra EARA

EARA slipper sin White Paper på COP 28

Den bondeledede europeiske alliansen for regenerativt landbruk, EARA, har gitt ut sin White Paper og presentert denne på COP28. Les her hva EARAs bønder selv skriver om fremtidens landbruk.

EARA leder panel under COP28 med Zach Bush og Sheelaa Bearfoot

Simon Krämer, politisk talsmann for EARA, leder denne samtalen med Zach Bush og Sheelaa Bearfoot og industrilandbruket og regenerativ landbruk. Merk at lyden er borte til 8 min ut i sendingen!

Tenker heilskapleg, styrkar gården - artikkel i Bondevennen

I denne artikkelen i Bondevennen kan du lese mer om bonde Ragnhild Dygeland som dro med seg mannen Morten og etter hvert også kårkall og far Jostein på kurs i Holistic Management, og hvordan det har påvirket deres drift på gården Lye i Rogaland. (for abonnenter)

Lege og melkebonde om kjøtt og klima Jærbladet

Melkebonde og fastlege Knut Undheim fra Rogaland tar til orde for et annet perspektiv i debatten om drøvtyggeren i en norsk kontekst i Jærbladet.

Vil du gi Regenerativt Norge en julegave?

Kommende kurs innen regenerativt landbruk

Viken

NLR Øst arrangerer Holistic Management-kurs på Hvam. Første samling er allerede 8-10. januar, så skynd deg å melde deg på! 

Mer info og påmelding finner du her.

Trøndelag

Faglag for regenerativt landbruk Trøndelag og Grønt kompetansesenter Mære-Skjetlein arrangerer Holistic Management-kurs 2-4. februar.

Info og påmelding finner du her.

2023 - 3: Publisert 28. november

Bli med på feiring av den internasjonale Jorddagen 5. desember på Ås

Vi inviterer alle interesserte i jordhelse og regenerativt landbruk til markering av den internasjonale jorddagen 5. desember med førpremiere på den nye dokumentaren «Roots so Deep you can see the Devil down there»

Filmen av Peter Byck presenterer et ti år langt forskningsprosjekt på sammenhengen mellom driftsform og beitedyrs påvirkning på jordsmonn, klima og miljø. I tillegg til filmvisning, blir det panelsamtale om drøvtyggere, jordhelse og klima. Vi skal også fortelle om prosjektet Målrettet beiting for bedre jord- og økosystemhelse.  

Arrangementet holdes på Vitenparken, Campus Ås. 

Program og påmelding finner du her. NB! Påmeldingsfristen er 30. november

Hjelp oss gjerne med å spre arrangementet på Facebook!

Vi samarbeider med Norsk Landbruksrådgiving Østafjells, Klimasmart landbruk Viken og Viken Fylkeskommune om dette arrangementet.

Filmen vises også her i regi av Grønt kompetansesenter Mære-Skjetlein:

Norge med i ny europeisk bonde-allianse for regenerativt landbruk: European Alliance for Regenerative Agriculture (EARA)

I forrige uke var femti europeiske bønder samlet på Schloss Kirchberg i Baden-Württemberg, Tyskland, for å etablere en ny bonde-drevet allianse for et regenerativt landbruk i Europa: European Alliance for Regenerative Agriculture, EARA.

Fra Norge ble Trond Ivar Qvale og Anders Lerberg Kopstad invitert til å være nasjonale representanter i EARA på grunnlag av sitt årelange arbeid for et regenerativt landbruk både på egne gårder, men også for bønder i og utenfor Norge. Alliansens formål er å danne en felles front mot industriell og politisk grønnvasking av begrepet regenerativt landbruk på bekostning av bønders arbeid og naturen.

De 50 bøndene har over to dager kommet til en klar konsensus over hva som definerer et regenerativt landbruk. En bondeeid og uavhengig definisjon er svært viktig for fremtidig utvikling av politikk og forskning som samsvarer med de faktiske forhold ute på gårdene. Denne definisjonen er utarbeidet og støttet av de samme bøndene som har stått i front og drevet utviklingen av regenerativt landbruk frem i praksis. Oppbyggingen av våre stedegne ressurser, jordsmonn, artsmangfold, vassdrag, økonomi, familier og våre lokalsamfunn, forklarer begrepet og står i motsetning til rebranding av degenererende landbrukspraksiser. 

EARAs bønder representerer alle landbruks-økoregioner og produksjonsformer. Arealet på gårdene varierer fra 3 til 45.000 dekar og nedbøren fra 200 til 4.000 mm på årsbasis.

