Kurssilla työskentely

Yleistä

Näin työskentelet kurssilla:

1. Ilmoittaudu kurssille

Kurssille ilmoittaudutaan kurssipoimurissa. Ensin etsit ja valitset kurssin, jolle haluat ilmoittautua. Voit ensin tutustua kurssiin ja sen jälkeen ilmoittautua kurssille kohdasta ‘’Ilmoittaudu’’ (ks. ohjeista kursseille ilmoittautuminen).

Kurssille ilmoittautuessasi voit lähettää kurssin opettajalle viestin ja kirjoittaa viestiin esimerkiksi arviosi kurssin aikataulusta. Opettaja saa tiedon ilmoittautumisesta omaan viestimeensä Muikussa. Kurssi ilmestyy sinun Muikun etusivulle Opiskelu-kohtaan.

2. Tutustu kurssin ohjeisiin

Kun aloitat uutta kurssia, tutustu ensimmäiseksi kurssin ohjeisiin. Ohjeissa kerrotaan tarkemmin, mitä kurssisuoritukseen sisältyy ja mitä tehtäviä tulee tehdä.

3. Tutustu kurssimateriaaliin

Uutta kurssia aloittaessa on myös hyvä luoda silmäys kurssin sisällysluetteloon.

4. Ryhdy opiskelemaan kurssin ohjeiden mukaisesti

Kun olet tutustunut kurssin ohjeisiin, voit aloittaa kurssin opiskelun. Lue kurssin materiaalia ja vastaa materiaalin joukossa oleviin harjoitus- ja arvioitaviin tehtäviin ohjeiden mukaisesti. 

5. Kirjoita oppimispäiväkirjaa koko kurssin ajan

Nettiperuskoulussa kirjoitetaan jokaisella kurssilla oppimispäiväkirjaa. Oppimispäiväkirjan avulla voit seurata ja arvioida omaa oppimistasi, eli kirjoitat oppimispäiväkirjaa ennen kaikkea itseäsi varten. Samalla myös kurssin opettaja voi seurata, kuinka opiskelusi on edennyt. Oppimispäiväkirjaa tulee kirjoittaa koko kurssin ajan. Kurssista ei voida antaa arvosanaa, mikäli oppimispäiväkirjassa ei ole merkintöjä.

6. Lähetä kurssista arviointipyyntö

Kun kaikki kurssin suorittamiseen vaadittavat tehtävät on tehty, lähetä kurssista arviointipyyntö. Kurssi arvioidaan kahden viikon sisällä arviointipyynnön lähettämisestä.

Arviointipyynnön voi lähettää kurssin etusivun Pyydä arviointia -painikkeesta (ks. ohjeista Arviointipyyntö).

7. Lue palautteet

Kun kurssi on arvioitu, opettaja ilmoittaa asiasta Muikun viestimeen. Kurssin työkalujen arviointipyyntöpainikkeen ilme muuttuu erilaiseksi riippuen siitä, oletko saanut kurssin suoritettua hyväksytysti. Tehtäväkohtaiset palautteet voit lukea Muikun suoritusrekisteristä, josta näet myös kokonaispalautteen ja arvosanan.

Mikäli kurssi edellyttää täydentämistä, opettaja lähettää kurssista täydennyspyynnön viestimeen.

Mikäli haluat korottaa hyväksyttyä arvosanaa, kerro siitä kurssin opettajalle kahden viikon sisällä kurssiarvioinnin saapumisesta.

Pelisäännöt arvioitaviin tehtäviin

Opintojaksolla annettavat näytöt osaamisesta ovat henkilökohtaisia. Arvioitavien tehtävien vastaukset osoittavat juuri sinun osaamistasi: vastauksiin sisältyvät asiat, esimerkit, tekstin rakentaminen ovat näyttöjä siitä, miten sinä olet asian hahmottanut ja ymmärtänyt. Arvioitavat tehtävät muodostavat pohjan henkilökohtaisen suorituksesi arvioinnille.


