Кутак за родитеље

Instagram

Основна школа „Милоје Симовић"

КОДЕКС ПОНАШАЊА.docx

Međunarodni dan devojčica u informaciono-komunikacionim- tehnologijama (IKT-u)

Poštovani/e,

Približava se Međunarodni dan devojčica u informaciono-komunikacionim- tehnologijama (IKT-u) i Alternativni centar za devojke iz Kruševca je uspeo da obezbedi novčana sredstava za dodelu 5 jednokratnih stipendija, za 5 devojčica koje su zainteresovane za ovu oblast!

Pozivamo vas da putem svojih kanala komunikacije sa učenicama i roditeljima podelite vest i link ka Konkursu za dodelu jednokratne stipendije, u iznosu od 25.000 RSD, kojom želimo da doprinesemo razvoju znanja, talenata i veština devojčica u Srbiji iz oblasti IKT-a.

Stipendija je namenjena devojčicama koje žele da nauče ili se već bave programiranjem, robotikom, gejmingom, izradom web-sajtova, aplikacija, web ili grafičkim dizajnom i slično, a nisu u mogućnosti da plate edukativne časove i kurseve programiranja, ili neki dodatni deo softvera ili kompjuterske opreme koja im je preko potrebna za to.

Za učešće na konkursu potrebno je:

- da imaju između 11 i 14 godina

- da žive na teritoriji Republike Srbije

- da su zainteresovana za bilo koju oblast iz Informaciono-komunikacionih tehnologija i/ili su već počele time da se bave

- da prijavni formular popune uz pomoć roditelja/staratelja

Rok za konkurisanje je do ponedeljka, 15. aprila 2023. godine do ponoći i prijave se vrše putem linka: https://forms.gle/7CNxrnBYDYViwomF8

Više informacija možete videti na:

Sajt: https://superdevojcice.org/

FB:https://www.facebook.com/aczd.ks

O stipendijama će odlučivati komisija sastavljena od mladih naučnica, web dizajnerki, programerki i aktivistkinja.

Kandidatkinje koje uđu u uži izbor biće pozvane na online intervju najkasnije do 24. aprila 2023.

Informacije o dobitnicama jednokratne stipendije objavićemo na našim društvenim mrežama na Međunarodni dan devojčica u IKT-u, 27. aprila 2023. a pobednice konkursa i njihove roditelje obavestićemo emailom i/ili telefonom, nakon čega sledi potpisivanje ugovora o donaciji sa jednim od roditelja/staratelja, kao i uručivanje stipendije uplatom preko tekućeg računa.

Za sve dodatne informacije, možete nam se obratiti putem ovog emaila.

O Međunarodnom danu devojčica:

Međunarodni dan devojčica u IKT je ustanovljen na nivou Ujedinjenih nacija i obeležava se svakog četvrtog četvrtka u aprilu. Prvi put je obeležen 2001. godine u Nemačkoj i od tada je u aktivnostima koje su posvećene ovom danu učestvovalo više miliona devojčica širom sveta. Obeležavanje Međunarodnog dana devojčica u IKT trebalo bi da podstakne i ohrabri devojčice da prilikom odabira budućih profesija ali i hobija ne podležu stereotipima i biraju zanimanja iz sektora informaciono komunikacionih tehnologija. Devojčice se osnažuju da se rukovode sopstvenim talentima i željama uprkos očekivanjima često nepodržavajuće i patrijahalne sredine.

O organizaciji:

Alternativni centar za devojke je organizacija koja se bavi unapređenjem i zaštitom ženskih ljudskih prava i marginalizovanih grupa, sa posebnim fokusom i brigom za prava mladih žena i devojčica. Osnovan je 2013. godine u Kruševcu, sa vizijom ravnopravnog društva i jednakih mogućnosti za sve ljude, bez obzira na njihove različitosti. Kroz programe prevencije rodno zasnovanog nasilja, integrisane bezbednosti i mentalnog zdravlja, digitalne bezbednosti i privatnosti i mirovnog ženskog aktivizma, ACZD podstiče mlade žene i devojčice na kritičko mišljenje i delovanje, podržava njihov samosvesni razvoj i doprinosi poboljšanju njihovog generalnog položaja u društvu.

Srdačan pozdrav!

Jelena Memet - direktorka

064 204 78 86

Alternativni centar za devojke

Balkanska 49/4

37000 Kruševac

037/3100011

alternativniczd@gmail.com


Министарство просвете и ове године обезбеђује бесплатне уџбенике и друга наставна средства из уџбеничких комплета, које су школе изабрале за школску 2023/2024. годину. Пријава се врши у школи до 30. марта 2023. године.

Право на бесплатне уџбенике за школску 2023/2024. годину имају следеће категорије ученика:

• Ученици из социјално/материјално угрожених породица (примаоци новчане социјалне помоћи)

• Ученици са сметњама у развоју и инвалидитетом који основношколско образовање и васпитање стичу по индивидуалном образовном плану

• Ученици који образовно-васпитни рад не остварују по индивидуалном образовном плану, али имају потребу за прилагођавањем (увећан фонт, Брајево писмо, електронски формат)

• Ученици основних школа који су у породици треће или свако наредно рођено дете у систему образовања и васпитања

• Ученици са изузетним способностима који основношколско образовање и васпитање стичу по индивидуалном образовном плану са проширеним и обогаћеним садржајима, односно по ИОП-у 3

• Ученици првог и другог разреда који су глуви, а којима су потребни прилагођени уџбеници у електронском формату, са видео садржајима на српском знаковном језику.

Комплети уџбеника које обезбеђује Министарство су:

• У првом циклусу (1- 4. разреда) основног образовања и васпитања, за предмете математика, српски језик/матерњи језик, свет око нас, природа и друштво и страни језик као обавезни предмет;

• У другом циклусу (5-8. разреда) основног образовања и васпитања, за предмете математика, српски језик и књижевност/матерњи језик, односно српски језик/матерњи језик, први страни језик, географија, историја, хемија, физика и биологија.

Молимо вас да доставите тражене податке, како бисмо благовремено пријавили ученике за остваривање својих права.

Податке предати у папирној форми, најкасније до 30.03.2023. године свом одељењском старешини.

После овог рока пријава неће бити могућа.


Технике учења.docx