Posta Róbert

értékesítési szövegíró

Posta Róbert, a 2016. év marketingese (középen)

30 évvel ezelőtt, 1987-ben sorkatonai szolgálatomat töltöttem, amely békeidő lévén, unalmas időtöltést jelentett magam és a katonatársaim számára. Egész nap csak dolgavégezetlenül ténferegtünk. Egyik nap látom, hogy az egyik bajtársam ágyban fekve, nehéz kínok közepette, meggyötört arccal, szétdobált és összegyűrt levélpapír halom közepén, szenvedő ábrázattal próbál betűket vésni egy papírlapra. Csodálkozva és aggódva álltam meg mellette, mert olyan látványt nyújtott, mint akit csak egy hajszálnyi választ el a szívinfarktustól. Arca kivörösödött, szemei kidülledtek.

Megkérdeztem tőle, hogy mi a problémája. Azt válaszolta, hogy megígérte a feleségének, hetente írott levelekben beszámol neki a katonaéletről, a laktanyában történtekről. Már három hét is eltelt a bevonulásunk óta, de még egyetlen sort sem tudott írni, mert ez távol állt a személyiségétől. Félve az asszony haragjától, kétségbeesetten kérte a segítségemet.

Én – vele ellentétben – mindig imádtam írni és olvasni. Ezek a kedvenc időtöltéseim. Felajánlottam, hogy szívesen segítek a problémáján. Meséljen nekem a felesége szokásairól, mi okoz neki örömet és bánatot, mi az, ami leggyakrabban megríkatja őt. Rövid eszmecserénket követően, megírtam helyette, de az ő nevében, a feleségének szóló levelet. Kértem, hogy másolja át azt a saját kézírásával, és úgy adja postára. Itt megjegyezném fiatal olvasóimnak, hogy akkoriban az e-mailről még nem volt tudomásunk. Bajtársam – aki egyébként egy keménykötésű srác volt – könnyes szemekkel olvasta végig az írásomat, majd fejét a tenyerébe temetve, zokogó sírásba kezdett. Nem hittem a saját szememnek!

Akkor tapasztaltam meg életemben először, hogy milyen hatást lehet gyakorolni az emberekre, ha megismered, hogy mire vágynak, és maradéktalanul kielégíted az igényeiket.

Katonatársam büszkén körbe hordozta és mindenkinek megmutatta a körletünkben az általam írt levelet. Nem telt el sok idő, és én írtam a legtöbb hazaküldendő üzenetet.

Mindig legyél boldog és kiegyensúlyozott vállalkozó!

Szövegíráskor arra összpontosíts, hogy a vevőid mit akarnak valójában, mi az, aminek az eléréséért ellenállhatatlan vágyat éreznek. Gondolkozz az ő fejükkel! Mindig ez álljon az írásod középpontjában. Ennek fontosságát nem tudom eléggé kihangsúlyozni számodra!

A katonatársamnak nem az volt a fontos, hogy leírja, milyen kaját kap a seregben, hanem tudatni akarta élete szerelmével, hogy mennyire hiányzik annak szívet melengető közelsége. Értsd meg a másikat, és lépj kapcsolatba vele! Nyerd el a bizalmát! Nehéz ma bárkinek a bizalmát megszerezni, főleg az arctalan interneten. Már annak is örülsz, ha figyelnek arra, amit mondani szeretnél.

Figyelem válságban élünk. Az emberek akkor tisztelnek meg a figyelmükkel, ha azt mondod nekik, amit hallani szeretnének, és azt csinálod velük, amire vágynak. Olyan információt adj át az érdeklődőid számára, amely megegyezik az ő elképzelésükkel. Ne akard meggyőzni a másikat! Fogadd el azt a tényt, amely a vevőd fejében eddig kialakult a termékeddel/szolgáltatásoddal kapcsolatban, és arra építsd fel a marketingedet, és az értékesítési stratégiádat. Ne menj szembe a vevő elképzeléseivel! Csatlakozz az ügyfeled gondolatvilágához! Ő megálmodta, hogy mit szeretne, a Te dolgod az, hogy segítsd az álmát megvalósítani.

Nem az ár a legfontosabb!

Nézzünk erre egy példát:

Üzemeltetek egy autósiskolát. Amikor megkérdeztem az autósiskolám tanulóit, hogy mi a legfontosabb számukra a gépkocsivezető tanfolyam keresése során, azt a választ kaptam, hogy türelmes oktatóval szeretnének vezetni. Nincs önbizalmuk az autóvezetéshez, és félnek a kudarcoktól. Nem a tanfolyam árát emelték ki, mint a legfontosabb szempontot az autósiskola kiválasztásakor. Ezért türelmes oktatók tanítják vezetni a tanítványainkat, akik megértően kezelik az ügyfeleink gondjait. Ennek tényét folyamatosan tudatosítjuk a tanulóink és az autósiskola szolgáltatásai iránt érdeklődők felé.

Annak köszönhetem a vállalkozási tevékenységem sikereit, hogy tartós kapcsolatot ápolok az ügyfeleimmel, és rendszeresen megkeresem őket különböző csatornákon, hogy teljesíthessem a kimondatlan kívánságaikat is. Amellett, hogy megtalálom velük a hangot - minden korosztállyal más módon, más nyelvezettel kell érintkezésbe lépni -, segítségemre van egy ügyfélkapcsolati szoftver, a Sales Autopilot, amely biztosítja számomra sok feladat automatizált végrehajtását. Ugyan a leveleket nem írja meg helyettem, de ezt nem is bánom, mert már említettem, hogy szeretek írni.

Rendszerszemlélettel irányítom a vállalkozásomat. Mindent előre alaposan megtervezek és begyakorlok. Elképzelem, hogy mi fog történni, és felkészülök a különböző variációkra. Mindig azon jár az eszem, hogyan írjak jobbnál jobb üzeneteket az ügyfeleimnek. Bárhová fejlődik is a világ, jöhetnek a legújabb elektronikus kütyük - ma már az órámmal telefonálok -, az emberi kapcsolatok ápolásánál és az érzelmekre hangolt kreatív szövegírásnál semmi nem lesz fontosabb. Ha nem tudsz kapcsolatot teremteni az ügyfeleiddel, akkor elvesztél. Meghal a vállalkozásod. Ne hagyd, hogy így történjen! Kérj segítséget! Keress meg engem, én segítek neked!

Ajánlom figyelmedbe a Csináld meg a honlapodat 1 nap alatt, programozói tudás nélkül! című tanácsadásomat!