3D printer

3D printteknologi

Der findes flere forskellige metoder, hvorpå du kan 3D printe:

Additiv og Subtraktiv er to af de store hovedgrupper af 3D print typer.

Additiv - her tilføjes materiale, som langsomt bygger et print op.

Subtraktiv - her fjernes materiale og til slut ender man med et samlet print.

I CFU Absalon makerspace er begge metoder repræsenteret Printrbot simpel 2016 hører til den additive familie, nærmere bestemt Fused Deposition Modeling (FDM eller FFF).

Hvis du vil læse mere, kan du læse denne artikel på engelsk: https://3dprinting.com/what-is-3d-printing/#fdm


Er 3D printere farlige?

Det kan ikke bare svares med et simpelt ja eller nej, fordi hver gang vi skal bruge en maskine, er der en risiko for at noget kan gå galt.

3d printeren har bevægelige dele, hvor du kan få fingrene i klemme, hvis du er meget uheldig.


Forbrænding

Printerdyssen kaldet en nozzle (der hvor filamentet kommer ud) bliver omkring 200 grader C varm, derfor er der en lille risiko for at brænde sig på denne. Instruer eleverne (og voksne) om ikke at røre ved dyssen! Skulle en forbrænding mod forventning ske, vil den som oftest vil den som oftest ikke være værre, end hvis eleven havde brændt sig på en limpistol.


Gifte dampe.

Der findes rigtig mange forskellige materialer, du kan printe med, og hvert materiale har sine egenskaber. I CFU Absalon er vi meget opmærksomme på, hvilke eller hvilket materiale vi leverer med vores printere. For tiden levere vi et materiale, der hedder PLA (PolyLactic Acid) (https://en.wikipedia.org/wiki/Polylactic_acid).


Materialet er ikke kendt for at være giftigt, men arbejdstilsynet anbefaler, at printeren står i et velventileret lokale eller stinkskab, og at eleverne/voksne ikke arbejder i samme lokale som printeren. Ud fra devisen: ”better save than sorry.”


Man må ikke anvende andre filamenter end dem CFU Absalon leverer, dels for at sikre at alle brugere har samme gode oplevelse med printerne og dels for at sikre at levetiden på printeren er længst mulig.