Felles for alle er ønske om å gjenoppbygge gårdens ressursgrunnlag for å sikre fremtidig matproduksjon.

EARAs arbeid er allerede i gang - i slutten av november er de invitert til å delta i flere arrangementer under COP 28 i Dubai. Hovedfokuset er at et regenerativt landbruk handler om faktiske resultater i landskapet og det er bøndene selv som er spydspissen i denne utviklingen.

Drivkraften for et regenerativt landbruk er og vil alltid komme fra grasrota. Vår oppgave som bønder er å etterlate hele gården i bedre forfatning, samtidig som vi produserer den maten samfunnet trenger. Ringvirkningene blir store når vårt ressursgrunnlag forringes.

Vår bruk av land til å produsere mat er samfunnets grunnpilar. Dette bør alle mennesker ta på største alvor og støtte opp om bønder som vil verne sin gård fra industriell overutnyttelse. Alle mennesker er avhengig av bondens produksjon ikke bare gjennom maten, men også som det habitatet vi og fremtidige generasjoner skal skal leve i.

De omforente prinsippene for regenerativ landbruk er:


For mer informasjon kontakt:

Trond Ivar Qvale, norsk representant i EARA: trond@regenerativtnorge.no

Anders Lerberg Kopstad, norsk representant i EARA: anders@regenerativtnorge.no

Eller besøk : https://eara.farm/

Introduksjon til regenerativt landbruk med Norsk Permakulturforening

Søndag 14. januar kl 18 holder Camilla Skjerve-Gordley fra Regenerativ Norge en introduksjon til regenerativt landbruk i samarbeid med Norsk Permakulturforening. I dette foredraget får du lære mer om hvordan du kan ta vare på livet i jorda, og begynne å forstå samspillet mellom dyr, planter og mikroliv, samtidig som vi produserer mat for oss mennesker. Foredraget er digitalt og åpent for alle.

Mer info og påmelding finner du her.

Her finner du arrangementet på Facebook.

Holistic Management er populært blant Jærbønder

Jærbladet publiserte nylig en fin artikkel om Holistic Management-kursene som holdes på Jæren. Anders holder nå sitt tredje kurs her, og interessen er stor både blandt småbrukerer og storskala bønder. Artikkelen finner du her, og er for abonnenter av Jærbladet.

2023 - 2: Publisert 22. oktober

Kommende kurs i Holistic Management

I høst/vinter vil det holdes følgende kurs i Holistic Management, som en del av Målrettet beiting-prosjektet med NLR.

Webinar nr 5: Kule småkryp i eng og beiter

Målrettet beiting-prosjektet arrangerte sitt femte webinar 27. september, hvor vi lærte mer om livet over og under bakken. Opptaket finner du her.

Hvis du vil se de andre webinarene fra prosjektet, ligger disse nederst på denne siden.

Konferanse i European Alliance for Regenerative Agriculture

European Alliance for Regenerative Agriculture (EARA) Founding Farmer Conference avholdes 15-17. november i Tyskland. Målet er å samle bønder som har vært pionerer i regenerativt landbruk i en interesseforening, EARA. Europa er stort og mangfoldig både når det gjelder gårdsbruk og økologisk kontekst. Initiativene for å vitalisere økosystemene gjennom måten vi driver landbruk på er mange. Målet er å utveksle erfaring for å utarbeide en felles politikk for utfordringene man ser i regionen. Personlige invitasjoner er sendt Trond Qvale og Anders Lerberg Kopstad. De deltar på vegne av Regenerativt Norge. 

Savory Institute har ny nettside

Regenerativt Norge samarbeider med Savory Institute, og er som en Savory Hub en del av deres offisielle nettverk. Savory Institute har nå lansert en oppgradert nettside, som blant annet har et eget bibliotek med videoer, litteratur og forskning som fremmer regenerativt landbruk og Holistic Management. Ta en titt og bli inspirert!

Bokanbefaling: Hoofprints on the land av Ilse Köhler-Rollefson

I 30 år har den tyske veterinæren Ilse Kohler-Rollefson bodd med kamelgjetere i India og studert ulike gjeterkulturer. I denne boka får du være med på en reise til store deler av verden hvor ulike gjeterkulturer har vært og fortsatt er en del av landbruket. Vi lærer at gjetepraksisen ikke bare er viktig for de som faktisk lever av dette, men at svært mange bønder er helt avhengige av at dyra fra gjeterflokkene gjødsler jorda deres.  Og vi lærer hvordan gjeterne, i samarbeid og gjensidig respekt med dyra, er en integrert del av økosystemene som fremmer biologisk mangfold og sunn jord.

