My Ship is my Castle

Sinds 2000 vaar ik samen met Lucie rond in Nederland met ons motorjacht the Striker, per jaar gemiddeld 200/300 uur, 60/90 dagen en ongeveer 2000/3000 kilometer. Nederland gezien en beleefd vanaf het water verveelt nooit, en geeft een beeld van waar alles is begonnen: aan het water. Dat ervaren niet-vaarders niet zo, alles wordt bezien vanaf wegen en straten, maar die waren er altijd later dan de waterwegen.

Sterker: juist aan die waterwegen ontstonden dorpen en steden. Vandaar dat je met een schip veel van die plaatsen nog tot in het centrum kunt bereiken, en waar de liggelden vaak lager zijn dan de parkeerkosten. Typisch voor Nederland: bruggen die open gaan voor een zeilbootje met een mast, terwijl het autoverkeer stil komt te staan. Zeker, het aantal aquaducten is sterk toegenomen, maar toch: geen buitenland is zo scheepsvriendelijk. Vaste bruggen bepalen de doorvaarthoogte, zoals in heel Frankrijk 3,5 meter. Niet voor niets varen er zo veel mensen uit (letterlijk) de hele wereld hier rond.

De maatvoering van ons schip, bijna 15 meter, een geringe diepgang van 1,2 meter en een doorvaarthoogte van 4,20 meter biedt toegang tot 80 % van alle vaarwegen die groter zijn dan een slootje. Een eldorado aan natuurschoon, flora en fauna, karakteristieke dorpen en stadjes, maar ook imponerende havens en uitdagende wateren, zoals IJsselmeer en de Waddenzee met de mooie eilanden. Dan wonen we even op Terschelling, of in Spakenburg in ons 60 m² luxe appartement met ruim terras.

Rondvaren op Sail Amsterdam was elke 5 jaar een hoogtepunt en een uitdaging, sinds 2000 deden wij dit al 4 keer, van een vijfde zal het niet meer komen. Het was een mooie gelegenheid vele anderen kennis te laten maken met varen, die we goed benut hebben.

Na vele verbeteringen, technisch (hydraulische hek- en boegschroef, nieuwe schroefasinstallatie, generator, cv, boiler, keuken) en optisch (schilderbeurten en pvc-teakdekken), is het nog steeds het schip van mijn/onze dromen: ruim, veilig en comfortabel. De aanpassing van mast naar beugel en van kap met bimini naar complete tent in 2020 zijn we nog minder van weersomstandigheden afhankelijk.