Yhteistyö

Arvioitavien tehtävien osalta yhteistyö toisen opiskelijan kanssa ei lähtökohtaisesti ole mahdollista, ellei opettaja ole erikseen tehtävänannossa näin ohjeistanut tai ellei opettajan kanssa sovita tästä ennen opintojakson suorittamista. 

Mikäli sinulla olisi mahdollisuus opiskella toisen opiskelijan kanssa yhdessä, se on tietyin reunaehdoin sallittua. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää, että kerrot tämän opettajalle jo opintojakson alussa ja tuot tämän esiin esim. oppimispäiväkirjassa erittelemällä tekemistä siten, että sinun osuutesi oppimisesta tulee näkyviin.

Arvioinnin kannalta oppimisprosessin läpinäkyvyys on tärkeää.


Plagiointi

Plagioinnilla tarkoitetaan jonkun toisen kirjoittaman tekstin tai sen osan esittämistä omana. Plagiointi ei ole sallittua. Plagioiduista tehtävistä seuraa täydennyspyyntö tai opintojakson hylkääminen ilman arvosanaa. Lisäksi plagioinnista voi seurata kurinpidollisia toimia. Opiskelija merkitsee tehtävään lähteet, joita tehtävän tekemisessä on käytetty. Opettaja voi myös tarvittaessa tarkastaa opiskelijoiden arvioitavaksi palauttamien tehtävien lähteet. Opettaja vertaa opiskelijan vastausta sekä internetistä löytyviin lähteisiin että muihin teksteihin. 


Tekoäly 

Tekoälyn tuottaman tekstin esittäminen omanaan ei ole sallittua. Seuraukset tekoälyn tuottaman tekstin käyttämisestä, ellei opintojaksolla siihen erityisesti ohjata, ovat samat kuin plagioidun tekstin käyttämisestä.


Kääntäjä 

Kääntäjällä (esim. Google ) ei ole sallittua tuottaa omia vastauksia. Opiskelija voi käyttää kääntäjää opiskelun tukena, mutta vastauksia ei saa kirjoittaa kääntäjällä. Vastausten tulee olla opiskelijan itse kirjoittamaa tekstiä.


Seuraamukset

Vilpillisestä toiminnasta seuraa kurinpidollisia toimia. Rehtori kutsuu opiskelijan kuulemistilaisuuteen, jonka perusteella tehdään päätös toimenpiteistä (suullinen varoitus, kirjallinen varoitus, määräaikainen erottaminen).

Mikäli opettaja epäilee, että tehtävävastauksia ei ole tuotettu itsenäisesti, opintojakso suoritetaan loppuun opettajan määräämillä lisänäytöillä, esim. näyttötapaamisena opettajan kanssa. Tarvittaessa vilpillisestä toiminnasta voi seurata myös kurinpidollisia toimia.

Muistathan, että sinä opiskelet, koska asioiden oppimisesta on sinulle hyötyä. Jos tarvitset apua arvioitavien tehtävien tekemisessä, käänny opettajan ja ohjaajasi puoleen

HUOM! Avun pyytäminen ei alenna arvosanaasi vaan osoittaa kiinnostuksesi oppimista kohtaan!

Pyydä rohkeasti apua!

Oma ohjaajasi ja kunkin kurssin oma opettaja auttavat sinua mielellään kurssin opiskelussa. Jos sinulle tulee vastaan ongelma tai haaste, josta et itse pääse eteenpäin, kysy rohkeasti apua ja ota yhteyttä kurssin opettajaan! 

Kurssin etusivulta löytyy kurssin opettajan yhteystiedot. Häneltä voit kysyä neuvoa tehtävään esimerkiksi sähköpostilla tai Muikku-viestillä. Voit myös kysyä välipalautetta kurssille tekemistäsi tehtävistä kurssin opettajalta. 

Avun kysyminen kurssin aikana ei vaikuta kurssin arvosanaan.