Kohler-Rollefson har vært en pådriver for organisering av de ulike gjeterkulturene verden rundt, slik at deres rolle i både i landbruket og økosystemene for øvrig skal bli forstått og verdsatt av myndighetene. Boka er også proppfull av overraskende og fascinerende fakta. Visste du for eksempel at over to tredjedeler av verdens jordbruksareal kun er mulig å utnytte for matproduksjon ved hjelp av beitedyr?

Boka ga meg rett og slett et nytt perspektiv på jordbruket globalt sett, og anbefales på det varmeste. 

Skrevet av Camilla Skjerve-Gordley, Regenerativt Norge.


2023 - 1: Publisert 1. september

Målrettet beiting-prosjektet på NRK Nordland

Nyhetsklippet kan du se her

Regenerativt Norge samarbeider med Norsk landbruksrådgivning om prosjektet Målrettet beiting for bedre jord- og økosystemhelse . I august er Ulf Ullring i Nord-Norge og holder kurs, og måler økosystemhelsen til en av prosjektgårdene med metoden Ecological Outcome Verification (EOV).  

Denne delen av prosjektet som foregår i Nord-Norge, har fått støtte fra Nordland Fylkeskommune og Statsforvalteren i Nordland. 

Sommerens markdager

I sommer holdt vi to markdager som en del av Målettet beiting-prosjektet med NLR:  

Sommerens EOV-målinger

I år har vi målt økosystemhelsen på følgende gårder:

Ved å foreta årlige målinger, vil vi kunne se om gårdenes økosystemer er regenererende eller degenererende. Slik får bonden verdifull informasjon om driften og forvaltningen av jorda. Målingene gjøres som en del av Målrettet beiting-prosjektet, bortsett fra Virgenes og Horgen som er på eget initiativ.

Vi var på Betesutbytet 11-13. august

Hvert år arrangeres Betesutbytet i Sverige, og i år deltok Trond Qvale, Ulf Ullring og Camilla Skjerve-Gordley fra Regenerativt Norge.  Vi utvekslet erfaringer med regenerative bønder og rådgivere fra de andre Skandinaviske landene, og fikk blant annet høre om fuglearter som kommer tilbake, målretta beiting med hester og arbeidet som pågår med å starte Regenerativt Sverige. Trond holdt en fin presentasjon om arbeidet vårt, og fikk mange positive tilbakemeldinger.

Deretter var det to dagers kurs med Allen Williams fra Understanding Ag, som gikk i dybden på sammenhengen mellom beitedyr og grasmark, hvordan vi leser landskapet for å kontinuerlig forbedre økosystemhelsen, og forståelse av epigenetikk og eksteriør for å avle god dyrehelse og robusthet i flokken.

Regenerativt Norge vant Telemark Venstres miljøpris

I forbindelse med Verdens Miljødag 5.juni 2023, ble Årets Miljøpris fra Telemark Venstre tildelt Regenerativt Norge. Regenerativt Norge er representert lokalt i Telemark ved Hellek Berge, som i mange år har drevet regenerativt landbruk i Telemark. Her kan du lese mer om bakrunnen for tildelingen. 

Gratulerer, Hellek! 

Ny nettside for rådgivere i Holistic Management

Trenger du hjelp til å få gården din i en regenerativ retning, kan du ta kontakt med en av rådgiverne i det skandinaviske nettverket. De holder også kurs, og presentasjoner for virksomheter. Her finner du nettsiden: https://www.holisticmanagement.no/.

Rådgiverne har egne foretak, men samarbeider med Regenerativt Norge.

Vi skal på Smultringfestivalen i Oslo 22. september

Smultringøkonomi, eller Doghnut Economics, er en modell og et helhetlig verktøy for sosial og miljømessig bærekraft, og en ny tilnærming til samfunnsutvikling.  

Camilla Skjerve-Gordley fra Regenerativ Norge holder innlegg om Regenerativt landbruk fredag morgen med tittelen Sunn mat fra levende jord og livskraftige økosystemer.

Mer info om festivalen finner du her. 

Kurs i Holistic Management i Rogaland

Norsk Landbruksrådgivning Rogaland inviterer til kurs i Holistic Management i samarbeid med Regenerativt Norge over de tre helgene 8-10. desember, 18-20. januar '24 og 23-25. mai '24, med støtte fra Rogaland fylkeskommune. Påmeldingsskjemaet er ikke klart enda, men ta kontakt med oss på post@regenerativtnorge.no hvis du ønsker å få tilsendt mer informasjon.