Spletna knjižnica

OŠ in vrtca Sveta Trojica

Pozdrav knjižničarke

Dragi učenci in starši,

Zaradi pandemije COVID-19 so se vzgojno-izobraževalne ustanove širom države zaprle. S tem se je zaprla tudi naša šolska knjižnica, ki pa bi lahko ravno v teh težkih časih prišla marsikomu prav. Še tako dolgočasni dnevi domače karantene so lahko polepšani z dobrim branjem ali drugimi kreativnimi načini preživljanja prostega časa. Tudi vedoželjnim je knjižnica vedno v veliko oporo, sedaj pa so naša vrata zaprta zaradi varovanja javnega zdravja. Vsi vemo, da je trenutno res pomembno skrbeti drug za drugega in tokrat (IZJEMOMA!) slediti trendom družabnih omrežij, kot so recimo #ostanidoma, #flattenthecurve, #washyourhands in podobni. Kljub spremembi tempa življenja in skrbem pa vam želim pomagati prestajati to obdobje.

S tem v mislih sem se odločila ustvariti to spletno knjižnico, knjižnico "na daljavo", če tako želite. V njej sem zbrala številne uporabne spletne strani, digitalne učbenike, delovne zvezke in knjige, spletne mladinske revije, zanimive posnetke in predloge za kreativnost ter še marsikaj. Celo zvočne knjige vas čakajo, če bi se kdo rad ob pomirjujočem glasu vrhunskih pripovedovalcev sprostil ali potopil v svet sanj. V oranžnem traku nad tem besedilom so naslovi posameznih "kotičkov" spletne knjižnice; s klikom nanje se boste takoj pomaknili v omenjeni kotiček, kjer nato s pritiskom na oranžne gumbe ali na videoposnetke dostopate do vsebin. Z izjemo gumbov, na katerih je napisano, za katere razrede so namenjeni, so vse vsebine primerne vsem starostim. Kot prava knjižnica se bo tudi naša spletna knjižnica širila z novimi knjigami, spletnimi stranmi, video posnetki ali idejami za preživljanje prostega časa. Za kakršnakoli vprašanja, pripombe ali predloge sem na voljo na naslovu: maja.razborsek@ostrojica.si.

Želim vam obilo zabave ob raziskovanju vseh možnosti, ki jih ponuja naša nova knjižnica!

Vaša knjižničarka Maja

Digitalno branje

Slikanice za najmlajše:

Slovensko ljudsko slovstvo:

Prosto dostopna besedila iz projekta NMK (Naša mala knjižnica) (1.–5. razred)

Knjige za starejše bralce:

Naslednje storitve ponujajo ogromne spletne baze literature. Posebej izpostavljam stran Biblos, kjer si lahko izposojate e-knjige za branje na vseh napravah. Število izvodov vsake e-knjige je omejeno, zato boste morda morali počakati na vračilo. Uporaba je zelo preprosta in odlično razložena TUKAJ.

Za vas sem pripravila tudi nekaj predlogov povsem brezplačnih knjig v bazi Biblos, ki ponuja še številna druga tuja in slovenska dela.

Predlogi brezplačnega branja na Biblosu

WikiVir je projekt skladiščenja besedil v slovenskem jeziku. Na tej strani lahko najdete različno leposlovje in še kaj drugega.

Spodaj je pripravljen izbor nekaterih knjig, ki so dostopne zahvaljujoč projektu WikiVir in so hkrati primerne za posamezne starostne skupine bralcev.

Knjige s strani WikiVir

Zvočne knjige

Učni kotiček

NAVAJANJE LITERATURE

Revije

Videoteka

Naslednje povezave vas bodo vodile do YouTube kanalov v angleščini, ki vas poučujejo o najrazličnejših zanimivostih in področjih našega sveta. Ob zanimivih posnetkih lahko spoznate nekaj novega o vsakdanjih preprostih stvareh ali pa si pomagate ponotranjiti najzahtevnejša nova znanja. Ob tem dejstvu vas tudi spodbujam, da se na te kanale obrnete tudi, ko boste nadaljevali svoje izobraževanje, na srednji šoli, gimnaziji...

Kreativnost in ostalo