Språk 2

De 3 grannspråken

De 3 grannspråken norska, svenska och danska.

Danska, norska och svenska är grannspråk. Det betyder att de 3 språken är väldigt nära släkt med varandra, faktiskt så nära att dom är rätt lätta att lära sig förstå. Många ord är samma, några liknar varandra men det finns också en del ord som är helt annorlunda.

Nu ska ni läsa en text som är skriven av några danska barn som har deltagit i Nordensdage .

  • När ni har läst texten ska ni klicka på “ Frågor till texten “.
  • Svara på frågorna.
  • Skicka in dem.
  • Läs era svar och kolla hur många frågor ni svarade rätt på.
  • Lycka till!

Tekst 1

Vi snakkede med to hold fra Sverige, og de var overraskende gode til at forstå os og omvendt, vi fik faktisk nogle nye svenske venner. Vi er alle i gruppen meget tilfredse med i dag, også selvom nogle af opkaldene ikke gik helt så godt fordi videoopkaldene hakkede så meget.

Det første hold vi talte med fra Sverige fortalte, at der gik 300 elever på deres skole, og at de gik i skole fra klokken 08:00 til 14:30. De fortalte, at de lærte to forskellige sprog i skolen, at de havde 10 ugers sommerferie, og at de fik gratis mad på skolen. Den ene elev vi talte med gik til løb i sin fritid og den anden gik til fodbold.

Tekst 2

Det har været et spændende projekt, det var rigtig sjovt at snakke med nogle andre børn fra andre lande i Norden. Det kunne godt blive ret akavet, når vi løb tør for spørgsmål, men så fandt vi på noget og de fleste var gode til at holde samtalen i gang.

Da vi snakkede med dem fra Island, var det faktisk lidt svært at forstå, hvad de sagde, men så snakkede de lidt langsommere, og så blev det lettere at forstå dem. De var rigtig søde og meget snakkesalige.

Svenskerne var en del nemmere at forstå, for de har nogenlunde samme sprog som os, de var rigtig venlige og åbne overfor os.

Alt i alt, har det været rigtig hyggeligt og sjovt.