Time - out / In-T.O.

Wanneer kinderen of jongeren het moeilijk hebben, kan het zijn dat ze dreigen vast te lopen op school. Hierdoor is tot leren komen een onmogelijke opdracht voor hen geworden. Even pauze nemen, of iets helemaal anders doen, kan dan perspectief brengen.

Tijdens deze training werken we rond Time-Out. Time-out definiëren we als ‘een actieve rustperiode in een uitnodigende omgeving waarbij een relatiegericht proces gevoerd wordt. Tijdens dit proces streven we naar een actieve betrokkenheid van de context. Dit doen we ter preventie of deblokkering van een vastgelopen situatie’.

Eenzelfde proces kan buiten de groep of klas gevoerd worden, maar binnen de organisatie of school waar het kind of jongere begeleid wordt. Dit noemen we In-T.O., wat staat voor 'in Time-Out' zijn into the organisation.

Tijdens deze training laten we ons inspireren door het project van de Kruiskenshoeve (Sint-Laureins), waar probleemjongeren een plek vinden om tot rust te komen en te herbronnen. Dit project wordt als voorbeeld van 'good practice' gehanteerd. Via een wetenschappelijke analyse werden de werkbare elementen van deze methodiek uitgelicht. Zowel het relationeel proces en de werkbare elementen binnen de setting van de hoeve worden aangetoond. Deze elementen zijn overzetbaar naar nieuwe vormen van time-out en time-in. Via ervaringsgerichte oefeningen worden de deelnemers op weg gezet om hun eigen time-out-project of in-T.O.-project uit te werken.

Voor wie ?

Deze methode is ontwikkeld voor ouders, begeleiders, leerkrachten, jeugdwerkers en iedereen die professioneel of persoonlijk geconfronteerd wordt met jongeren die het moeilijk hebben. De mensen die met jongeren aan de slag gaan hoeven dus geen hulpverleners te zijn. We zijn op zoek naar gepassioneerde mensen die met een open blik naar jongeren kunnen kijken. Mensen die bereid zijn om hun passie te delen en mee verantwoordelijkheid te willen opnemen voor jongeren die het moeilijk hebben. Er zal gewerkt worden in kleine groepen. (De training zal enkel doorgaan wanneer de groepsgrootte voldoende is)

Data en trainers:

17 en 18 juni 2019- Eline Spriet (9u - 16u)

Locatie:

Vormingscentrum Guislain ( Jozef Guislainstraat 43, 9000 Gent - www.vormingscentrumguislain.be)

Kostprijs:

€272, hierin zijn de kosten voor de training (inclusief boek en map), maaltijden (broodjeslunch) en koffiepauzes

Inschrijven:

Gelieve voor 25 mei 2019 in te schrijven via info@vccreate.be met vermelding van naam, adres (facturatieadres) en telefoonnummer.