De proloog

Zondagavond 2 juni 2019

Er is vandaag weer een record verbroken, de eerste tropische dag van het jaar met maxima van 32 graden Celsius, nog nooit viel hij zo vroeg, die eerste tropische dag. De stranden waren overvol en vele mensen stonden langer in de file dan dat ze daadwerkelijk op het strand in de zon zaten. Dat hoort er echter bij de laatste 30 jaar. Terwijl ik deze proloog aan het typen ben, zie ik nu de eerste bliksemschichten en hoor ik de donder dichterbij komen, want de warmte is in Nederland altijd van korte duur. Tijd om ramen en deuren te sluiten, maar niet alvorens de net gewassen zwemkleding en handdoeken binnen te halen.

De verwachtingen voor komende week zijn enigszins wisselvallig. Dus tijdens onze vierdaagse sponsortocht, voor het Jeugdfonds Sport en Cultuur, zullen we naar alle waarschijnlijk af en toe een buitje moeten trotseren, maar dat is ook Nederland. Tijdens de net afgelopen Ronde van Italië hebben ze zelfs een berg, de Gavia, uit het parcours moeten halen omdat er nog een metersdik sneeuwpakket op de weg lag. Zo erg verwacht ik het de komende week niet. Wij gaan er voor en we hebben daartoe ook jongens met de juiste mentaliteit in de ploeg. Die gaan we nu even aan jullie voorstellen.

Allereerst zijn daar Defeino en Kevin van de Van Koetsveldschool. Deze jongens zijn net 12 jaar geworden en zitten dan ook nog in groep 8. Dus zijn daarmee de jongste deelnemers aan deze tour de force. We hebben vooraf al respect voor deze mannen. Tijdens de twee trainingsritten hebben we kunnen zien hoe met name Defeino in het begin veel extra inspanningen moest leveren om bij de groep te blijven. Toen we echter de afstand tussen het stuur en het zadel hadden verkort en hem uitgelegd dat je steeds moet blijven doortrappen, ging het de tweede keer al een stuk beter. Hij liet daarbij zien een doorzetter te zijn.

Vanuit Orion College Zuid rijden Daniël en Arda mee. Daniël is een grote forse jongen en als we heuvels of lange bruggen over moeten, zal hij zijn hele persoon dat hoogteverschil moeten laten overbruggen. Dat deed hij al knap tijdens tijdens de trainingsritten. Arda heeft de afgelopen maand meegedaan aan de Ramadan en dat betekent overdag niet eten en drinken. Dit deed hij dus pas na zonsondergang en daardoor zijn zijn nachten korter en meer onderbroken geweest dan anders. Maar we hoorden van zijn ouders dat hij het heeft volgehouden en daarom de laatste twee dagen, want dinsdag is het Suikerfeest, waarmee de afsluiting van de Ramadan wordt gevierd, op een ander moment inhaalt. Als je dagelijks 60 tot 80 km moet fietsen, dan kun je dat niet doen zonder te drinken en te eten. Juist omdat wij deze fietstocht ondernemen om via het Jeugdfonds kinderen te ondersteunen wiens ouders niet zoveel geld hebben, sluit dit heel goed aan bij de gedachte achter de Ramadan, namelijk vasten omdat er veel mensen zijn die armoede lijden. En tijdens de Ramadan en het afsluitende Suikerfeest wordt er veel geld en goederen ingezameld voor de armen. Respect voor Arda en we zullen hem goed in de gaten houden.

Daniël en Donfinjo zijn afkomstig van Orion College Amstel. Daniël is de grootste van het stel en had voorafgaand aan de eerste trainingsrit wat moeite om een helm op te zetten, maar toen hij eenmaal de juiste maat had, ging het toch nog goed. Voor je persoonlijke veiligheid is het onontbeerlijk om een helm te dragen, daarnaast zijn de mee fietsende meesters en juffen verantwoordelijk voor het wel en wee van de leerlingen. Tijdens de eerste tocht ging het helaas na nog geen 500 meter al mis doordat een leerlingen tijdens de afdaling van een steile brug alleen met zijn voorrem remde. Een gebroken pols en einde van zijn sponsortocht was het gevolg. Donfinjo is de jongere broer van Morinyo en waarom is dat wetenswaardig? Nou Morinyo is de twee eerdere edities van de sponsortocht van Team Speciaal voor... mee geweest. De eerste keer als fietser en de tweede keer als kwartiermaker en verzorger voor de fietsers. 's Ochtends vroeg stond hij al ontbijt klaar te maken. Samen met Shaquille hadden we twee goede ondersteuners aan boord. Dit jaar dus een tweede zoon van de familie in het team. Mogelijk dat er volgend jaar nog een jonkie bij ons op school komt, dus wie weet heeft die ook rennersbenen, maar dat zal de toekomst uitwijzen.

Van het Orion College Noord trappen dit jaar Dimmy en Adonai de trappers in de rondte.

Dimmy is een verwoede visser en weet daar heel van, ook van de bereiding, maar ook van koikarpers en aquariumvissen. Het liefst had hij komende week ook een hengeltje meegenomen, want op de Veluwe zijn er volgens hem hele fijne meertjes om een dobbertje uit te gooien. Helaas hebben we daar geen tijd voor. Wel hoop ik dat we ergens onszelf als vissen kunnen gaan voortbewegen, namelijk zwemmend in een meertje of zwembad. Na een lange fietsdag is dat heerlijk verfrissend en goed voor de spieren. Dat zal echter nog moeten blijken. Adonai is geboren in Afrika, Kongo als ik goed heb, maar tijdens de trainingsritten liet hij zien dat hij het oeroude Hollandse transportmiddel de fiets al aardig onder controle heeft. Het enige waar ik me bij hem soms zorgen om maak is zijn enorme beweeglijkheid als hij niet op de fiets zit, dan rent en vliegt hij alle kanten op en daarbij laat hij ook geregeld zijn geweldige dansmoves zien. Hopelijk laat hij dit op de fiets achterwege.

Kortom we gaan met deze acht kanjers de uitdaging aan. In de begeleiding op de fiets gaan juffrouw Stephany Ripken, de meesters Hans Wierda, Menno Jubels, Frank Doctor en Cees Blij. Voor het vervoer, catering e.d. zullen Laurien Schoonhoven, Jasmijn Termeulen en Jaap Doctor zorg dragen.


Het is nu zondagavond half 11. Tijd om tussen de klamme lappen te gaan. Morgenochtend staat ons een fijn ontbijt te wachten op Orion College Drostenburg en dan gaat het echte werk beginnen. Hier is het ondertussen gestopt met de donder en bliksem en de regen wordt ook al minder. Grote kans dat we morgenochtend tussen fris ruikende en stralend groene bermen op weg naar Soest gaan.


O, ja vergeet niet uw bijdrage te storten op: NL76 INGB 0657342238, t.n.v. Orion, t.a.v. Speciaal voor…